ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ: Ο χαμαιλέοντας αγγίζει τον τίτλο
Ο Πίκφορντ που βρίσκεται στα χνάρια του Μπανκς, η δικαίωση του Στέρλινγκ, η επιστροφή του Κέιν και η κατάρριψη του μύθου πως “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” έχουν φέρει την Αγγλία πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Όσοι παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια τις προσπάθειες των Άγγλων να κατακτήσουν ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δε μπορεί παρά να μη συμφωνούν πως το πρόβλημα τους ήταν κατά βάση ψυχολογικό. Σε τέτοιο βαθμό που φαινόταν αδύνατο να ξεπεραστεί. Κάποιος θα μπορούσε να παρουσιάσει την Εθνική ομάδα της Αγγλίας με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες δυνάτοτητες αλλά πάσχει από βαριά κατάθλιψη. Κάθε φορά που προσπαθούσαν να σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών λυγούσαν από το βάρος, ενώ η εσωστρέφεια που επικρατούσε μετά από κάθε αποτυχία πρόσθετε επιπλέον βάρος για την επόμενη προσπάθεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ποδοσφαιριστές με τεράστια αξία να φαίνονται με… παικτάκια της σειράς.
Για να καταφέρουν να διεκδικήσουν ουσιαστικά έναν τίτλο έπρεπε να σπάσουν πολλά ταμπού και να καταρρίψουν ένα σωρό ποδοσφαιρικούς μύθους που αφορούν τις εθνικές ομάδες. Κυρίως, έπρεπε να βρουν έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αντέξει το βάρος αυτών των αποφάσεων.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ μπορεί να μην είναι κάποια προπονητική ιδιοφυΐα, αλλά… δε μασάει. Για την ακρίβεια δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος άνθρωπος σε ολόκληρη την Αγγλία που θα έπαιρνε τόσες πολλές φορές αποφάσεις κόντρα στο “ρεύμα”. Τόσο πολλές σωστές αποφάσεις. O Σάουθγκειτ δε φοβάται να κάνει αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό, δεν επηρεάζεται και αυτό είναι στο συγκεκριμένο περιβάλλον απίστευτα δύσκολο και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο του προσόν.
Πριν την έναρξη του Euro όλα τα μεγάλα δίκτυα της χώρας δημιούργησαν poll και καλούσαν τον κόσμο να ψηφίσει την ιδανική ενδεκάδα της ομάδας. Μιλάμε για ψηφοφορίες με 300 και 400 χιλιάδες συμμετοχές το καθένα. Όταν ολοκληρώθηκαν σε κανένα δεν υπήρχε στην “καλή” ενδεκάδα το όνομα του Στέρλινγκ και σε ελάχιστα αυτό του Πίκφορντ. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι κάνει το τουρνουά της ζωής του, βγάζοντας εκτός των άλλων και ηγετικά χαρακτηριστικά. Ο τερματοφύλακας της Έβερτον έγινε ο μοναδικός μετά τον Γκόρντον Μπανκς με 7 σερί ματς χωρίς να παραβιαστεί η εστία του. Ποτέ ξανά ομάδα σε Euro δεν κράτησε το μηδέν και στα πέντε πρώτα παιχνίδια της.
Ο Σάουθγκειτ για κακή του τύχη βρήκε στην τελική φάση του ευρωπαικού πρωταθλήματος έναν Κέιν εξουθενωμένο από την εξοντωτική χρονιά. Όμως τον στήριξε και πάλι δικαιώθηκε. Ο Χάρι Κέιν στα τελευταία δύο παιχνίδια θυμίζει των πρώτο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ. Για να μην αναφέρω το… μπούλινγκ που πέρασε τις ημέρες που αποφάσιζε την αποστολή με τα τέσσερα δεξιά μπακ και τον Άρνολντ. Για να μην αναφέρω την γκρίνια για τις επιλογές του στα ματς των ομίλων και για το γεγονός “πως κερδίζουμε μόνο με 1-0”. Γιατί έχουμε και τέτοιες απαιτήσεις φυσικά…
Είναι σίγουρο πως θα έχετε διαβάσει κάμποσες φορές σε κείμενα που αφορούν εθνικές ομάδες πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργηθεί ένα κλειστό σύνολο. Πως δεν έχει σημασία σε αυτές τις ομάδες ποιοι ειναι οι καλύτεροι, αλλά ποιοι έχουν καλύτερη χημεία μεταξύ τους. Πως η ομοιογένεια και η εμπειρία είναι τα πιο σημαντικά πράγματα και πολλά άλλα.
“Σαχλαμάρες” θα απαντούσε ο Σάουθγκειτ. Η ενδεκάδα αλλάζει ανάλογα με την φόρμα και τον αντίπαλο. Πότε γίνεται τριάδα στην άμυνα, πότε γίνεται τριάδα στη μεσαία γραμμή, πότε το “κλασικό” 4-2-3-1. Στην πραγματικότητα οι αντίπαλοι των Άγγλων δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Η Εθνική Αγγλίας έγινε στα χέρια του Σάουθγκειτ ένας ποδοσφαιρικός χαμαιλέοντας.
Όσον αφορά στην ομοιογένεια και την εμπειρία, αξίζει να πούμε πως σχεδόν τα 2/3 της αποστολής (οι 14 από τους 26) δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα 20 συμμετοχές με το εθνόσημο, ενώ φυσικά η Εθνική Αγγλίας είναι η ομάδα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας.
Στον προημιτελικό του Σαββάτου οι Άγγλοι έκαναν την καλύτερη τους εμφάνιση τους στο τουρνουά. Ειδικά, μετά το 2-0 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και τους έφυγε αρκετό από το άγχος. Πλήρως απελευθερωμένοι από τα ψυχολογικά τους, ήταν απολαυστικοί.
Τώρα έχουν μπροστά τους, ιδανικά, δυο τελικούς στο Wembley, μέσα στο σπίτι τους. Δε νομίζω πως είναι καλό για τους Άγγλους που θα δώσουν μπροστά στο κοινό τους γιατί πανεύκολα μπορεί να τους γυρίζει μπούμερανγκ. Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρει κι αυτή η Εθνική Αγγλίας, τότε μάλλον δεν θα τα καταφέρει καμία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα