ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΑΜΠΗ: «Είδα το παιδί να πέφτει στο έδαφος και σκέφτηκα αυτόματα τον Έρικσεν!»

Το μέλος του ιατρικού επιτελείου της Ερμιονίδας, Σπύρος Νικολάτος, μιλάει στο sportday.gr για τις προσπάθειες που κατέβαλλε μαζί με τον γιατρό της Ηλιούπολης και τον γιατρό αγώνα, για να κρατήσουν στη ζωή τον αδικοχαμένο Αλέξανδρο Λάμπη.

Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Λάμπη, στην αναμέτρηση της Ηλιούπολης με την Ερμιονίδα, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ένα νέο παιδί “έφυγε” την ώρα που έκανε αυτό που αγαπούσε και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ένας από τους ανθρώπους που έτρεξαν αμέσως να προσφέρουν την βοήθειά τους, ήταν και το μέλος του ιατρικού επιτελείου της Ερμιονίδας, Σπύρος Νικολάτος, ο οποίος μίλησε στο sportday.gr για τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε. 

«Παρά τις προσπάθειες μας, το παιδί δεν τα κατάφερε. Ήταν “γραφτό” να φύγει έτσι, κάνοντας αυτό που αγαπούσε»

-“Ήταν στα πρώτα λεπτά του αγώνα, όταν έτυχε να παρακολουθώ τη φάση, όπου το παιδί πήγε να εκτελέσει ένα πλάγιο. Κυριολεκτικά σωριάστηκε στο έδαφος και αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αστραπιαία μου ήρθε στο μυαλό το περιστατικό με τον Έρικσεν. Χωρίς να πω τίποτα σε κανέναν, έφυγα αμέσως τρέχοντας από τον πάγκο, όπως έκαναν άλλωστε και ο γιατρός της Ηλιούπολης και ο γιατρός αγώνα. Φτάσαμε πάνω από το παιδί και αμέσως το γυρίσαμε στο πλάι για να μπορεί να πάρει ανάσα. Σε χρόνο “dt” ήρθε και ο απινιδωτής και αμέσως αρχίσαμε τις προσπάθειες, ταυτόχρονα με ΚΑΡΠΑ για να τον επαναφέρουμε. Αρχικά απέκτησε ασθενή σφυγμό, αλλά ήταν εξαιρετικά αδύναμος. Στη συνέχεια έφτασε και το ασθενοφόρο και από κει και πέρα ανέλαβαν οι διασώστες”, μας είπα αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε: “Είμαι συγκλονισμένος. Ένα νέο και δυνατό παιδί “έφυγε” την ώρα που έκανε αυτό που αγαπούσε. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να ευχηθώ να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση στο περιστατικό, ενώ και ο απινιδωτής ήρθε αμέσως. Όμως παρά τις προσπάθειές μας, το παιδί δεν τα κατάφερε. Ήταν “γραφτό” να φύγει έτσι”.

«Μακάρι να γινόταν, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε γήπεδο ασθενοφόρο λόγω του αριθμού των αγώνων»

Ο κ. Νικολάτος αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στην Γ’ Εθνική: “Στην Γ’ Εθνική τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όλοι έχουν καταβάλει προσπάθειες και οι ομάδες, παρά τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους, με προσωπικά έξοδα των προέδρων τους, έχουν επενδύσει και στον ιατρικό τομέα. Στα γήπεδα υπάρχουν απινιδωτές και γενικά ο ιατρικός εξοπλισμός είναι αυτός που πρέπει. Ανταλαμβάνεται εύκολα κανείς πως δεν είναι δυνατόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των αγώνων, πως σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κάθε γήπεδο, όμως το προσωπικό των ομάδων πλέον είναι πιο καταρτισμένο και επιμορφωμένο, με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε είδους περιστατικό”.

Το μέλος του ιατρικού επιτελείου της Ερμιονίδας, κατέληξε λέγοντας: “Αυτό που θέλω εγώ να στείλω ως μήνυμα, είναι πως και οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να “διαβάζουν” τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους. Ναι μεν οι ομάδες υποβάλλουν τους παίκτες στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όμως και οι ίδιοι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται όταν κάτι δεν πάει καλά και να μην στέκονται στο ότι είναι γεροί οργανισμοί. Ειδικά στην περίοδο που ζούμε με τον covid και ειδικά αν κάποιος παίκτης έχει περάσει τον ιό, θα πρέπει να είναι διπλά υποψιασμένος σε κάθε σύμπτωμα που θα του παρουσιαστεί. Αμέσως πρέπει να το αναφέρει στην ομάδα του, αλλά και ιδωτικά θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και να μην θεωρεί ταμπού την επίσκεψη στο γιατρό του”.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News