EURO 2020 FINAL: Οι πιο περίεργες στιγμές των αναμετρήσεών Ιταλίας - Αγγλίας

Από τον Μουσολίνι και τα σπασμένα πόδια στη «μάχη του Χάιμπουρι» ως τη συνάντηση Γκασκόιν – Ανιέλι, τα ματς Αγγλία – Ιταλία δεν σε αφήνουν ποτέ ασυγκίνητο!

Στον 21ο αιώνα, ενός αιώνα εξέλιξης για την ανθρωπότητα σε όλα τα επίπεδα, το ποδόσφαιρο μοιάζει, πέραν της δεδομένης προσαρμογής στις επιταγές της εποχής, να έχει σχεδόν… τυποποιηθεί. Ξέρεις με ακρίβεια τι θα προηγηθεί, τι θα ακολουθήσει, σε κάποιες φορές και τι θα συμβεί στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Όλα τα πριν και τα μετά. Όλο το «τελετουργικό». Οι ποδοσφαιρικές «μάχες» Αγγλίας και Ιταλίας, Ιταλίας και Αγγλίας, όμως, δεν είναι… φρέσκιες. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχεδόν… προαιώνιες, γεμάτες ίντριγκα, χιούμορ, αλλά και νεύρα. Πολλά νεύρα. Και μαζί τους, σπασμένες μύτες, χέρια και ανοιγμένα κεφάλια. Εν όψει του μεταξύ τους τελικού το βράδυ της Κυριακής στο «Wembley», ξυπνάμε από τη λήθη του χρόνου περίεργες, χιουμοριστικές, αλλά και γεμάτες ένταση ιστορίες. Με απλά λόγια, ιστορίες για… αγρίους!

Υπό το βλέμμα του Μουσολίνι

Βγαλμένη από μια άλλη εποχή η πρώτη ιστορία των αναμετρήσεων των δύο Εθνικών ομάδων. 13 Μαΐου του 1933, μέσα σε ένα απολύτως ρευστό σκηνικό πανευρωπαϊκά, σε πολιτικό επίπεδο, η Ιταλία και η Αγγλία κοντράρονται σε φιλικό παιχνίδι. Στο Stadio Nazionale PNF της Ρώμης ή αλλιώς στο Εθνικό Στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η Αγγλία, ως γνωστόν, είχε αποσυρθεί από τη FIFA το 1928 και δεν πήρε μέρος στα πρώτα τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Οι Ιταλοί, λοιπόν, την κάλεσαν για φιλικό παιχνίδι, ένα ματς που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινωνίας. Περίπου 50.000 θεατές το παρακολούθησαν από κοντά, όμως την επόμενη μέρα όλα τα Μέσα της εποχής δεν είχαν ως πρώτο θέμα το ισόπαλο 1-1, αλλά την αποθέωση του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο ίδιος φρόντισε για μια εντυπωσιακή είσοδο, με τον κόσμο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, να τον χειροκροτεί και να τον αποθεώνει. Μάλιστα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η ιταλική πλευρά προσφέρθηκε να καλύψει στην αγγλική ομοσπονδία τα έξοδα για να πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 1934, κάτι που οι Βρετανοί δεν αποδέχθηκαν.

Η μάχη του Χάιμπουρι

Και φτάνουμε έτσι στην αμέσως επόμενη ιστορία. Η Ιταλία έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934, νικώντας στο Stadio Nazionale PNF, με 2-1, την Τσεχοσλοβακία. Ο Μουσολίνι είχε κατηγορηθεί ευθέως, ότι προσπάθησε μέσω της διοργάνωσης, αλλά και της κατάκτησης να προωθήσει τον φασισμό, ενώ υπήρξαν και αρκετές υπόνοιες για διαφθορά κατά της διάρκεια του Μουντιάλ. Η Αγγλία, φυσικά, δεν είχε πάρει μέρος, όμως όλος ο κόσμος τη λογάριαζε ως την πιο δυνατή ομάδα της εποχής. Οι δύο ομάδες κανονίζουν το φιλικό παιχνίδι, το οποίο για την Ιταλία ήταν το πρώτο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλα τα έντυπα της εποχής έκαναν λόγο για τον «πραγματικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Στην ιστορία, όμως, αυτή η αναμέτρηση έμεινε ως η «μάχη του Χάιμπουρι». Οι Άγγλοι σκοράρουν τρία γκολ στα πρώτα δώδεκα λεπτά, οι Ιταλοί βρίσκουν δύο γκολ με τον Μεάτσα στο δεύτερο ημίχρονο και το ματς λήγει με 3-2. Όμως, η λέξη «μάχη» δεν αποδόθηκε γι’ αυτό. Στο 2ο λεπτό, ο Λουίς Μόντι σπάει το πόδι του. Αλλαγές δεν υπήρχαν, προσπάθησε να μείνει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν τα κατάφερε και αποχώρησε μετά από 15 λεπτά, με την Ιταλία να παίζει σχεδόν όλο το ματς με παίκτη λιγότερο. Όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Η βιαιότητα του ματς ήταν τέτοια, που ο Χάπγκουντ τελείωσε με σπασμένη μύτη, ο Μπρουκ πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις στο αριστερό του χέρι και ο Μπόουντεν είδε τον αστράγαλό του να διαλύεται! Στο τέλος, οι δύο πλευρές είχαν τη δική τους εκδοχή. Οι Άγγλοι θεώρησαν εαυτούς άτυπους Πρωταθλητές Κόσμου και ο ιταλικός Τύπος υποδέχθηκε την Εθνική ομάδα, με τον χαρακτηρισμό «τα λιοντάρια του Χάιμπουρι» για τη «μάχη» που έδωσαν με παίκτη λιγότερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα!

Η εισβολή των φωτογράφων!

Στο ξεκίνημα της περιήγησης, έγινε λόγος για «τυποποιημένο ποδόσφαιρο» στη σύγχρονη εποχή. Πως θα σας φαινόταν αν στις μέρες μας τραυματιζόταν ένας ποδοσφαιριστής και οι φωτογράφοι έμπαιναν στον αγωνιστικό χώρο να τραβήξουν φωτογραφίες; Αδιανόητο! Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη στις 24 Μαΐου του 1961, στη Ρώμη, στη νίκη με 3-2 των επί των Ιταλών. Ο Λορέντσο Μπουφόν, ξάδερφος του παππού του Τζίτζι Μπουφόν, τραυματίζεται στο 55ο λεπτό. Για την ακρίβεια, σπάει τη μύτη του. Κι όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο 2:20 του βίντεο, οι φωτογράφοι εισβάλουν μαζί με τους γιατρούς στον αγωνιστικό χώρο και… συνοδεύουν τον Λορέντσο Μπουφόν, εξασφαλίζοντας το απαραίτητο υλικό!

Το κύμα!

Μουντιάλ 1990. Ιταλία και Αγγλία κοντράρονται στον μικρό τελικό για την 3η θέση. Οι Ιταλοί παίρνουν τη νίκη με 2-1, με εκτέλεση πέναλτι του Σκιλάτσι στο 86’. Όμως, έχοντας αποκλειστεί νωρίτερα οι δύο ομάδες από τα ημιτελικά, ήταν λίγο πιο… χαλαρές. Αν όχι εντός των τεσσάρων γραμμών, τότε σίγουρα εκτός αυτών. Ο φωτογραφικός φακός, για παράδειγμα, συλλαμβάνει τους αναπληρωματικούς παίκτες των Άγγλων να κάνουν… κύμα μαζί με τον κόσμο!

 Όταν ο Gazza συνάντησε τον Mr Fiat!

Παραμένουμε στο ίδιο ματς και πηγαίνουμε στα… αποδυτήρια για μια από τις εκατοντάδες ιστορίες που κυκλοφορούν με τον Πολ Γκασκόιν! Το ματς έχει ολοκληρωθεί, οι παίκτες κάνουν το μπάνιο τους στα ντους και στα αποδυτήρια των Άγγλων εμφανίζεται ένας κύριος, συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας. Επρόκειτο για τον συγχωρεμένο Τζιάνι Ανιέλι, ιδιοκτήτη της Fiat και της Γιουβέντους, ο οποίος ζήτησε να δει τον Πολ Γκασκόιν. Ο σούπερ σταρ της Εθνικής Αγγλίας εμφανίστηκε, ας το πούμε κομψά, ελαφρά ντυμένος και ήταν αρκετά… διαχυτικός με τον Ανιέλι, σε βαθμό τέτοιο, που ανάγκασε τα μέλη της προσωπικής του ασφάλειας να επέμβουν!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News