Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξε ο Αμπράμοβιτς τον ασκό του Αιόλου;
Η λιτή ανακοίνωση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ότι αφήνει τη διαχείριση της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Διότι μπορεί εδώ και καιρό ο Ρώσος μεγιστάνας να έβλεπε να κατηγορείται από τον πολιτικό κόσμο και από τον Τύπο στη Βρετανία για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να διάβαζε σενάρια περί προσωπικών κυρώσεων, αλλά η θεωρία από την πράξη πολλές φορές απέχει πολύ… Φυσικά, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι σημαίνει στην πραγματικότητα η χθεσινή του δημόσια τοποθέτηση. Ο ίδιος δεν ανακοίνωσε ότι πουλά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, αλλά ότι παραδίδει τη διαχείριση. Κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης ή πρώτο βήμα για την αποχώρησή του; Μόνο ο χρόνος θα το απαντήσει.
Οικονομικός πόλεμος
Ωστόσο, με δεδομένες τις οικονομικές κυρώσεις που η Ευρώπη έχει αρχίσει να ανακοινώνει για τη Ρωσία, αλλά και για οικονομικά επιφανείς Ρώσους, που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που και πώς θα σταματήσει ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία. Και φυσικά, στο κομμάτι που αφορά το ποδόσφαιρο, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιες θα είναι οι προεκτάσεις της εισβολής στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν η κίνηση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για άλλους Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή αν αν οποιαδήποτε σύνδεση της συγκεκριμένης κίνησης με άλλες περιπτώσεις, είναι άτοπη. Σε ποια μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως, υπάρχουν Ρώσοι επιχειρηματίες, που κατέχουν είτε το πλειοψηφικό είτε μέρος των μετοχών συλλόγων; Το sportday.gr καταγράφει τις πιο γνωστές περιπτώσεις εξ αυτών, με την υποσημείωση ότι σε Bundesliga, La Liga, Serie A και Premeira Liga, ούτε ένας Ρώσος επιχειρηματίας που να έχει στον έλεγχό του κάποιον σύλλογο.
Μαξίμ Ντέμιν – Μπόρνμουθ
Ο Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε το 2011 το 50% των μετοχών της Μπόρνμουθ. Δύο χρόνια αργότερα αύξησε το ποσοστό του στο 100%. Η καθαρή αξία της περιουσίας του φτάνει τα 900 εκάτ. ευρώ. Το 2015 ανέβασε τη Μπόρνμουθ στην Premier League (έχει επιστρέψει, πλέον, στην Championship), ενώ το 2016 ο σύλλογος τιμωρήθηκε με πρόστιμο για καταπάτηση των κανόνων του Financial Fair Play για τη σεζόν 2014 – 2015.
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ – Μονακό, Σερκλ Μπριζ
Ο Ρώσος μεγιστάνας, ιδιοκτήτης από το 2013, ανάμεσα σε άλλα, και του Σκορπιού, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Μονακό. Για την ακρίβεια, τις μετοχές του συλλόγου αγόρασε fund, που ελέγχει η κόρη του Αικατερίνη Ριμπολόβλεβα, αλλά τον έλεγχο ασκεί ο ίδιος. Η καθαρή αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 6,7 δις, ενώ στα χέρια του η Μονακό τερμάτισε 2η στη Ligue 1 το 2014 και το 2018 και πήρε μέρος στον τελικό του γαλλικού Κυπέλλου το 2021.
Εκτός από τη Μονακό, ο Ντίτρι Ριμπολόβλεφ έχει και τον έλεγχο της Σερκλ Μπριζ, ομάδα που αγωνίζεται στο Βέλγιο. Σύλλογος που αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία τον είχαν οδηγήσει στη δεύτερη εθνική κατηγορία. Το 2015 η Μονακό πήρε τον έλεγχο της Σερκλ Μπριζ και μέσω αυτής ο Ρώσος μεγιστάνας.
Βαλερί Όιφ – Φίτεσε
Ο 58χρονος Ρώσος, γεννημένος στην Οδησσό, δεν είναι ευρέως γνωστός στο κοινό, καθώς λίγα πράγματα μπορεί να βρει κανείς για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η Φίτεσε βρίσκεται στα χέρια του από το 2018, αν και η αλήθεια είναι ότι η ολλανδική ομάδα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για το θέμα της ιδιοκτησίας της. Το 2010 αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πέρασε στα χέρια του Γεωργιανού Μεράμπ Τζορντάνια. Υπήρχαν, όμως, έντονες φήμες ότι στην πραγματικότητα τον έλεγχο είχε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και μάλιστα της είχαν δώσεικ το προσωνύμιο “Τσέλσι Β΄”. Ελέγχθηκε δύο φορές, το 2010 και το 2015, από την Ολλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, αλλά οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Το 2018 πέρασε από τα χέρια του Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι σε αυτά του Βαλερί Όιφ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα