Κύπρος: Η ελληνική μοναξιά του Λάζαρου
Η Κύπρος, από τη δεκαετία του ΄70 κιόλας, υπήρξε καλό αραξοβόλι για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Όχι ότι και πριν δεν έκαναν το ταξίδι για το νησί (ο Λευτέρης Πούλιας για παράδειγμα αγωνίστηκε στον ΑΠΟΕΛ από το 1967 μέχρι και το 1974).
Κάποιες κυπριακές ομάδες μάλιστα, όπως ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση, έδειχναν (και δείχνουν) πάντα μια ιδιαίτερη προτίμηση στους «Ελλαδίτες», που ωστόσο μέχρι το 2004 αγωνίζονταν ως ξένοι στο κυπριακό πρωτάθλημα, γεγονός που έβαζε φραγμό στο μεταναστευτικό ρεύμα.
Από τη στιγμή όμως που άνοιξαν τα σύνορα για τους κοινοτικούς, το ρεύμα εντάθηκε και πολλοί γνωστοί Έλληνες ποδοσφαιριστές κατηφόρισαν στο νησί, κάποιοι για να επανεκινήσουν τις καριέρες τους και κάποιοι για να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα.
Από τη μια ήταν τα καλά λεφτά, από την άλλη η κοινή κουλτούρα που τους βοηθούσε να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στις συνθήκες του νέου περιβάλλοντος, σαφώς πιο εύκολα από το να πήγαιναν σε κάποια χώρα του βορρά.
Μαχλάς, Αλεξανδρής και Δέλλας
Έτσι οι Κύπριοι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά διεθνείς Έλληνες ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Μαχλάς που εντάχθηκε στον ΑΠΟΕΛ το 2006 κι έμεινε εκεί μέχρι το 2008, όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2007.
Ή ο Αλέκος Αλεξανδρής ο οποίος στα 37 του βρέθηκε το 2005 στον ΑΠΟΠ – Κινύρας Πέγειας, με τον οποίο σημείωσε 15 γκολ στο πρωτάθλημα. Η ο Κώστας Φραντζέσκος που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Λάρνακας το 2002 πετυχαίνοντας 14 συνολικά τέρματα. Ή ο Μιχάλης Καψής, πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, που φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008.
Άλλος ένας πρωταθλητής Ευρώπης ο Τραϊανός Δέλλας, με θητεία στη Ρόμα, επέλεξε την Κύπρο και την Ανόρθωση το 2008, οδηγώντας την ομάδα της Αμμοχώστου για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League αποκλείοντας τον Ολυμπιακό!
Κάποιοι από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές μάλιστα όταν κρέμασαν τα παπούτσια τους επέστρεψαν στην Κύπρο και ως προπονητές. Παράδειγμα ο Μαρίνος Ουζουνίδης που έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ τα 2 τελευταία χρόνια της καριέρας του (2001-2003) και τον υπηρέτησε ως προπονητής τη διετία 2006-2008.
Και τη δεκαετία του 2010 συνεχίστηκε η αθρόα ροή προς το νησί. Ακόμη και στα τέλη του 2020 η Κύπρος παρέμενε κορυφαία χώρα υποδοχής αφού σε αυτή έβγαζαν το ψωμί τους 29 Έλληνες ποδοσφαιρικοί μετανάστες.
227 ξένοι και μόνο 5 Έλληνες
Η έκρηξη της πανδημίας όμως φαίνεται πώς έβαλε φρένο και στα ποδοσφαιρικά ταξίδια από την Ελλάδα προς την Κύπρο. Διατρέχοντας (με τη βοήθεια του transfermarkt) τα ρόστερ των κυπριακών ομάδων σήμερα βρίσκουμε μόλις 5 Έλληνες ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους! Κι από αυτούς οι τρεις ανήκουν σε μια ομάδα, την Ανόρθωση!
Το γεγονός είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι στο κυπριακό πρωτάθλημα αγωνίζονται σήμερα 227 λεγεωνάριοι (τους περισσότερους 29 έχει η Πάφος, τους λιγότερους ο Εθνικός Άχνας 12).
Το σύνολο των Ελλήνων μπορεί να ανέβει στους 10 αν υπολογίσουμε σε αυτούς τους 4 Ελληνοκύπριους και τον ένα με ελληνοαλβανική καταγωγή που ανήκουν στο δυναμικό των κυπριακών ομάδων.
Πιο αναλυτικά…
Η ΑΕΚ Λάρνακας, η AΕΛ Λεμεσού, η Πάφος, ο Άρης Λεμεσού, ο Εθνικός Άχνας δεν έχουν ούτε ένα Έλληνα ποδοσφαιριστη στο ρόστερ τους. Η Δόξα Κατοκωπιάς έχει έναν Ελληνοκύπριο, τον 23χρονο τερματοφύλακα, Δημήτρη Πρινιωτάκη και η ΠΑΕΕΚ Κυρήνεια, έναν Ελληνοαλβανό, τον 28χρονο αριστερό μπακ, Αλέξανδρο Κούρο που ξεκίνησε την καριέρα τους από τους μικρούς του Πανιωνίου και κατέβηκε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, μεταγραφή από την αλβανική Τέουτα.
Ο ΑΠΟΕΛ έχει έναν Έλληνα, τον 21χρονο τερματοφύλακα Απόστολο Τσιλιγγίρη, που είναι γεννημένος στην Ξάνθη και προέρχεται από τον Άρη Θεσσαλονίκης κι έναν Ελληνοκύπριο, τον 20χρονο μεσοαμυντικό, Σταύρο Γαβριήλ.
Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας έχει τον 32χρονο Ροδίτη σέντερ φορ Μιχάλη Μανιά τον οποίο απέκτησε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε και τον Ελληνοκύπριο Μιχάλη Χριστοδούλου, επιθετικό που ξεπήδησε από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.
Η Ομόνοια έχει έναν αλλά «λέοντα» τον Φώτη Παπουλη, που έκλεισε μια 10ετία στην Κύπρο, αφού μετακόμισε εκεί το 2012 από τον ΟΦΗ για χάρη τότε του Απόλλωνα Λεμεσού. Στο νησί αναγεννήθηκε, πήρε την κυπριακή υπηκοότητα και στα 37 του αγωνίζεται ακόμη στην εθνική Κύπρου!
«Σημαιοφόρος» ο Λάζαρος
Πραγματική ελληνική παροικία έχει χτίσει η Ανόρθωση με τους Σπύρο Ρισβάνη, Νίκο Καλτσά και βέβαια τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Ο πιο παλιός από τους τρεις είναι ο 31χρονος Βεροιώτης εξτρέμ, Καλτσάς, ο οποίος εντάχθηκε στην Ανόρθωση τον Αύγουστο 2019 από τον Αστέρα Τρίπολης
Ο γεννημένος στον Χολαργό, Ρισβάνης, που έκανε όνομα στόπερ στον Ατρόμητο, φόρεσε τη φανέλα της τον Ιανουάριο του 2021 για να τον ακολουθήσει ο συμπαίκτης του στο Περιστέρι, Χριστοδουλόπουλος τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Λάζαρος είναι αυτός που κρατά ψηλά την ελληνική σημαία στο κυπριακό πρωτάθλημα έχοντας σημειώσει συνολικά 14 τέρματα σε 36 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις και οδηγώντας την Ανόρθωση στους ομίλους του Europa Conference League με δύο γκολ στο 3-1 επί της Χάποελ Μπερ Σεβά.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι Έλληνας είναι ο προπονητής της εθνικής Κύπρου. Ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Φεβρουάριο και πέτυχε ήδη να διατηρήσει την ομάδα στην Γ΄ κατηγορία του Nations League (θα είναι αντίπαλος της Εθνικής μας στη νέα διοργάνωση).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα