Παγκόσμιο Κύπελλο: Το καρέ των πρωταθλητριών Ευρώπης που απέτυχαν να προκριθούν (vids, pics)

Η Ιταλία έγινε η 4η κάτοχος του στέμματος στη «Γηραιά Ήπειρο» η οποία δεν θα δώσει το «παρών» στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης

Κάθε άλλο παρά πρωτοφανής στην Ιστορία των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η  απουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης που προέκυψε μετά  την τεράστια έκπληξη του πρόσφατου αποκλεισμού της Ιταλίας καθώς  και στο παρελθόν, και μάλιστα  τρεις φορές, η κάτοχος του τροπαίου στη «Γηραιά  Ήπειρο» έμεινε εκτός από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη.

Απλά οι «ατζούρι»  συμπληρώνουν το καρέ κατόχων του ευρωπαϊκού στέμματος   που δεν θα δώσουν το «παρών» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με προηγούμενα ανάλογα… παραδείγμα – θύματα τις  τρεις ομάδες οι οποίες έχουν κάνει τις κορυφαίες εκπλήξεις κατακτώντας τον τίτλο στην ήπειρο μας.

Κάζο η Τσεχοσλοβακία, δραματικός αποκλεισμός της Δανίας

Η αρχή έγινε με την Τσεχοσλοβακία η οποία κόντρα στα προγνωστικά είχε ανέβει στον ευρωπαϊκό θρόνο το 1976 στη Γιουγκοσλαβία αλλά στα προκριματικά του Μουντιάλ της Αργεντινής απέτυχε καθώς κατέλαβε την  3η θέση στον 7ο όμιλο στον οποίο εκτός από την Σκωτία η οποία κατέλαβε την 1η θέση με έξι βαθμούς, υπήρχε ακόμα και μια άλλη βρετανική ομάδα, η Ουαλία,  που συγκέντρωσε μόλις δύο ( τους μισούς από τους Κεντροευρωπαίους).

Ακολούθησε η … τουρίστρια, που  εν τέλει έγινε θριαμβεύτρια, στην τελική φάση του EURO  1992, Δανία. Οι «κόκκινοι Βίκινγκ» πήγαν την ύστατη στιγμή στα γήπεδα της γειτονικής  τους Σουηδίας ως αντικαταστάτες της Γιουγκοσλαβίας εξ αιτίας του εμφύλιου πολέμου που είχε ξεσπάσει λίγο καιρό πριν στη χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Και στη  σύντομη διαδρομή της επιστροφής  στα πάτρια εδάφη πήραν μαζί εκτός από τις…  προβλεπόμενες αναμνήσεις και το τρόπαιο του πρωταθλητή. Όμως  στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1994 στη συνέχεια ήρθε ένας δραματικός και …οριακός αποκλεισμός  καθώς τερμάτισαν μόλις στην 3η θέση στον όμιλο τους στον οποίο αναμετρήθηκαν με τις Ισπανία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Λετονία, Αλβανία.

H  ομάδα του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν είδε την πλάτη τόσο των «φούριας ρόχας» που την νίκησαν 1-0  την τελευταία αγωνιστική στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν»  χάρη στο γκολ του Φερνάντο Ιέρο όσο και εκείνη της Ιρλανδίας η οποία την ίδια ημέρα απέσπασε ισοπαλία  1-1 από τα ξαδέρφια από το Βορρά στο νησί της Εμεράλδας. Η Ισπανία πήρε την πρόκριση  ως πρώτη με 19 βαθμούς, έναν παραπάνω τόσο από τους Ιρλανδούς όσο και τους Δανούς με τους δεύτερους να εξασφαλίζουν το εισιτήριο λόγω καλύτερης  επίθεσης αφού η διαφορά τερμάτων  ήταν ίδια  (19-6 για τους νησιώτες  και 15-2 για τους Σκανδιναβούς) ενώ αμφότερα τα μεταξύ τους ματς είχαν λήξει δίχως νικητή (1-1 στην Ιρλανδία 0-0 στη Δανία). Με τους πρωταθλητές της ηπείρου να απουσιάζουν έτσι  από τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου το καλοκαίρι του 1994 στα αμερικανικά γήπεδα.

Η καταστροφική αρχή κόστισε ακριβά στην Ελλάδα

Δώδεκα χρόνια μετά μια άλλη απίθανη ομάδα πήγε, σύμφωνα με τη… λογική στα τελικά  του EURO για να ζήσει την εμπειρία, της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά συγκλόνισε τόσο τη «Γηραιά Ήπειρο» όσο και τον κόσμο αρπάζοντας το τρόπαιο  όχι μόνον από τους διοργανωτές Πορτογάλους αλλά και τους κατόχους Γάλλους. Όμως η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ δεν τα πήγε διόλου καλά στον κάτι παραπάνω από ένα χρόνο της διαδρομής των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στο πλαίσιο του 2ου Ομίλου. Η αρχή ήταν το ήμισυ της… καταστροφής για την Εθνική Ελλάδας που όχι μόνον ηττήθηκε 2-1 στην Αλβανία από την γείτονα ομάδα αλλά και  περιορίστηκε τόσο σε ισοπαλία 0-0 κόντρα στην Τουρκία  στο «Καραϊσκάκης» όσο και στο Κίεβο με αντίπαλο την Ουκρανία (1-1). Η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη για την «γαλανόλευκη» ομάδα αλλά η ήττα  1-0 πάλι στο πειραιώτικο γήπεδο από τους Ουκρανούς στις 8 Ιουνίου 2005 με το γκολ του Χούσιν ουσιαστικά την έθεσε εκτός μάχης.

 

Οι νικητές  κατάφεραν έχοντας 25 βαθμούς να εξασφαλίσουν το απευθείας εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας  ένα χρόνο αργότερα. Δύο παραπάνω από την Τουρκία που πέρασε στα μπαράζ, ενώ 22  συγκέντρωσε η Δανία και 21 η πρωταθλήτρια Ευρώπης η οποία τερμάτισε ψηλότερα μόνον από τις  Αλβανία (10β.), Γεωργία (7) και Καζακστάν (1).

 

Η «σκουάντρα ατζούρα» έφθασε ως την πηγή αλλά….

Μέχρι  το πρόσφατο στραπάτσο της «σκουάντρα ατζούρα» αυτές ήταν οι μοναδικές φορές που η κάτοχος του τίτλου στην ήπειρο μας δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών»στα τελικά της αμέσως μετά έκδοσης της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Στα κάτι περισσότερο από 60 χρόνια της παράλληλης διαδρομής των δύο κορυφαίων θεσμών του δημοφιλέστερου των σπορ όλες οι άλλες πρωταθλήτριες Ευρώπης  έχουν εύκολα ή δύσκολα καταφέρει να μην απουσιάσουν. Αρχής γενομένης από την Σοβιετική Ένωση που δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του ενός μοναδικού της τίτλου ήταν παρούσα στα τελικά του Μουντιάλ της Χιλής (1962) όπου έφθασε ως τα προημιτελικά  για να αποκλειστεί από την οικοδέσποινα με ήττα 2-1.

Το 1966 η Ισπανία δεν μπόρεσε να κάνει κάτι το αξιόλογο στα γήπεδα της Αγγλίας καθώς  βγήκε νοκ-άουτ ήδη από τον πρώτο γύρο των τελικών τερματίζοντας στην 3η θέση του 2ου Ομίλού πίσω από την μετέπειτα φιναλίστ Δυτική Γερμανία και την Αργεντινή (αμφότερες συγκέντρωσαν πέντε βαθμούς , τρεις παραπάνω από τους Ίβηρες).

Η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης που πλησίασε τον παγκόσμιο τίτλο ήταν η Ιταλία η οποία έφθασε μεν στον τελικό του περίφημου Μουντιάλ στο Μεξικό το 1970 αλλά εκεί βρήκε μπροστά της την κατά πολλούς κορυφαία εθνική ομάδα όλων των εποχών, την Βραζιλία των Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο που θριάμβευσε 4-1.

Το γερμανικό νταμπλ

Αυτό  το οποίο δεν κατάφεραν οι «ατζούρι» το πέτυχε τέσσερα χρόνια μετά μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες όλων των εποχών. Η Δυτική Γερμανία των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Μπράιντερ, Όβερατ, Νέτσερ, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου της ευρωπαϊκού τίτλου πρόσθεσε  (1974) και τον παγκόσμιο στη συλλογή της αγωνιζόμενη στα επί πατρίου εδάφους γήπεδα.

Το 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας η κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου Δυτική Γερμανία έφθασε εκ νέου σε τελικό αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον άθλο οκτώ χρόνια πριν καθώς γνώρισε την ήττα από την Ιταλία με 3-1.

Τέσσερα χρόνια μετά πάλι επί μεξικανικού εδάφους η Γαλλία των Πλατινί, Ζιρές, Τιγκανά το πάλεψε σκληρά πριν λυγίσει  στα ημιτελικά  για 2η διαδοχική διοργάνωση  κόντρα στην Γερμανία  που επικράτησε 2-0.

Το γαλλικό πατατράκ στην Ασία

Το 1990  στην Ιταλία η Ολλανδία  των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ δεν μπόρεσε να πάει πιο μακριά από τη φάση των «16» όπου έβαλε τέλος στα όνειρα της τότε πρωταθλήτριας στην Ευρώπη η  μετέπειτα θριαμβεύτρια  του θεσμού Γερμανία.

Μια  8ετία αργότερα  στα γαλλικά  γήπεδα η Γερμανία  έφθασε ως τα προημιτελικά όπου γνώρισε απροσδόκητη συντριβή 3-0 στο «Ζερλάν» από την πρωτάρα Κροατία.

Το 2002 στα γήπεδα της Ασίας  κάτοχος αμφότερων των τροπαίων  σε Ευρώπη και κόσμο Γαλλία  κόντρα σε κάθε προγνωστικό  καταποντίστηκε στη φάση των ομίλων συγκεντρώνοντας μάλιστα μόλις έναν βαθμό με  τις Δανία και Σενεγάλη να παίρνουν τα δύο εισιτήρια της πρόκρισης έχοντας  επτά και πέντε αντίστοιχα ενώ 2η ήταν η Ουρουγουάη με διπλάσια συγκομιδή από την παρέα των Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιεϊρά.

Η διπλή ισπανική προέλαση

Αντίθετα  το 2010 στο πρώτο αφρικανικό Παγκόσμιο Κύπελλο η Ισπανία συνόδευσε τον ευρωπαϊκό τίτλο που είχε κερδίσει δύο χρόνια πριν επί αυστριακού εδάφους και με το «άγιο δισκοπότηρο» της μπάλας επικρατώντας 1-0 στην παράταση της Ολλανδίας με το γκολ του Ινιέστα στο 116’ στον τελικό στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τέσσερα χρόνια μετά οι «φούριας ρόχας» φιλοδοξούν να επαναλάβουν το διπλό «κτύπημα» σε Ευρώπη και κόσμο αλλά  το παγκόσμιο τους όνειρο έσβησε πολύ νωρίς στα γήπεδα της Βραζιλίας καθώς στη φάση των ομίλων κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις τρεις βαθμούς στο Β’ γκρούπ  με τις Ολλανδία και Χιλή του τη συνέτριψαν 5-1 και τη νίκησαν  2-0 αντίστοιχα να εξασφαλίζουν την πρόκριση στην επόμενη φάση ενώ τελευταία και δίχως βαθμό έμεινε η Αυστραλία.

Τέλος πριν από  μια 4ετία στα γήπεδα της Ρωσίας  η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να κάνει κάτι το ιδιαίτερο και ως πρωταθλήτρια Ευρώπης  καθώς η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος αποχαιρέτησε το θεσμό στη φάση των «16» με ήττα 2-1 από την Ουρουγουάη.

 

 

 Τούτη τη φορά στα γήπεδα του Κατάρ η Ευρώπη δεν θα έχει  ανάμεσα στις εκπροσώπους της και την κάτοχο του τίτλου της ηπείρου καθώς η Ιταλία έπεσε θύμα των γειτόνων μας που μετά την παρουσία τους στην τελική φάση του EURO 2020 βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κορυφαία πρόκριση στην ιστορία τους.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News