ΟΦΗ : Η… παλαιότερη ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας του Ηρακλείου (vid, pics)

Τέσσερις τον αριθμό οι πιθανές ημερομηνίες ίδρυσης του ΟΦΗ και η 10η Μαρτίου 1925 η πιο… μακρινή στον χρόνο

Το βέβαιο είναι ότι ιδρύθηκε το 1925, όμως η ακριβής ημερομηνία «γέννησης» του ΟΦΗ παραμένει ένα αρκετά δύσκολο και αμφισβητούμενο ζήτημα αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ τέσσερις μέσα στη διαδρομή εκείνης της χρονιάς διεκδικούν τη συγκεκριμένη κεντρική θέση στην ιστορία της ομάδας του Ηρακλείου.

Με  πρώτη χρονικά εξ αυτών την 10η Μαρτίου αν η ακρίβεια στην εν λόγω «καταχώρηση» είναι πιθανότατα η πλέον αμφισβητούμενη. Καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα του gentikoule.gr/ δεν αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο που έχει σχέση με τον κρητικό σύλλογο αλλά απλά είναι «προϊόν» μαρτυριών παλιών παραγόντων του ΟΦΗ αλλά και ανθρώπων που συνδύασαν το όνομα τους με τον σύλλογο,  αφού με την πάροδο του χρόνου χάθηκαν τα έγγραφα τα οποία ανέφεραν την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης.

Η 28η Ιουλίου

Επόμενος …υποψήφιος η 28η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, ημερομημία που προέκυψε από έρευνα στο αρχείο των εφημερίδων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Εκεί εντοπίστηκε μία ανακοίνωση στην εφημερίδα «Η Αλήθεια» η οποία δημοσιεύτηκε ακριβώς μισό αιώνα αργότερα.  Σ’ αυτήν ο αποστολέας, πρώην πρόεδρος του Ομίλου  Φιλάθλων Ηρακλείου Μύρος Μαθιουδάκης εύχεται στον ΟΦΗ επειδή «γιορτάζει σήμερα την 50η  επέτειο των γενεθλίων του» και υπόσχεται μάλιστα πριμ ύψους 5.000 δραχμών στους ποδοσφαιριστές αν καταλάβει η ομάδα μια θέση στην 3αδα της βαθμολογίας ενώ παράλληλα κάνει και δωρεά ενός ακινήτου για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου. Η εν λόγω μαρτυρία έχει ασφαλώς αρκετά μεγάλη βαρύτητα καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διοικητικούς ηγέτες στην Ιστορία της ομάδας και λογικά  προέκυψε μέσα από πληροφόρηση από κάποια σχετικά έγγραφα που ήρθαν στα χέρια του.

22 Σεπτεμβρίου

Ο επόμενος υποψήφιος ημερολογιακός σταθμός του έτους 1925 που διεκδικεί την τιμή της γέννησης του  ΟΦΗ είναι η 22α Σεπτεμβρίου. Προκύπτει από αναφορές στον τοπικό Τύπο την αμέσως επόμενη ημέρα και πιο συγκεκριμένα την «Νέα Εφημερίδα» η οποία στις 23/9/1925  κάνει λόγο για έναν «νεοϊδρυθέντα αθλητικό Όμιλο που έκανε επιτέλους την εμφάνιση του». Δύο μήνες αργότερα η ίδια πηγή αναφέρει « ο προ μηνών ιδρυθείς Όμιλο Φιλάθλων θα δώσει ζωή στην αθλητική ζωή του τόπου μας».

Για να φθάσουμε στην…επιλεγμένη από την ΠΑΕ ημερομηνία όπως αυτή αποτυπώνεται, με την δέουσα ομολογουμένως, ασάφεια, που προκύπτει και από τα ανωτέρω στοιχεία, για το ακριβές του πότε «γεννήθηκε»  ο ΟΦΗ. Η επίσημη ιστοδελίδα της ομάδας.  η βασιζόμενη στο βιβλίο «ΟΦΗ το καμάρι της Κρήτης» το οποίο εκδόθηκε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Κρήτη, φθινόπωρο του 1925. Είναι η περίοδος του μεσοπολέμου και το νησί περνάει ακόμα μια μεταβατική περίοδο καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την αποχώρηση και των τελευταίων μουσουλμάνων της Κρήτης. Παράλληλα, το Ηράκλειο αποτελεί τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Στον ελλαδικό χώρο, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος μετά το κίνημα της 25ης Ιουνίου έχει αναλάβει πραξικοπηματικά την πρωθυπουργία της χώρας. Στην οδό Ιδομενέως, σε ένα γυμναστήριο της πόλης του Ηρακλείου, γυμνάζονται μαζίαθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές, ποδοσφαιριστές. Σκέψη στη σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα, οργανώνουν τη δημιουργία ενός συλλόγου -ενός Ομίλου- όπως επιθυμούσαν να λέγεται. Ήθελαν το σωματείο που θα δημιουργούσαν να ήταν ξεχωριστό. Να είναι ένας Όμιλος, που θα αποτελείται από τους ίδιους τους φιλάθλους του. Δεν άργησαν να καταλήξουν στο όνομα: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου. Το καταστατικό υπογράφτηκε στο σπίτι, του μετέπειτα γιατρού, Μηνά Ζαμπόζη… Στο φυτώριο του ανήκαν αρχικά οι πρόσκοποι του Ηρακλείου και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου Αρρένων της πόλης. Οι επιδιώξεις του νέου σωματείου όπως καταγράφηκαν στο πρώτο του καταστατικό ήταν:
1) Οι παντός είδους αθλητικές εκδηλώσεις
2) Η ψυχαγωγία των μελών
3) Η οργάνωση διαλέξεων και εκδρομών.

Η… νικήτρια 29η  Δεκεμβρίου

Οι νεαροί ιδρυτές του O.Φ.Η. (όπως άρχισαν να αποκαλούν τον Όμιλο Φιλάθλων Ηρακλείου) ξεκίνησαν με ενθουσιασμό. Η φτώχεια της εποχής αλλά και το γεγονός ότι τα ιδρυτικά του μέλη ήταν οι αθλητές του, δημιουργούσε πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα. Τα περισσότερα απ’ αυτά ξεπεράστηκαν και η πρόοδος του συλλόγου ήταν εντυπωσιακή. Στα πρώτα βήματα του Ο.Φ.Η. δημιουργήθηκαν τα τμήματα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών, στίβου, κολύμβησης, ποδηλασίας ενώ το 1928 δημιουργήθηκε η γυναικεία ομάδα βόλεϊ. Το φίλαθλο κοινό της πόλης αγκάλιαζε όλο και περισσότερο την ομάδα με τα ασπρόμαυρα καθώς, πέραν του ποδοσφαίρου, είχε μεγάλες επιτυχίες και σε άλλα αθλήματα αλλά κυρίως στον κλασικό αθλητισμό, όπου στους Παγκρήτιους αγώνες κυριολεκτικά κυριαρχούσε. Ο Ο.Φ.Η. πλέον ήταν ξακουστός και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλο το νησί. Την περίοδο του μεσοπολέμου το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν στα σπάργανα. Ήταν ουσιαστικά ανέφικτο την εποχή εκείνη μια ομάδα από την Κρήτη να ταξιδέψει και να αγωνιστεί στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μετακινήσεις (πάντα με πλοία) ήταν αρκετά περιπετειώδεις και την άφιξη μιας ομάδα από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη τη θεωρούσαν ιδιαίτερο αθλητικό γεγονός. Δεν υπάρχουν επίσημα ιστορικά στοιχεία για τους αγώνες που έδωσε ο Ο.Φ.Η. την εποχή εκείνη. Σε αυτήν πάντως την προπολεμική 15ετία (1925-1940), οι παλαιότεροι αναφέρουν ότι ο Ο.Φ.Η. έδωσε πάνω από 400 ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι περισσότεροι με αντιπάλους τα άλλα σωματεία της πόλης.

Σύμφωνα με το αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς» την περίοδο  1923-1931 ιδρύθηκαν πολλοί νέοι αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι εισήγαγαν καινοτομίες στον αθλητισμό και πολλοί εξελίχθηκαν με πανελλήνια διάκριση.  Ανάμεσα τους και ο «Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου» (αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1239, 29/12/1925, είχε ιδιαίτερο τμήμα πυγμαχίας που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από Κωνσταντινοπολίτες και Σμυρναίους μποξέρ)  την ιδέα της ίδρυσης του  οποίου είχε ο Θεοδόσης Καρούσος, πρωταθλητής δρόμων ημιαντοχής Κωνσταντινούπολης. Μαζί με τους πρόσφυγες Μηνά Κιρλή, Βασίλη και Χρίστο Μυστίλογλου, Θεοδόση και Λέανδρο Καρούσο, Στέλιο Σταμπουλή, Μιχάλη Ψαρά και Νικόλαο Κωνσταντινίδη (οι υπόλοιποι ήταν Μηνάς Ζαμπιώτης, Μηνάς Μαρκόπουλος, και Μ. Φωστιέρης και Ν. Παπουτσάκης) αποφάσισαν την ίδρυσή του. Στην πρώτη διοίκηση εκλέχτηκαν οι Μηνάς Κιρλής, πρόεδρος,  Χρίστος Μυστίλογλου, ταμίας,  Νικόλαος Κωνσταντινίδης, γενικός γραμματέας και  Θεοδόσης Καρούσος, μέλος.  Ως ποδοσφαιριστές κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, συμμετείχαν  οι Λέανδρος Καρούσος, Μηνάς Κιρλής, Μιχαήλ Θεοδοσιάδης, Λάσκαρης Μπούκης, Νικόλαος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Σινάνης, Εμμανουήλ Καμπακλής, Σάββας Νησιώτης, Γεώργιος Μυκωνιάτης, Νίκος Δεσίπρης κ.ά.Να σημειωθεί τέλος  ότι με τη…θεωρία του Δεκεμβρίου  συμφωνεί  σρο βιβλίο του τα «Δίκτυα κοινωνικότητας και σωματειακός αθλητισμός στο Ηράκλειο 19898 -1940) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης αν και κάνει επίσης αναφορά σε διεργασίες που ξεκίνησαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Έτσι μπορεί  μεν να υπάρχει… νικητής στον αγώνα της διεκδίκησης της ημερομηνίας γέννησης του σπουδαίου κρητικού συλλόγου  αλλά ασφαλώς είναι κατανοητό ότι το τοπίο  παραμένει σε διόλου μικρό βαθμό θολό καθώς  αρκετά σημεία είναι χαμένα και ξεχασμένα στο πέρασμα των δεκαετιών από εκείνη τη χρονιά πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News