Παναθηναϊκός: Το αναπάντητο ερώτημα που πλανάται από το συλλαλητήριο της 13ης Απριλίου

Σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από την αντίδραση του κόσμου του Παναθηναϊκού κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη… Με την απορία για τις επιπτώσεις εκείνης της μέρας στην ιστορία του Συλλόγου, να παραμένει…

Η απαρχή της καταστροφής ή μία αλλαγή που δεν ολοκληρώθηκε; Το ερώτημα θα πλανάται για πάντα πάνω από το «Απόστολος Νικολαΐδης» και θα γίνεται πιο έντονο κάθε φορά που το ημερολόγιο θα δείχνει 13 Απριλίου. Γιατί πρόκειται για μία ημερομηνία ορόσημο, που θα θυμίζει την αντίδραση των οπαδών του Παναθηναϊκού κατά της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια, στις 13/4/2008, περίπου 30.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία από το Πεδίο του Άρεως προς το «Απόστολος Νικολαΐδης», με κύριο αίτημα τη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ. Απλός κόσμος και παλαίμαχοι όλων των σπορ, συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του τότε ιδιοκτήτη, θεωρώντας πως ο Τζίγγερ δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις ενός μεγάλου Παναθηναϊκού.

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί στις 16:00 στο Πεδίο του Άρεως και λίγη ώρα αργότερα, μία διαδήλωση με πάθος, φωνές, πλακάτ και τρικάκια, ανέβηκε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με προορισμό την ιστορική έδρα του Συλλόγου. Εκεί όπου στις 19:00 η ποδοσφαιρική ομάδα τέθηκε αντιμέτωπη με τον Άρη και στα επίσημα, βρέθηκε Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Το συλλαλητήριο των οπαδών του Παναθηναϊκού έγραψε ιστορία για τη μαζικότητα του, την τάξη και την ειρήνη που επικράτησε, αφού παρά την ένταση της εποχής δεν συνέβη το παραμικρό.

Μία απογείωση που… καταρρίφθηκε απότομα 

Σε ότι αφορά τον αντικειμενικό στόχο του συλλαλητηρίου, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε ποιο βαθμό επηρέασε τις εξελίξεις. Σίγουρα δεν πέτυχε τη βασική επιδίωξη του, αφού παρά το άνοιγμα της ΠΑΕ και τη μετάβαση στην πολυμετοχικότητα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παρέμεινε ο μεγαλομέτοχος.

Από την άλλη, στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας εισήλθαν ισχυροί επιχειρηματίες όπως οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Νίκος Πατέρας, Μιχάλης Ζολώντας, Δημήτρης Δάββαρης, Γιάννης Ξυλάς, Γιώργος Νίκας, Λεωνίδας Πολέμης και Αλέξανδρος Έλληνας. Για μία διετία, ο Παναθηναϊκός βίωσε μία πρωτόγνωρη οικονομική δυναμική, πρόσθεσε στο ρόστερ του παίκτες όπως οι Σισέ, Ζιλμπέρτο, Λέτο, Κατσουράνης κ.α. και στο απόγειο του πανηγύρισε το νταμπλ του 2010.

Ωστόσο, η επίπλαστη ευμάρεια δεν άντεξε στη φθορά του χρόνου. Οι κόντρες μεταξύ των μετόχων με αποκορύφωμα τη διαμάχη Βαρδινογιάννη – Βγενόπουλου, προκάλεσαν την κατάρρευση της πολυμετοχικότητας. Με μία σύντομη ανάγνωση, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος μετά τις συγκρούσεις των δύο ανδρών.

Το μέλλον που δεν αποδείχτηκε ευοίωνο 

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια, ο Παναθηναϊκός παλεύει να ανακτήσει ένα μέρος της παλιάς λάμψης του, δεν διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή, κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο του 2014 και δεν παίζει στην Ευρώπη. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει την κυριότητα της εταιρίας, έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από το 2012, αλλά δεν έχει λάβει το παραμικρό αντίκρισμα…

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ζει και βασιλεύει στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά δεν θέλει ούτε να… ακούει για τον Παναθηναϊκό. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ο Νίκος Πατέρας έχει αποτραβηχτεί πλήρως από τα «πράσινα» δρώμενα, ο Μιχάλης Ξυλάς και ο Γιώργος Νίκας έχουν περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη, ο Λεωνίδας Πολέμης και ο Γιάννης Ξυλάς δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στον εφοπλισμό και οι Δάββαρης και Έλληνας έχουν τις δικές τους επαγγελματικές δραστηριότητες.

Πλέον, η 13η Απριλίου έχει απομείνει μόνο στη συνείδηση του απλού κόσμου του Τριφυλλιού, ο οποίος αναρωτιέται για τα αποτελέσματα της αντίδρασης του. Μία ημερομηνία που ξεθωριάζει όλο και περισσότερο, όσο ο Σύλλογος δεν επανέρχεται στο μέγεθος που επιτάσσει η ιστορία του. Σήμερα, μετά από 14 χρόνια, το ερώτημα παραμένει: πως θα ήταν ο Παναθηναϊκός εάν δεν είχε μεσολαβήσει το συλλαλητήριο εκείνης της μέρας; Καμία απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με σιγουριά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News