Παναθηναϊκός: Οι... Αλεξανδρόπουλοι είναι πολύ δύσκολο σπορ
Παναθηναϊκός: Οι… Αλεξανδρόπουλοι είναι πολύ δύσκολο σπορ και υπάρχει λόγος που είναι δύσκολη η προώθηση παιδιών της Ακαδημίας στην πρώτη ομάδα
Ο Παναθηναϊκός Κ19 κατέκτησε το πρωτάθλημα και άλλη μία ταλαντούχα γενιά της ακαδημίας κάνει την εμφάνιση της. Όμως, ο δρόμος για την προώθηση στην πρώτη ομάδα, κάθε άλλο παρά εύκολη έχει αποδειχτεί.
Η ελληνοποίηση και η επάνδρωση της πρώτης ομάδας από την ακαδημία είναι διαχρονικά μία γοητευτική έννοια για τον οπαδό. Πόσο μάλλον για τον φίλο του του Τριφυλλιού, αφού είναι ο πρώτος Σύλλογος που έδωσε βαρύτητα στα φυτώρια του και έχει αναδείξει τα περισσότερα ταλέντα από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Το αποκορύφωμα ήταν η φουρνιά των «Γκουμομπασινάδων», η οποία καθιέρωσε τον Παναθηναϊκό για μία τετραετία στην ελίτ της Ευρώπης και αποτέλεσε τη βάση της Εθνικής που στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Euro του 2004.
Ωστόσο, όση γοητεία κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα, άλλο τόσο δύσκολο είναι στην εφαρμογή του. Δεν είναι τυχαίο που καμία απόπειρα πρωταθλητισμού δεν ευοδώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αυτό τον τρόπο, παρά μόνο πέρασε από πολλά δεινά. Ίσως η εξαίρεση του κανόνα, ο Παναθηναϊκός της τετραετίας 2000-2004 βίωσε προηγουμένως την εξαιρετικά επώδυνη διετία 1998-2000, μένοντας μέχρι και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πλήρωσε δηλαδή, το τίμημα της ωρίμανσης των νεαρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός: Κινδυνεύει να την… πατήσει και με τον Αϊτόρ!
Οι δύο φουρνιές του Παναθηναϊκού που ακυρώθηκαν
Αντίστοιχα, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος διέλυσε το ρόστερ του 2012 και ζήτησε από τους Νταμπίζα και Αναστασίου να στηριχτούν στα παιδιά της ακαδημίας, ο ίδιος διαπίστωσε ότι αυτό που φαινόταν εύκολο στη θεωρία, στην πράξη απείχε παρασάγγες. Από τη γενιά των Καπίνο, Μαυρία, Τριανταφυλλόπουλου, Λαγού, Μαρινάκη κ.α., μόνο ο Χρήστος Δώνης επιβίωσε στο «Καλαφάτης» και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2020.
Με παρόμοιο τρόπο, τα τρομερά «μωρά» του Γιώργου Δώνη που άρχισαν τη σεζόν 2018-2019 με εντυπωσιακά αποτελέσματα το πρωτάθλημα, «ξεκληρίστηκαν» στην πορεία. Οι Μπουζούκης, Εμμανουηλίδης, Καμπετσής, Κότσαρης, Μαυρομμάτης, Σέχου έχουν βγάλει τα πράσινα και απομένουν ο Χατζηγιοβάνης και ο Χατζηθεοδωρίδης. Ο πρώτος περιμένει τη λήξη του συμβολαίου του τον Ιούνιο για να πάρει μεταγραφή και ο δεύτερος δεν υπολογίζεται από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναθηναϊκός: Έχει ενδιαφέρον για την κατάληξη του Περέα
Οι προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα
Η στέψη του Παναθηναϊκού Κ19 ως πρωταθλητή στην ηλικιακή κατηγορία του καλλιέργησε προσδοκίες ότι κάποια ταλέντα θα προωθηθούν σύντομα στην πρώτη ομάδα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Άλλωστε, πλέον μεσολαβεί ο Παναθηναϊκός Β, ως το επόμενο «σκαλοπάτι» για τους παίκτες των Σάμιου και Ντρένοβα. Οπότε, οι πιο ταλαντούχοι, όπως οι Μπιλάλ, Φρόκου και Καλοσκάμης, θα «ψηθούν» πρώτα στα… αλώνια της Superleague 2 και θα κληθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν να προαχθούν στην πρώτη ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός Β θα τελειώσει σε λίγο τις υποχρεώσεις του και ουσιαστικά, από το δυναμικό του Χαβιέρ Βάθκεθ, μόνο οι Γιώργος Βαγιαννίδης και Γιώργος Σιδεράς έχουν το επίπεδο να τεθούν υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς. Αποδείχτηκε στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη, στο οποίο ο Γιοβάνοβιτς είχε έναν πάγκο με παίκτες της Β’ ομάδας και χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά μόνο τον Βαγιαννίδη.
Για την ώρα, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι μόνος. Ο 21χρονος αμυντικός χαφ αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Παναθηναϊκού και εντάσσεται στο ροτέισον του Γιοβάνοβιτς, αλλά δεν έχει κάποιον συνοδοιπόρο από τα τμήματα υποδομής. Ο Φώτης Ιωαννίδης ανήκει στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ, όμως ανδρώθηκε στον Λεβαδειακό και όχι στο «Καλαφάτης». Διαχρονικά, αποδείχτηκε ότι η ανάδειξη και η αξιοποίηση των… Αλεξανδρόπουλων είναι ένα πολύ σύνθετο και δύσκολο σπορ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»