Παναθηναϊκός: Τα πρώτα δεδομένα της επόμενης μέρας του «όχι» στη Διπλή Ανάπλαση

Ενδεχόμενη καταψήφιση της Διπλής Ανάπλασης από τη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, θα σημάνει το πέρασμα σε «αχαρτογράφητα νερά». Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δεδομένα και το Sportday.gr τα καταγράφει. 

Η εφτάωρη ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στην κυριολεξία ανέδειξε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Διπλής Ανάπλασης. Το σημαντικό είναι πως από τις ερωταπαντήσεις, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό τι θα ισχύσει στην επόμενη μέρα, στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» στην πλειοψηφία της Τετάρτης.

Καταρχάς, επιβάλλεται να αντιληφθούν όλοι πως η Διπλή Ανάπλαση ως νομοθεσία και ως πρότζεκτ, δεν παύει να υφίσταται εάν απορρίψει τη συμμετοχή του ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. Πρέπει να αναληφθούν νομικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων, για την κατάλυση ή την μετατροπή του πρότζεκτ.

Διότι στις συμφωνίες εμπλέκονται επίσης η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Οι δύο τελευταίες συγκροτούν την ΑΕΠ Ελαιώνα, κατέχουν το εμπορικό κέντρο και επιθυμούν με κάποιο τρόπο να το αξιοποιήσουν και από το οποίο υφίστανται ζημιές μέχρι σήμερα. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης άδειας λειτουργίας για το Mall.

Το οικόπεδο της Λεωφόρου έχει παραμέτρους 

Σε ότι αφορά το οικόπεδο του «Απόστολος Νικολαΐδης», ισχύουν τρία δεδομένα. Τα οποία εξηγούν γιατί το πρωί της Πέμπτης (ως παράδειγμα για την απλοποίηση της συζήτησης), ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αδυνατεί να το χρησιμοποιήσει ως βάση συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη λύση για την επίλυση του γηπεδικού, προτού μεταβληθούν οι επικρατούσες συνθήκες.

Καταρχάς, το παραχωρητήριο του 1924 επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να χρησιμοποιήσει την έκταση μόνο για αθλητικούς σκοπούς. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαγορεύεται, ακόμα και επ’ ωφελεία του Ερασιτέχνη. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά, το γήπεδο θα μπορούσε να αντικατασταθεί μόνο με γήπεδο.

Κατά δεύτερον, ο Παναθηναϊκός ΑΟ δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας του οικοπέδου. Για να το εκδώσει, ο Σύλλογος πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και θα έχει αντίδικο τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος με τη σειρά του ισχυρίζεται ότι έχει την κυριότητα της έκτασης. Κατανοούν άπαντες πως μία δίκη θα διαρκέσει χρόνια και έχει αβέβαια έκβαση, παρότι η νομική υπηρεσία του Τριφυλλιού έχει ισχυρά επιχειρήματα προς επίρρωση των απόψεων της.

Τρίτον, η νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης έχει χαρακτηρίσει το οικόπεδο ως χώρο πρασίνου. Αυτό σημαίνει πως, εάν υποθετικά γκρεμιζόταν αύριο το «Απόστολος Νικολαΐδης», δεν επιτρέπεται να αναγερθεί τίποτα στη θέση του, εκτός απ’ ότι περιγράφεται με σαφήνεια στο Προεδρικό Διάταγμα του 2013. Εξαιρούνται μόνο οι εργασίες συντήρησης στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και κάθε άλλη παρέμβαση, απαγορεύεται. Για αυτό, άλλωστε, το 2014 η Πολεοδομία είχε απορρίψει τον φάκελο για την ανακαίνιση της εγκατάστασης με τη μικρή αύξηση της χωρητικότητας και κάποιες προσθήκες.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News