Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Είναι ο Έρικ τεν Χαχ ο κατάλληλος;

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Είναι ο Έρικ τεν Χαχ ο κατάλληλος για να την οδηγήσει ξανά στην κορυφή της Premier League και στο Champions League;

Αν ο Έρικ τεν Χαχ προσληφθεί ως ο επόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού που έμοιαζε απίθανο, αλλά και… λογικό. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ πλησιάζει η ώρα που θα γίνει ο επόμενος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, είναι ο κατάλληλος για να κάνει τους «κόκκινους διαβόλους» και πάλι ανταγωνιστικούς στην Premier League και στην Ευρώπη;

Απίθανο γιατί ο τεν Χαχ δεν ήταν από εκείνους που είχαν οποιαδήποτε σχέση με το κλαμπ ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σύλλογο στα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής όπου έπαιξε κυρίως στην Τβέντε. Άρχισε την καριέρα του ως προπονητής στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας και στη Γκο Αχέντ Ιγκλς προτού αναλάβει τη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου. Δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή του Άγιαξ – τον κάλεσαν αφότου ο Μαρσέλ Κάιζερ είπε όχι.

Από την άλλη, όμως, είναι και τυπικό γιατί παρόμοια πράγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον Γιούργκεν Κλοπ, τον Τόμας Τούχελ, τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν και τον Ουνάι Έμερι που αυτή την εποχή είναι σαφώς άλλοι προπονητές της… μόδας στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Η φιλοσοφία του τεν Χαχ και το ρόστερ της Γιουνάιτεντ

Ο τεν Χαχ είναι από τα «καυτά» ονόματα της αγοράς γιατί έχει δείξει πως διαθέτει μια σπάνια δεξιότητα: είναι εξαιρετικός στην τακτική κι αυτό οι κορυφαίες ομάδες το θέλουν και το πληρώνουν αδρά.

Η φιλοσοφία του Έρικ τεν Χαχ είναι συνυφασμένη με την ολλανδική σχολή, τις διδαχές του Γιόχαν Κρόιφ και του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων του είναι κάπως πιο… άμεσος και ευθύς από ότι «προστάζει» το εγχειρίδιο, αλλά οι βασικές αρχές είναι ίδιες.

Επίσης, στον Άγιαξ δούλεψε ως επί το πλείστον με δύο κατηγορίες παικτών – αυτούς που ήθελαν να βρίσκονται εκεί και νεαρούς που έβλεπαν το κλαμπ ως την πλατφόρμα της… εκτόξευσής τους προς τους συλλόγους της ελίτ.

Είναι εντελώς διαφορετικό το σετ των παικτών που θα βρει στο «Ολντ Τράφορντ» τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και από άποψη δεξιοτήτων. Με τα χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικούς, μεταξύ τους, τρόπους παιχνιδιού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μάθουν κάτι άλλο – το είδαμε άλλωστε να συμβαίνει και στην Λίβερπουλ και στη Μάντσεστερ Σίτι και στην Τσέλσι και σε άλλες ομάδες.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως αν προσληφθεί θα γίνουν σταδιακά σημαντικές προσθαφαιρέσεις που σαφώς θα έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Γι’ αυτό και είναι εντελώς πρόωρη οποιαδήποτε κουβέντα για το ποιους θα κρατήσει, ποιους θα δώσει και ποιους θα επιδιώξει να πάρει.

Το πρόβλημα είναι αλλού…

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, δεν είναι το αγωνιστικό, αλλά η νοοτροπία του κλαμπ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μετά – Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή είχε στον πάγκο δύο από τα πιο λαμπρά μυαλά της προπονητικής στον πάγκο της, αλλά δεν είδε προκοπή. Ούτε ο Λουίς φαν Χάαλ πέτυχε, ούτε και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έδειξαν μεγαλύτερη υπομονή.

Ο σύλλογος καλείται να ανταγωνιστεί με δύο ομάδες, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ, που όχι μόνο λειτουργούν παραδειγματικά, αλλά είναι αυτές που χαράζουν τον δρόμο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι κορυφαίοι σύλλογοι.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει ποδοσφαιρική πυξίδα. Κι αυτό δεν οφείλεται στους προπονητές της, αλλά στους παράγοντές της. Κι ο τεν Χαχ δεν έχει δουλέψει ξανά σε τέτοιο περιβάλλον όπου θα είναι εκείνος ο πρωτοπόρος μιας αποστολής. Στον Άγιαξ ήταν άλλοι που χάραζαν τη στρατηγική ακολουθώντας τον μαέστρο Γιόχαν Κρόιφ.

Οπότε ίσως το σωστό ερώτημα να μην είναι αν ο τεν Χαχ είναι ο κατάλληλος γιατί έχει δείξει το ποιος είναι και η δουλειά του μιλάει από μόνη της, αλλά αν η Γιουνάιτεντ είναι έτοιμη να αλλάξει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News