Ατλέτικο Μαδρίτης: Το τελευταίο ευρωπαϊκό έπικ του Ντιέγκο Σιμεόνε
Η Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Ντιέγκο Σιμεόνε μάλλον χωρίζουν οριστικά, οπότε το τελευταίο παιχνίδι του «Τσόλο» στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος» για το Champions League έπρεπε να είναι ύμνος στα άγρια ένστικτά του. Όπερ και εγένετο -και μάλιστα απέναντι στον απόλυτο οραματιστή, Πεπ Γκουαρδιόλα, και τη Μάντσεστερ Σίτι.
Μια και είναι οι μέρες τέτοιες, αφού στις 15 Απριλίου του 1993 η Λιμόζ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του μπάσκετ στο ΣΕΦ, μια μικρή ιστορία με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είναι η εξής: όταν ο μακαρίτης, πια, Πέταρ Σκάνσι κατηγόρησε τους «λιμουζό» για αντι-μπάσκετ, ο «αυτοκράτορας» απάντησε, «δώσε μου τον Κούκοτς, να παίξω το μπάσκετ των ονείρων μου». Δεν έλεγε ψέματα: Με τον Κούκοτς, η δική του Γιουγκοπλάστικα κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, το 1989 και το 1990, ενώ πήρε άλλο ένα όταν ο ίδιος ήταν… απέναντι, στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, το 1991 στο Παρίσι. Κυρίως, όμως, έπαιξε όμορφο μπάσκετ.
Η Λιμόζ έπαιζε πάνω στο όριο των κανονισμών, ακριβώς όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ατλέτικο Μαδρίτης όταν παρίσταται ανάγκη, δηλαδή στα διπλά ζευγάρια του Champions League: Η κολόνια κρατάει, τουλάχιστον πασιφανώς, από τη σεζόν 2013-14, όταν η Ατλέτικο έφτασε, αρχικά, στη φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δύο χρόνια πριν, με τον Ντιέγκο στο κέντρο και τον Ρανταμέλ Φαλκάο μπροστά, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, είχε κατακτήσει το Europa League, νικώντας την Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0 στον τελικό. Ο Σιμεόνε και ο Χέρμαν Μπούργος, όμως, γνώριζαν ότι χρειαζόταν να εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα έστελνε τους «ροχιμπλάνκος» στην πραγματική κορυφή της Ευρώπης. Εκείνη τη χρονιά, αν και είναι πασίγνωστο, η ομάδα τους δεν πήρε το Champions League επειδή ο Λούκα Μόντριτς και ο Σέρχιο Ράμος δεν ένιωθαν ηττημένοι, τουλάχιστον όχι πριν σφυρίξει τρις ο διαιτητής, στη Λισαβόνα.
Η αυταπάτη χρειάζεται να είναι επιλεκτική, βεβαίως: η Ατλέτικο είναι ένας οργανισμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος δεν γίνεται για… μεροκάματα. Παρ’ όλα αυτά, καλείται να αντιμετωπίσει, γι’ αυτό που θέλει να κάνει, οργανισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόσταση είναι ανάλογη με εκείνη των δεκάδων από τις εκατοντάδες και των… απλών εκατομμυρίων από τις δεκάδες.
Τα αρσενικά σύμβολα…
Ως προπονητής των «ροχιμπλάνκος», ο Σιμεόνε δεν θα καθόταν να το… φάει, σε καμία περίπτωση. Ήδη, από παίκτης -χρειάζεται, άραγε, να υπενθυμιστεί η εμβληματική «προβοκάτσια» του πάνω στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998;- δεν ένιωθε ντροπή για ό,τι επρόκειτο να κάνει στο γήπεδο. Θα χρειαστεί, εδώ, να του δοθεί ένας πόντος, διότι το ζητούμενο είναι η νίκη και, όταν επί του πρακτέου μία πανίσχυρη ομάδα αντιμετωπίζει μία λιγότερο ισχυρή, τότε το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει το αουτσάιντερ, προκειμένου να διευρύνει τις πιθανότητες επιτυχίας του. Ακόμα και το πού διατίθεται να φτάσει για να το καταφέρει, είναι ένα ζητούμενο, ειδικά όταν αυτό προκαλεί την κοινή λογική.
Από την άλλη μεριά, ο «Τσόλο» δεν έκανε οτιδήποτε παραβίαζε τη νομιμότητα. Έβγαζε συναπτώς στο γήπεδο μία ομάδα με ισχυρό το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Προέβαινε, αρχής γενομένης από το νταρθ ντύσιμό του, σε παιχνίδια ψυχολογικά και πνευματικά, έβαζε ήδη τους αντιπάλους στη διαδικασία να αναγνωρίζουν ότι θα υποφέρουν με τα νταμπλ και τριπλ τιμ στο χώρο του κέντρου, τα πόδια και τα χέρια που εκτοξεύονταν, οπότε έπρεπε να είναι έτοιμη. Σε αυτό το επίπεδο, μόνο η δική του Ατλέτικο έδινε την αίσθηση ότι έμπαινε για να δώσει μια αληθινή μάχη και ότι θα έκανε ό,τι απαιτούνταν, όχι μόνο για να μη λεηλατηθεί αλλά, για να επικρατήσει.
Άλλωστε, είτε έπαιζε με τη Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι είτε με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κριστιάνο Ρονάλντο είτε με την Μπάγερν Μονάχου, δεν έκανε κάτι διαφορετικό από εκείνο που υπαγορεύουν η ίδια η φκιάση του ποδοσφαίρου και εν γένει τα αρσενικά σύμβολα. Η αρένα και η επιβίωση αναπόφευκτα έγιναν συστατικά του παιχνιδιού. Πολλές χαρωπές ομάδες εξευτελίστηκαν από ανώτερους αντιπάλους, μέχρι κάποιος να σκεφτεί ότι μισούσε τόσο πολύ τον αντίπαλο προπονητή, που έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικά του κεκτημένα. Στην πραγματικότητα, η Ατλέτικο Μαδρίτης του ήταν μία μεταφορά: αντιμετώπιζε τα λιοντάρια και έπρεπε με κάθε τρόπο να μη φαγωθεί. Αυτοί είναι οι σχεδιαστικοί όροι του ποδοσφαίρου και μόνο η αφέλεια των Άγγλων κλονιζόταν από την εξέλιξη ενός σπορ που έχει νίκη, ισοπαλία και ήττα, μαζί με 11 συν 11 αγόρια μαζεμένα στο γήπεδο. Όπως κάθε γυναίκα μπορεί να επιβεβαίωσει, σε μία παρέα αποτελούμενη των τριών αγοριών και πάνω, ουδένα συμπεριφέρεται με τον τρόπο που το κάνει αν είναι μόνο του. Κι αυτό δεν έχει ηλικία.
Ο Γκουαρδιόλα ξέρει…
Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Europa League, δύο ευρωπαϊκά Super Cup, ένα Copa del Rey, δύο Super Cup Ισπανίας και έχει παίξει σε δύο τελικούς Champions League. Οι… στρατευμένοι παίκτες του έβγαιναν συνήθως διά πυρός και σιδήρου ακόμα και από τους ομίλους για να παίξουν στα διπλά παιχνίδια, αλλά εκεί ήταν το αριστούργημά του. Άθικτος από εξωγενείς παράγοντες, ανένταχτος σε οποιουδήποτε είδους ηθικολογία, ο «Τσόλο» έχει δει δύο διαφορετικές εκδόσεις της ομάδας του να κρατούν τον «καλό» Μέσι σε μηδέν τελικές προσπάθειες σε ισάριθμους προημιτελικούς στο «Wanda Metropolitano», το 2014 και το 2016, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έχει κάνει «διπλό» στο «Άνφιλντ» προερχόμενος από 2-0 πίσω, έχει αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπάγερν και τη Μίλαν και την Τσέλσι, έχει αφήσει εκτός συνέχειας σε ομίλους την Πόρτο, έχει βάλει από κάτω της τη Γιουβέντους. Έχει παίξει σε έξι προημιτελικούς, τρεις ημιτελικούς και δύο τελικούς και μόνο μία φορά έχει αποκλειστεί στη φάση των «16», το 2019 με το περίφημο χατ τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο, από τη Γιουβέντους, ενώ άλλη μία έχει μείνει εκτός ομίλων, την περίοδο 2017-18. Για τα κυβικά της, οι αριθμοί είναι ένα ασύλληπτο κατόρθωμα.
Κοντολογίς, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να αισθάνεται περήφανος για τους παίκτες του, παρά το άγχος για το αν θα έχει τον Κέβιν ντε Μπρόινε (κυρίως) και τον Πολ Γουόκερ (δευτερευόντως) στον πρώτο ημιτελικό με τη Ρεάλ. Υπέφεραν απέναντι στον πλέον χειραγωγικό αντίπαλο που θα μπορούσε να τους τύχει, εκείνον που βάζει στο τραπέζι την πλάνη της σωματικής ακεραιότητας, και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως σκληραγωγημένοι. Ακόμα και η σύρραξη ήταν στο πρόγραμμα: ο Καταλανός ξέρει ότι δεν συνέβη κατά λάθος και ότι είναι ένα από τα τεχνητά τρικ που δημιουργεί ο Σιμεόνε. Ο Γκουαρδιόλα θα κοστολογεί, συν τω χρόνω, αυτήν την πρόκριση πολύ ψηλά, διότι αποδεικνύει ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν ζει σε ένα φαντασιακό ποδοσφαιρικό συννεφάκι ούτε μοιάζει με εκείνον τον τρελό επιστήμονα που δεν ξέρει τι γίνεται στον κόσμο και δεν μπορεί να επιβληθεί στον εαυτό του και τις συνθήκες. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γκουαρδιόλα τόνισε το αληθές, ότι δεν υποτίμησε τον Σιμεόνε και την Ατλέτικο και πως δεν τους επέκρινε για τον τρόπο που παίζουν: «Μπορεί να παίζει όπως θέλει, φυσικά».
Όσον αφορά στον «Τσόλο», αυτό της Τετάρτης μάλλον ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του στον πάγκο της Ατλέτικο και, παρ’ ότι το ματς παιζόταν και μέχρι την ύστατη στιγμή θα γινόταν να έχει πάει στην παράταση -ας μη λησμονείται ότι απέναντί της ήταν μία ομάδα που όχι πολύ παλιά αποκλείστηκε επειδή ο VAR δεν κατακύρωσε το γκολ του Ραχίμ Στέρλινγκ στις καθυστερήσεις με την Τότεναμ, η ατμόσφαιρα στις κερκίδες, αυτό το «μπαζ» στον προπονητή, είχε κάτι από τις τελευταίες σκηνές του «Casa de Papel». Όλη η κατάσταση ήταν έπικ, μια άγρια σονάτα αποχαιρετισμού για ένα μοναδικό τύπο. Προφανώς, όμως, ο σύλλογος δεν αντέχει άλλη ένταση και μάλλον χρειάζεται λίγη ηρεμία από αυτόν τον ευκόλως πυροδοτούμενο «γάμο».
Από την άλλη, σε έναν (ποδοσφαιρικό) κόσμο που τελεί εν υπνώσει, οι Μάντσεστερ Σίτι είναι οι ομάδες του μέλλοντος. Οι σοφοί θα πάνε και θα έρθουν, θα ψάξουν νέες τρύπες για να χωρέσουν τις πάσες τους και νέους διαδρόμους για να επιμηκύνουν τους χώρους τους. Θα βρουν νέες γωνίες για να διασπάσουν τις άμυνές τους. Οι Ατλέτικο Μαδρίτης τούτου του κόσμου, όμως, με την αίσθηση της ανταρσίας και το περίγραμμα του κινήματος, ακόμα και ως ψευδαίσθηση, είναι που θα λείψουν…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα