European Qualifiers: 11 ομάδες για τα 3 «εισιτήρια» του Κατάρ!

European Qualifiers: 11 ομάδες για 3 “εισιτήρια” του Κατάρ! Η αλλαγή του format των play offs, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η “μάχη” που θα δώσουν Ρονάλντο, Λεβαντόφσκι, Μπέιλ, Ιμπραΐμοβιτς και πολλά ακόμη “αστέρια” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να βρεθούν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πως θα σας φαινόταν ένα Μουντιάλ χωρίς την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, αλλά και χωρίς Ρονάλντο, Λεβαντόφσκι, Μπέιλ, Ιμπραΐμοβιτς και πολλά ακόμη “αστέρια” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου;

Σίγουρα δεν θα ήταν ένα ελκυστικό σενάριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ο “κίνδυνος”, όμως, να μείνουν εκτός διοργάνωσης, όχι μόνο οι προαναφερθέντες, αλλά και πολλά ακόμη “βαριά” ονόματα του ποδοσφαίρου, είναι ορατός.

Η αποβολή της Ρωσίας

Κατ’ αρχάς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο (δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς) και στο ποδόσφαιρο. Η Ρωσία έχει ήδη αποβληθεί από τη διοργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πάρει μέρος στα play offs, που αρχίζουν την Πέμπτη 24 Μαρτίου. Αυτομάτως, οι 12 διεκδικητές των 3 εισιτηρίων για το Κατάρ, γίνονται 11, αφού η Ρωσία δεν αντικαταστάθηκε, αλλά αντιθέτως η Πολωνία που ήταν να παίξει μαζί της τον έναν από τους δύο ημιτελικούς στο Path B, περνά χωρίς αγώνα και θα περιμένει στον τελικό τον νικητή του Σουηδία – Τσεχία!

Τον Ιούνιο το Σκωτία – Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η διοργανώτρια αρχή, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ουκρανία, έχει μεταφέρει το παιχνίδι της Εθνικής της ομάδας με τη Σκωτία, που θα διεξαχθεί στο “Hampden Park” της Γλασκώβης, για το διεθνές “παράθυρο” του Ιουνίου αντί για αυτό του Μαρτίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Άλλωστε, θα ήταν παράδοξο η χώρα να δέχεται πολεμική επίθεση και η Εθνική της ομάδα να καλείται να παίξει έναν ημιτελικό (ίσως και τελικό…) για τα play offs των European Qualifiers…

Path A: Μπέιλ, Ζιντσένκο, Αλάμπα και Ρόμπερτσον!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ανά group ή καλύτερα ανά path, όπως είναι η επίσημη ορολογία των FIFA – UEFA , για τα play offs των European Qualifiers. Στο πρώτο path, λοιπόν, η Ουαλία του Γκάρεθ Μπειλ υποδέχεται, στο Cardiff, την Αυστρία των Νταβίντ Αλάμπα και Μάρκο Αρναούτοβιτς. Οι Ουαλοί έχουν εμφανιστεί σε Μουντιάλ μόνο μία φορά στην ιστορία τους, στη Σουηδία το 1958, ενώ οι Αυστριακοί άλλες επτά, με τελευταία το 1998! Η ομάδα του Φράνκο Φόντα τερμάτισε 4η στον όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ, αλλά βρίσκεται στα play offs, χάρη στην πολύ καλή της παρουσία στο Nations League, που της έδωσε τη δεύτερη ευκαιρία.

Το άλλο ζευγάρι είναι αυτό ανάμεσα στην Σκωτία του Άντριου Ρόμπερτσον και την Ουκρανία του Ολεξάνταρ Ζιντσένκο. Όπως προαναφέρθηκε, αυτό το παιχνίδι έχει μεταφερθεί για τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι και ο τελικός του Path A θα διεξαχθεί τότε. Η Σκωτία ελπίζει σε πρόκριση στο Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια (τελευταία της το 1998) και όγδοη συνολικά, ενώ η Ουκρανία για δεύτερη φορά στην ιστορία της, με την μοναδική μέχρι σήμερα παρουσία της (2006) να έχει συνοδευτεί από πορεία μέχρι τα προημιτελικά.

Path B: Ιμπραΐμοβιτς ή Λεβαντόφσκι;

Πρόκειται για το path, από το οποίο αφαιρέθηκε η Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Στη σχετική φωτογραφία από την ημέρα της κλήρωσης φαίνεται και το όνομα των Ρώσων, στους οποίους, όμως, απέβαλαν κυρώσεις FIFA – UEFA. Κάτι που σημαίνει ότι η Πολωνία (η οποία είχε προαναγγείλει έτσι κι αλλιώς ότι δεν θα έπαιζε απέναντι στη Ρωσία ακόμη και δεν της επιβάλλονταν κυρώσεις…) θα περάσει στον τελικό του path B άνευ αγώνα, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι να ελπίζει ότι θα στείλει τη χώρα του για 9η φορά σε τελική φάση Παγοσμίου Κυπέλλου.

Ο άλλος ημιτελικός, αυτός ανάμεσα στη Σουηδία και την Τσεχία, θα διεξαχθεί στη Friends Arena. Οι Σουηδοί θα αγωνιστούν χωρίς τον τιμωρημένο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος όμως θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, αν η ομάδα του περάσει, στον τελικό με την Πολωνία και όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος, θέλει όσο τίποτε άλλο να αγωνιστεί για τελευταία φορά στην καριέρα του σε Μουντιάλ! Οι Τσέχοι, βέβαια, μόνο εύκολος αντίπαλος δεν είναι. Οι Σούτσεκ και Τσούφαλ της Γουέστ Χαμ, ο Σικ της Λεβερκούζεν, ο Βατσλίκ του Ολυμπιακού, μόνο εύκολο βράδυ δεν υπόσχονται στους Σουηδούς. Στα προκριματικά του Μουντιάλ τερμάτισαν τρίτοι, πίσω από Βέλγιο και Ουαλία, αλλά η καλή τους παρουσία στο Nations League, τους δίνει τη δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θέλουν να την εκμεταλλευτούν…

Path C: Η πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ιταλία, και ο Ρονάλντο

 

Από το τρίτο μονοπάτι είναι δεδομένο ότι θα μας προκύψει μια πολύ μεγάλη απουσία (μ εόποιους όρους κι αν την κρίνει κανείς) από την τελική φάση του Μουντιάλ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, και κάτοχος τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων, έμπλεξε, καθώς στον όμιλό της τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Ελβετία και πλέον θα διεκδικήσει “εισιτήριο” για το Κατάρ, μέσω των play offs. Στα ημιτελικά, θα αντιμετωπίσει τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία δεν έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία της σε τελικη φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν τα καταφέρει στον ημιτελικό η Ιταλία, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ημιτελικού Πορτογαλία – Τουρκία, που θα διεξαχθεί στο “Ντραγκάο”. Οι Πορτογάλοι κρατούσαν την τύχη στα χέρια τους, χρειάζονταν την εντός έδρας ισοπαλία με τη Σερβία στη φάση των ομίλων, για την απευθείας πρόκρισης, αλλά δέχθηκαν γκολ στις καθυστερήσεις, έχασαν με 2-1 και τώρα…. Τρέχουν και δεν φτάνουν. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του και αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Κατάρ μοιάζει αυτή την ώρα η μοναδική του προοπτική για την 5η συμμετοχή του σε Μουντιάλ. Και μαζί του, “αστέρια” όπως οι Ζότα, Ντίας, Κανσέλο, Μπερνάρντο Σίλβα έχουν επίσης ισχυρό κίνητρο για το… ραντεβού στο Κατάρ. Απέναντί τους αρχικά η Τουρκία των δύο συμμετοχών σε τελική φάση. Τσαλχάνογλου, Σογιουντσού, Γιλμάζ και Ουντέρ κουβαλούν το βάρος της 20ετούς απουσίας των Τούρκων από Μουντιάλ και της συμμετοχής σε ένα “μονοπάτι” που μόνο εύκολο δεν είναι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News