Ντέρμπι αιωνίων, στο θέατρο «Κοτοπούλη», γένους θηλυκού με... νοκ άουτ

Σαν σήμερα: Ντέρμπι αιωνίων, στο θέατρο «Κοτοπούλη», γένους θηλυκού με… νοκ άουτ, Κούλας Γκιουζέππε και της Ερασμίας Βελλιανίτου. Μποξ, πυγμαχία.

Παραπλανητικός τίτλος ή η πραγματικότητα; Πρόκειται για την πραγματικότητα, δηλαδή τον πρώτο στην Ελλάδα πυγμαχικό αγώνα γυναικών μεταξύ της Κούλας Γκιουζέππε και της Ερασμίας Βελλιανίτου. Νικήτρια η πρώτη, μόλις 20 ετών με νοκ άουτ. Εν έτει 1928.

Η πρώτη εμφανίστηκε στο ρινγκ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η δεύτερη ανήκε στον Σύλλογο Πυγμαχίας Αθηνών και σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιεύματα αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Πάντως ο σύλλογος βρισκόταν στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σήμαινε ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο επίπεδο ήταν τότε η πυγμαχία στην Ελλάδα. Στην εφημερίδα Aθλητικά Χρονικά, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «…η ιστορία της ελληνικής πυγμαχίας στην εποχή μας έχει ως αρχήν το έτος 1925. Πρώτος εισηγητής αυτής εις την Ελλάδα υπήρξε ο πυγμάχος Γεωργιάδης. Εκείνος όμως όστις ίδρυσε το πρώτον πυγμαχικόν προπονητήριον εις Αθήνας είναι ο πυγμάχος Κ. Περλάτος. Η πρώτη Πυγμαχική Σχολή ελειτούργησε το 1925 – 1926 εις το μέγαρον Νατσούλη, του οποίου ο ιδιοκτήτης κ. Λέων Νατσούλης ευγενώς είχε παραχωρήσει μίαν των αιθουσών του την οποίαν ο Περλάτος μετέβαλεν εις προπονητήριον, συγκεντρώσας περί τα 60 μέλη εις τα οποία προσεπάθησε σύμφωνα με τας γνώσεις του και τα υπάρχοντα τότε μέσα να διδάξει την πυγμαχίαν… Οι Πειραιώτες εκ παραλλήλου προς τους Αθηναίους ειργάσθησαν δια την διάδοσιν της πυγμαχίας. Το μεγάλο Σωματείο «Ολυμπιακός» προσέφερε μίαν ισόγειον σάλαν κατά το 1929 και έτσι έγινε το πρώτον πυγμαχικόν προπονητήριον του Πειραιώς. Ο Πετρίδης υπήρξε ο εμψυχωτής της πυγμαχικής κινήσεως του Πειραιώς εργασθείς πολύ διά την διάδοσιν του αγωνίσματος εις την γείτονα…»

Εχρειάζετο να μάθη να δίδη πρώτα καλές γροθιές

Αυτά συνέβαιναν την εποχή που οι Γκιουζέππε και η Βελιανίτου ανέβηκαν στο ρινγκ που είχε στηθεί στο «Κωτοπούλειον». Η εφημερίδα Πατρίς (από αυτή και η φωτογραφία της νικήτρια με τα γάντια του μποξ), έγραφε: «Ο φεμινισμός εν Ελλάδι φαίνεται ότι δεν θέλει να έχη και μίαν στάσιν εν τη εξελίξει του, ένα σταθμόν! Προχωρεί ακάθεκτος διά να καταλάβη τα πάντα. Η Ατθίς από τα παλαιότατα κοπανέλλια, χορεύουσα σήμερον φοξ, περιβληθείσα την τήβεννον του δικηγόρου και ζητούσα ψήφον, ήρπασε το ακόντιον, τον δίσκον και ήρχισε να εκγυμνάζεται εις ταύτα μανιωδώς…. Το ποδόσφαιρον το άφησε προς στιγμήν διά να περιβληθή τα γάντια του μποξέρ. Ίσως της εχρειάζετο να μάθη να δίδη πρώτα καλές γροθιές και κατόπιν να εξασκηθή εις τις καλές κλωτσιές».

Πολλές γυναίκες δέρνουν τους άνδρες των

Νικήτρια ήταν η Κούλα Γκιουζέππε του Παναθηναϊκού και μαθήτρια του Δημοσθένη Γεωργιάδη. Η εφημερίδα Εσπερινή έγραφε: «Ως τώρα, πολλές γυναίκες δέρνουν τους άνδρες των, χωρίς να ξέρουν μποξ. Φαντασθήτε λοιπόν τι έχει να γίνη τώρα που θα μάθουν! Ο κ. Γεωργιάδης μας εβεβαίωσεν, ότι ο σύζυγος μιας εκ των μαθητριών του, του παραπονείται συχνά ότι τον πήρε στο λαιμό του με το μποξ που μαθαίνει στη γυναίκα του. Όχι ότι τον δέρνει στα σοβαρά, αλλά διότι, λέει… εξασκείται στο στομάχι του για να μαθαίνη καλύτερα. Είτε στα σοβαρά, λοιπόν, είτε στ’ αστεία, οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να τις τρώνε και έχομεν την γνώμην ότι πρέπει να σπεύσουν να λάβουν τα μέτρα των. Αλλοίμονόν μας άνδρες Αθηναίοι!».

Σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα, η Κούλα Γκιουζέππε, εξεγείρετο μόλις ο δημοσιογράφος της είπε ότι η πυγμαχία είναι ανδρικό άθλημα: «”Γιατί; Μονάχα αυτοί θα έχουν το προνόμιο να επιδίδονται στα σπορ; Άλλωστε, καθώς ξέρετε, το γυναικείο φύλλο έχει κάνει αρκετές προόδους τελευταία σε βάρος του ανδρικού φύλου. Γιατί να μην ανεβεί και στο ριγκ; Εξάλλου, η γυναίκα επιδόθηκε τελευταία σε όλα τα σπορ. Θα ήταν λοιπόν παράλειψη να μην επιδοθεί και στο μποξ, εφόσον κι αυτό είναι σπορ».

Το αντίο στον Βασίλη Σεβαστή

2021: O Βασίλης Σεβαστής, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόσφατα εκλεγείς ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, πεθαίνει από κορωνοϊό σε ηλικία 72 ετών, μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία».

2011: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 46 ετών ο συντάκτης της αθλητικής εφημερίδας “Φίλαθλος” Λάζαρος Μουρκάκος, υιός του Νίκου Μουρκάκου, παράγοντα του Εθνικού.

2010: Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού κερδίζει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο κλειστό της Εργάνης, τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, παρότι χάνουν από την ρώσικη Ναντέζντα με 57-53 στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, κατακτούν το Κύπελλο, αφού στον πρώτο τελικό είχαν κερδίσει με 65-57 στη Ρωσία.

1997: Ξεκινούν οι αγώνες του Final Four της Euroleague γυναικών στη Λάρισα. Νικήτρια η ομάδα της Μπουρζ η οποία νικά στον τελικό τη Βούπερταλ με 71-52. Η γυναικεία ομάδα του Σπόρτιγκ Flash 9.61, που έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διακριθεί μιας και οι τελικοί γίνονται στην Ελλάδα, δεν καταφέρνει να προκριθεί.

1996: Πεθαίνει, μετά από σύντομη ασθένεια σε ηλικία 44 ετών ο Agron Sulaj, ο νεότερος (33 χρονών) προπονητής (1985-1990) της Eθνικής Αλβανίας στο ποδόσφαιρο.

1992: Ο τενίστας Arthur Ashe ανακοινώνει στη Νέα Υόρκη ότι πάσχει από AIDS.

1991: Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker μένει παράλυτος ύστερα από τροχαίο ατύχημα.

1989: Το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA καταργεί τη διάκριση μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών επιτρέποντας σε όλους τους παίκτες του μπάσκετ να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.

Ζεύγος Ruth-Aaron

1974: Ο Χανκ Άαρον (Hank Aaron) σημειώνει την 715η νίκη του (home run) και καταρρίπτει το ρεκόρ του Μπέιμπ Ρουθ (Babe Ruth), που άντεξε 35 χρόνια. Ο νεαρός βοηθός καθηγητής Carl Pomerance παρατηρεί ότι οι δύο αυτοί διαδοχικοί αριθμοί είναι γινόμενα πρώτων αριθμών, δηλαδή 714=2x3x7x17 και 715=5x11x13, έχουν όμως και μία άλλη ιδιότητα αφού 2+3+7+17=5+11+13. Ο Πόμερανς θα ονομάσει ως ζεύγος (pair) Ruth-Aaron όλους τους διαδοχικούς αριθμούς που έχουν αυτήν την ιδιότητα δηλ. ίσο άθροισμα των παραγόντων τους.

1950: Ξεκινάει το 1ο Πρωτάθλημα του ΝΒΑ.

1928: Ολοκληρώνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι 8οι Γερμανοελληνικοί Αγώνες, που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, με τη συμμετοχή 10 αθλητών από το Berliner Sport Klub, τον Εθνικό, τον Πανιώνιο και τον ΓΣ Αμαρουσίου.

1926: Διορίζονται από την κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου τα πρώτα 70 μέλη της “Φιλίππου Ενώσεως”. Στις 12/5 θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το καταστατικό της.

1911: Το πρώτο τουρνουά σκουός παίζεται στο Harvard Club της Νέας Υόρκης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News