THE KARPET SHOW: Τι σας φταίει η Αγγλία;

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για την αιώνια κόντρα που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα σε Αγγλόφιλους και… μη Αγγλόφιλους

Το πέναλτι που κέρδισε ο Στέρλνιγκ κι έδωσε τους Αγγλους την πρόκριση στον τελικό δημιούργησε παντού συζήτηση. Εχει πλάκα κάτι που γράφτηκε στην Εκίπ χθες: οι Γάλλοι γράψανε πως «κάθε μέρα που περνάει μοιάζει ολοένα και μεγαλύτερο σκάνδαλο». Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει χώρα στον κόσμο που προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις από αυτές που είδα στην Ελλάδα. Εριξα μια ματιά χθες δεξιά κι αριστερά στα ελληνικά social media κι έβαλα πραγματικά τα γέλια με όσα διάβασα. Ότι τα social media είναι το «μετερίζι της αγανάκτησης» είναι γνωστό: πολύς κόσμος έχει βρει ένα τρόπο να αισθάνεται σημαντικός βρίζοντας ή κοροϊδεύοντας – περνά και τη μέρα του. Αλλά όλη αυτή η απίθανη οργή και η διαδικτυακή φασαρία για την υπόδειξη ενός πέναλτι σε ένα ματς των Αγγλων με την Δανία δεν έχει νόημα, ειδικά αν σκεφτείς ότι οι Αγγλοι ήταν καλύτεροι στο παιγνίδι κι έχουν κάνει ένα εξαιρετικό τουρνουά γενικότερα.

Όλα αποκτούν νόημα μόνο αν γνωρίζεις την αιώνια κόντρα που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα στους Αγγλόφιλους και στους μη Αγγλόφιλους. Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλοι αυτοί που φωνάζουν εναντίον του διαιτητή Μακελι, της UEFA, του Μπόρις Τζόνσον, του Χάρι Κέιν και της βασιλικής οικογένειας το κάνουν γιατί δεν αντέχουν τους Ελληνες Αγγλόφιλους: αν το πέναλτι αυτό είχε δοθεί υπέρ των Δανών ή των Ισπανών σε ένα ημιτελικό με την Γερμανία ή την Πορτογαλία π.χ δεν θα υπήρχε καμία αγανάκτηση. Μόνο λίγη πλάκα.

Είναι πολλοί, πάρα πολλοί

Γιατί στην Ελλάδα δεν αντέχονται οι Αγγλόφιλοι; Πρώτα πρώτα γιατί είναι πολλοί, πάρα πολλοί: εξαιρετικά περισσότεροι από τις άλλες χώρες. Στις ηλικίες πάνω από 50 – 55 χρονών Αγγλόφιλος είναι ο ένας στους τρεις πιστεύω. Αλλά και στις μικρές ηλικίες το ποσοστό είναι σημαντικό: τα παιδιά που μεγαλώνουν με την βεβαιότητα ότι η Πρέμιερ λιγκ είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη παίρνουν τη σκυτάλη της αγγλοφιλίας από παππούδες, πατεράδες και θείους. Κι όσο το Τσάμπιονς λιγκ γίνεται ολοένα και περισσότερο αγγλική υπόθεση, θα γίνεται όλο και πιο πολύ αυτό.

 

Διαβάστε περισσότερα στο karpetshow.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News