Oυκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι vs Ραμζάν Καντίροφ - «Nτέρμπι» πολέμου με ποδοσφαιρική χροιά

Oυκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι εναντίον Ραμζάν Καντίροφ – Ένα «ντέρμπι» πολέμου με ποδοσφαιρική χροιά

Δύο θανάσιμοι εχθροί που προκαλούν τρόμο με τις ιδέες και τις πράξεις τους είναι στην Ουκρανία και η μεταξύ τους σύγκρουση μοιάζει θέμα χρόνου.

Από τη μία ο ανεπίσημα επικεφαλής του Τάγματος Αζόφ, Αντρέι Μπιλιέτσκι και από την άλλη ο αρχηγός των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ. Κοινός παρανομαστής, η ισχυρή τους προσωπικότητα, ο φανατισμός, η βία και η εμπλοκή τους με το ποδόσφαιρο. 

Το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική ομάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας. Εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας. Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι

Ο Μπιλιέτσι είναι 42 ετών, έχει ένα γιο με την πρώην συζυγό του Γιουλίγια Ολεξαντρίβνα, με την οποία χώρισαν εν μέσω ενός σκανδάλου που ξέσπασε λόγω φοροδιαφυγής το 2016. 

Ο Καντίροφ είναι 45 ετών, έχει 12 παιδιά (τα δύο είναι υιοθετημένα) είναι υπέρμαχος της πολυγαμίας και πιστεύει ότι εκτός του ότι είναι πιο έντιμο από έναν άνδρα σε σχέση με το να έχει ερωμένες, παράλληλα λύνεται και το δημογραφικό πρόβλημα μίας χώρας. 

Αμφότεροι χαρακτηρίζονται ως «μακελάρηδες». 

Η σχέση τους με το ποδόσφαιρο

Το 2011, ο Καντίροφ διοργάνωσε φιλικό αγώνα ανάμεσα σε επίλεκτη ομάδα της Τσετσενίας, όπου συμμετείχε και ο Ρουντ Γκούλιτ και της Βραζιλίας, που αποτελούταν από θρύλους όπως οι Ρομάριο, Καφού και Μπεμπέτο, Ντούνγκα κ.ά. 

Η ομάδα της Τσετσενίας αποτελούταν από νυν ποδοσφαιριστές της τοπικής ομάδας Τερέκ Γκρόζνι, πρώην παίκτες από τις εθνικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας και τον πρώην Γερμανό μέσο Λόταρ Ματέους, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν προπονητής στη Βουλγαρία. Ο Καντίροφ σκόραρε δύο φορές στο παιχνίδι που διεξήχθη στο Γκρόζνι, αλλά η ομάδα του έχασε με 6-4. Όπως ισχυρίστηκε, αφορμή για αυτό το φιλικό ήταν η επιθυμία του να δείξει ότι η Τσετσενία είχε ανακάμψει μετά από χρόνια αυτονομιστικής σύγκρουσης. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Βραζιλιάνοι σταρ δεν έλαβαν χρήματα, αλλά δέχτηκαν να συμμετάσχουν, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια δωρεά για τα θύματα των πλημμυρών στην πατρίδα τους. 

To 2018, o Kαντίροφ ανακήρυξε τον Μοχάμεντ Σαλάχ, επίτιμο πολίτη της Τσετσενίας, μία κίνηση που έβαλε στο στόχαστρο επικριτικών σχολιών τον Αιγύπτιο διεθνή ποδοσφαιριστή. O παίκτης της Λίβερπουλ ήταν εκεί με την εθνική ομάδα ενόψει της συμμετοχή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αρχηγός των Τσετσένων επισκέφτηκε το ξενοδοχείο του και του ζήτησε να τον συνοδεύσει στο γήπεδο, όπου προπονούταν η ομάδα, παρουσία χιλιάδων θεατών, με τον Αιγύπτιο να μην έχει πολλά περιθώρια να αρνηθεί. 

Αναφορά στο όνομα του Καντίροφ υπάρχει και στην επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του Μαουρίσιο, όταν αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος μέσος αγωνιζόταν στην Τερέκ Γκρόζνι. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση τονίστηκε ότι ήταν ο αγαπημένος των οπαδών και του προέδρου, Ραζμάν Καντίροφ. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε παραβρεθεί στα εγκαίνια αλυσίδας σούπερ μάρκετ του Ιβάν Σαββίδη στην Τσετσενία. 

Σε ό,τι αφορά τον Μπιλιέτσι, το Τάγμα Αζόφ, του οποίου ηγείται, αποτελείται από σκληροπυρηνικούς οπαδούς των Ντιναμό Κιέβου και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στην πορεία της δράσης του ενσωματώθηκαν νεοναζί και ιδίων αντιλήψεων άτομα από πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Σουηδία, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Λευκορωσία, Καναδά και Σλοβενία. Μεταξύ άλλων, έκαψαν ζωντανούς δεκάδες αντιφασίστες στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, στις 2 Μαΐου 2014. Παράλληλα είναι υπεύθυνοι για λεηλασίες, βιασμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες και εκτελέσεις. 

Ο στρατιωτικός διοικητής του τάγματος Αζόφ, Ντένις Προκοπένγκο, υπήρξε αρχιχούλιγκαν της Ντιναμό Κιέβου και νεοναζί. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News