EURO 2020: Η ιστορία... πίσω από το πέναλτι του Ζορζίνιο με την Ισπανία

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό το άλμα είναι ένας έμμεσος τρόπος προσποίησης για να ξεγελαστεί ο τερματοφύλακας

Ήταν τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο Ζορζίνιο αποτύγχανε να στείλει τη μπαλα στα δίχτυα απέναντι στον Σαφόνοφ της Κράσνονταρ για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Δεν είχε περάσει καιρός από τότε που είχε δει τον Άλισον να τον νικά, σε ένα ντέρμπι της Premier League, με τη Λίβερπουλ, και ο απολογισμός του «έγραφε» τότε συνολικά τρεις άστοχες εκτελέσεις πέναλτι από τις τελευταίες πέντε.

 «Θα καταπίνουν και σπαθιά;»

 Οι Άγγλοι δεν ήθελαν και πολύ. Άλλωστε, στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν τον είχε σε εκτίμηση από τον καιρό που τον είχε πάει εκεί ο Μαουρίτσιο Σάρι. Αρκετοί φίλοι των «Μπλε» σχεδόν εύχονταν να βρει ομάδα να τον δώσει ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. 

Ο δημοσιογράφος Πολ Κέρτον είχε γράψει με σαφώς επικριτικό ύφος στην εφημερίδα «The Guardian»: «Σε ένα μήνα από σήμερα θα τους επιτρέπουν να καταπίνουν φλεγόμενα σπαθιά πριν εκτελέσουν το πέναλτι. Ο άλλος με το άλμα του… καγκουρό, ο Μπρούνο Φερνάντες, έχει ήδη χάσει δύο πέναλτι φέτος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Ο δημόσιος διάλογος είχε ήδη ανοίξει. Ο τότε προπονητής του, Φρανκ Λάμπαρντ, είχε υπερασπιστεί με… χλιαρό τρόπο τον ποδοσφαιριστή του, αφού είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει τα πέναλτι στον Τίμο Βέρνερ. Κάποια στιγμή, ο Φρανκ Λάμπαρντ αποχώρησε, ο Τόμας Τούχελ τον αντικατέστησε και διατήρησε τον Ιταλό ως εκτελεστή πέναλτι.

 

Μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού

Επιστρέφοντας στα του δημοσίου διαλόγου που είχε ήδη ανοίξει για τον τρόπο με τον οποίο κτυπούσε τα πέναλτι ο Ζορζίνιο, περίπου ένα μήνα αργότερα από το ματς με την Κράσνονταρ, ήρθε ένα παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Γουέστ Μπρομ για την Premier League. Οι «κόκκινοι διάβολοι» το κέρδισαν 1-0, με τον Μπρούνο Φερνάντες να πετυχαίνει το γκολ – μαντέψτε- με εκτέλεση πέναλτι α λα Ζορζίνιο. Ή τρόπον τινά α λα Ζορζίνιο, αφού και ο Πορτογάλος έτσι κι αλλιώς με αυτόν τον τρόπο τα εκτελούσε. Και δεν ήταν ο μόνος γιατί πέρα από τον Ατλαντικό ακριβώς το ίδιο στυλ εκτέλεσης διαθέτει και ο Ζόζεφ Μαρτίνες της Ατλάντα Γιουνάιτεντ, που συμμετέχει στο MLS.

«Να καταργηθεί»

Βλέποντας, αυτό το στυλ εκτέλεσης να γίνεται μόδα, ο Ίαν Ράιτ, ο οποίος πλέον είναι σχολιαστής στο BBC Sport και στο ITV Sport, είπε με αφορμή το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γουέστ Μπρομ,  ούτε λίγο -ούτε πολύ, ότι τέτοιου είδους εκτελέσεις θα πρέπει να τιμωρούνται! Ο Γκάρι Λίνεκερ, με τον οποίο συνυπήρξαν στον τηλεοπτικό αέρα εκείνη τη στιγμή αναρρωτήθηκε: «Και τι θα κάνουν; Θα δημιουργήσουν κανονισμό που θα λέει ότι απαγορεύεται να πηδάς πριν την εκτέλεση;». Η απάντηση του Ίαν Ράιτ ήταν άμεση: «Ναι, όταν παίρνεις φόρας και τρέχεις, θα πρέπει να εκτελείς κατευθείαν το πέναλτι».

 Το πέναλτι – πρόκριση

Γιατί, όμως, τόση φασαρία γύρω από το κτύπημα του… καγκουρό; Και τι κοινό μπορεί να έχει με την περιβόητη προσποίηση, που έκαναν κάποτε οι παίκτες πριν εκτελέσουν τα πέναλτι, αλλά πλέον δεν επιτρέπεται τουλάχιστον στο τελευταίο βήμα; Ο ισχυρισμός, όχι μόνο του Ίαν Ράιτ, αφορά κυρίως το γεγονός ότι αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για τον τερματοφύλακα από την άποψη του συγχρονισμού. Αν δει προσεκτικά κάποιος την νικητήρια εκτέλεση πέναλτι του Ζορζίνιο, στον ημιτελικό του EURO 2020, ανάμεσα στην Ιταλία και την Ισπανία, που έδωσε την πρόκριση στους «ατζούρι», θα παρατηρήσει ότι ο Ουνάι Σιμόν έχει αρχίσει να γέρνει το σώμα του προς τη γωνία που θα πέσει, τη στιγμή που ο Ζορζίνιο κάνει το περιβόητο άλμα πριν την επαφή του με τη μπάλα. Άλλωστε, διόλου απίθανο το σενάριο να δούμε πέναλτι ακόμη και στον τελικό ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία…

 Θεατρικό ή… πονηράδα;

  Με απλά λόγια, όσοι μέχρι τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή είναι μια εκτέλεση που θα πρέπει να καταργηθεί, θεωρούν ότι αυτό το άλμα είναι ένας έμμεσος τρόπος προσποίησης γιατί στα δέκατα του δευτερολέπτου που διαρκεί το άλμα, ο εκτελεστής έχει τη δυνατότητα να δει προς τα που θα κινηθεί ο τερματοφύλακας! Κατά συνέπεια, δεν βλέπουν μία μεθοδολογία, που γίνεται απλώς και μόνο για το εντυπωσιακό, ίσως και θεατρικό, του πράγματος, αλλά έναν τρόπο να ξεγελάσει κανείς τον κανονισμό, που απαγορεύει την προσποίηση. Είτε μύθος, είτε πραγματικότητα, πάντως, στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά καθαρά και μόνο τον Ζορζίνιο, πιθανότατα όλοι θα συμφωνήσουν, ότι το να εκτελέσεις το τελευταίο πέναλτι ενός ημιτελικού EURO με αυτόν τον τρόπο, απαιτεί όχι μόνο «κρύο αίμα», αλλά σχεδόν άγνοια κινδύνου!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News