COPA AMERICA: Η καρδιά του ποδοσφαίρου δεν "χτυπά" πια στη Βραζιλία

Το Copa America 2021 των άδειων γηπέδων, της αδιαφορίας του κοινού και των θετικών κρουσμάτων, θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αδιάφορο της σύγχρονης εποχής κι ούτε ο Super Clásico τελικός, μοιάζει ικανός να το σώσει.

Copa America 2021. Μια ξεπερασμένη ιστορία. Κάτι σαν τα μελό των 50s, 60s που πλέον δεν δακρύζει κανείς βλέποντάς τα. Η περίπτωση του Copa America είναι ακόμα πιο θλιβερή, γιατί το “έργο” που ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1919, πολύ απλά το βλέπουν ελάχιστοι!

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν από τον τελικό της διοργάνωσης και τα νούμερα τηλεθέασης της μεγάλης γιορτής του νοτιoαμερικάνικου ποδοσφαίρου στη χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, παραμένουν απογοητευτικά. Το Super Clasico, το ζευγάρωμα της Βραζιλίας με την Αργεντινή στην υπέρ-μάχη για την κούπα, θα είναι μια καλή τονωτική ένεση, αλλά η αίσθηση απογοήτευσης από το click που έκανε, εν γένει, η διοργάνωση στο κοινό δεν θα αλλάξει δραματικά.

Οι λόγοι της καθίζησης του ενδιαφέροντος των φίλων του ποδοσφαίρου στην ήπειρο που -υποτίθεται- ότι ζει και αναπνέει για την “μπάλα”, αναδεικνύουν μια δυστοπική εποχή, χτυπημένη από τον covid-19, την κυριαρχία των clubs, αλλά και τα τεράστια λάθη των πολιτικών και αθλητικών παραγόντων.

Από τη Ρουάντα στη Βραζιλία

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στην Ανατολική Αφρική κοντά στις μεγάλες λίμνες. Στο Κιγκάλι της Ρουάντα. Η πρόταση της CONMEBOL για διεξαγωγή του Copa America σε ζυγά έτη, με αφετηρία το 2020 γίνεται αποδεκτή από τη FIFA. Πέντε μήνες αργότερα, η CONMEBOL αναθέτει τη διοργάνωση από κοινού σε Αργεντινή και Κολομβία. 

Τα προβλήματα αρχίζουν, όπως και σε όλον τον πλανήτη, με την εμφάνιση του covid-19. Στις 17 Μαρτίου του 2020, η CONMEBOL ανακοινώνει ότι η διοργάνωση ματαιώνεται και ορίζει νέα ημερομηνία το διάστημα 11/6-11/7 του 2021.

Με τους δείκτες της πανδημίας να ανεβοκατεβαίνουν σαν το rollercoaster στο λούνα παρκ και με δεδομένο ότι ο Ιούνιος, είναι ο δικός μας Δεκέμβριος για το νότιο ημισφαίριο – άρα χειμώνας -, κανείς δεν ξέρει αν το Copa America θα διεξαχθεί και πού θα γίνει.

Στις 20 Μαΐου η Κολομβία δεν λογίζεται πια ως οικοδέσποινα, αφού ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε Μάρκες τα έχει κάνει μαντάρα και οι μάχες των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι στην ημερήσια διάταξη. Δύο μέρες αργότερα, η Αργεντινή μπαίνει σε εννιαήμερο σκληρό lockdown και στις 30 Μαΐου τίθεται κι αυτή εκτός της αρχικής συνδιοργάνωσης.

Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ο Ζαΐρ Μπολσονάρου και την 1η Ιουνίου ανακοινώνεται ότι η Βραζιλία θα σηκώσει μόνη της το βάρος. Η αρχαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Σώθηκε; Καλή ερώτηση. Πώς μπορεί να έχει σωθεί μια διοργάνωση που γίνεται ταυτόχρονα με το Euro,  κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κόσμο στις μπυραρίες, χωρίς γιγαντοοθόνες και κόσμο στις πλατείες; Όταν, μόλις τελειώνει ένα ματς, η επόμενη κίνηση είναι το κλείσιμο της συσκευής της τηλεόρασης αντί της αγκαλιάς και του φιλιού με τον άγνωστο ή την άγνωστη δίπλα σου; Όταν τα νούμερα τηλεθέασης έχουν πέσει στα Τάρταρα;

Ο covid-19, o Μπολσονάρου και η… σαπουνόπερα

Οι νεκροί από κορονοϊό στη Βραζιλία έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 19 εκατομμύρια. Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης του αρνητή Μπολσονάρο στην προμήθεια των εμβολίων, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του και είναι, για την κοινή γνώμη, ο βασικός λογος που χάθηκαν τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές.

Το κλίμα ενάντια στον Μπολσονάρου γίνεται ολοένα και πιο βαρύ και η ανάληψη μιας πολυέξοδης διοργάνωσης από μια χώρα που ταλανίζεται από τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα προκαλεί πλείστες αντιδράσεις.

Αρκετοί χορηγοί αποσύρονται και η αντιπολίτευση αποκαλεί το Copa America, «πρότζεκτ του θανάτου».

Υπερβολικός χαρακτηρισμός, αλλά με 166 θετικά κρούσματα (οι 17 παίκτες και άλλοι 31 μέλη των ομάδων), η Βραζιλία απέτυχε και ως προστάτιδα της υγείας των φιλοξενούμενων ομάδων, παρά την αρχική δέσμευση της CONMEBOL για πλήρη εμβολιασμό και των 650 μελών των δέκα αντιπροσωπειών.

Η φανέλα της σελεσάο γίνεται συνώνυμο της στήριξης στον ακροδεξιό πρόεδρο και οι δρόμοι που κάποτε κατακλύζονταν από την κίτρινη λαοθάλασσα, είναι έρημοι και άδειοι. Οι γιγαντοοθόνες δεν στήνονται ποτέ και τα κίτρινα σημαιάκια μένουν καταχωνιασμένα στις αποθήκες.

Μολονότι η ζωή έχει, πλέον, επιστρέψει στην κανονικότητα, η κυκλοφορία επιτρέπεται και τα μπαρ είναι ανοιχτά, οι ιδιοκτήτες τους διαμαρτύρονται ότι και οι θαμώνες είναι λιγοστοί και δεν φορούν πια φανέλες της σελεσάο, αλλά αυτές των συλλόγων τους. Η εθνική ομάδα-σύμβολο ενός έθνους που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο χάνει τη μάχη από τα clubs, που συσπειρώνουν τον κόσμο από τις φαβέλες και τις φτωχογειτονιές. Όσοι παρατείνουν τη νυχτερινή τους έξοδο για ένα ακόμα γύρο με ποτά, ζητούν από τον μπάρμαν να επιλέξει το κανάλι που προβάλει ματς του Euro αντί του Copa America. 

Η δημοτικότητα των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών είναι πια τόσο μεγάλη που έχει ξεπεράσει τους τοπικούς σταρ. Η προσμονή για το πρώτο Euro τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή για το Copa America, που είναι το τέταρτο από το 2015.

Βουτιά στην τηλεθέαση

Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η τηλεθέαση του εναρκτήριου ματς της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα να «χτυπήσει» ιστορικό χαμηλό στην τηλεθέαση. Οι δείκτες ανεβαίνουν ελάχιστα στη συνέχεια της διοργάνωσης. Παρά τη νικηφόρα πορεία της σελεσάο, το 4-0 επί του Περού δεν πιάνει ούτε κατά το ήμισυ τα νούμερα μιας δημοφιλούς σαπουνόπερας θρησκευτικού περιεχομένου! Συνολικά, η τηλεθέαση πέφτει σε σχέση με το 2019 κατά 60%! Όνειδος!

Ακόμα κι αν η Βραζιλία κερδίσει στο φινάλε την αιώνια αντίπαλο Αργεντινή, κάνει δικό της για 10η φορά το τρόπαιο και ο ενθουσιασμός βάλει προσωρινά στο περιθώριο την γκρίνια και την πολεμική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση Μπολοσονάρου, το τελικό συμπέρασμα από το Copa America 2021 είναι ότι η διοργάνωση ήταν μια τεράστια αποτυχία. Αν δε κερδίσει η Αργεντινή, θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή!

Ο “θεός του ποδοσφαίρου” να βάλει το χέρι του…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News