Ο θρύλος Στιβ Μπλούμερ και μια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που έφτιαξαν κρατούμενοι
Σαν σήμερα: Ο θρύλος Στιβ Μπλούμερ και μια Ποδοσφαρική Ομοσπονδία που έφτιαξαν κρατούμενοι
Όταν σαν σήμερα -16 Απριλίου- το 1938 πέθανε ο Σάμι – Στέφεν η Στιβ- Μπλούμερ (Steve Bloomer), από βρογχίτιδα στα 64του, οι περισσότεροι μιλούσαν για τον καλοσυνάτο ηλικιωμένο που εργαζόταν στο γήπεδο της ντέρμπι. Μόνο που ο Μπλούμερ ήταν και είναι κάτι πολύ περισσότερο. Θα το αντιληφθεί όποιος βρεθεί στο Πράιντ Παρκ, το σημερινό γήπεδο της Ντέρμπι Κάουντι. Θα ακούσει τους οπαδούς να τραγουδούν το «Steve Bloomer’s Watching», τον επίσημο ύμνο της Ντέρμπι με αναφορά στον επιθετικό -έπαιξε και στη Μίντλεσμπρο- και θα δει την προτομή του. Μια προτομή δίπλα στον πάγκο των γηπεδούχων.
Ο Μπλούμερ ήταν γρήγορος και έξυπνος σουτέρ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντέρμπι Σουίφς και στη συνέχεια έπαιξε για 24 χρόνια στην Ντέρμπι (1892-1906 και 1910-14) μ’ ένα ενδιάμεσο σταθμό στην Μίντλεσμπρο (1906-10). Πέτυχε 329 γκολ σε 600 αγώνες πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε 23 φορές στην εθνική ομάδα (περίοδος 1895-1907) και σημείωσε 28 γκολ. Στη συνέχεια έγινε προπονητής. Εργάστηκε στη Σπάρτα του Ρότερνταμ, στον Καναδά, στην Ντέρμπι και στην Ισπανία. Είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου 1874.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Παπαδιαμάντης μετρά Ολυμπιάδες; Το νόθο κείμενο κι ένα λάθος του «αγίου των γραμμάτων»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η έκδοση της L’ Equipe λόγω της υπόθεσης Ντρέιφους κι ο ρόλος των Ναζί
Τον έπιασε ο πόλεμος
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία έχει να κάνει μα τα πρώτα του προπονητικά βήματα και πως μαζί με συμπαίκτες του δημιούργησε μια μικρή… Premier League ως φυλακισμένος. Αφού αποσύρθηκε ως παίκτης, ο Μπλούμερ πήγε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 1914 για να προπονήσει την Britannia Berlin 92 Ωστόσο, μέσα σε τρεις εβδομάδες από την άφιξη του ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Όταν η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία, το συμβόλαιό του ακυρώθηκε αμέσως. Ο Πρόεδρος της Britannia Berlin 92 τον συμβούλεψε να φύγει από τη Γερμανία το συντομότερο δυνατό. Δεν πρόλαβε καθώς η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία στις 4 Αυγούστου 1914.
Στις 5 Αυγούστου, ο Μπλούμερ ανήσυχος κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Βρετανού πρόξενου στο Βερολίνο. Τον σταμάτησαν αστυνομικοί και οδηγήθηκε στην πλατεία Alexander Platz όπου ανακρίθηκε. Αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις αρχές, αλλά τελικά στις 6 Νοεμβρίου 1914, φυλακίστηκε στο Ruhleben, ένα στρατόπεδο κράτησης πολιτών στην περιοχή Spandau του Βερολίνου. Σύμφωνα με την Derby Daily Telegraph, η οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες μιας επιστολής που έγραψε ο Μπλούμερ στη σύζυγό του, ήταν ένας από τους πολλούς πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μεταξύ των κρατουμένων. Άλλοι ήταν ο Σαμ Βολστενχολμ, της Έβερτον και της Νόριτς, ο πρώην συμπαίκτης του στη Μίντλεσμπρο, Φρεντ Πέντλαντ, ο διεθνής Σκοτσέζος, Τζον Κάμερον…
Μια κοινωνία με ποδόσφαιρο
Το στρατόπεδο είχε από 4.000 έως 5.500 κρατούμενους. Σταδιακά άρχισε να δομείται μια μικρή κοινωνία και το ποδόσφαιρο έγινε μια δημοφιλής δραστηριότητα σε αυτή. Σε τέτοιο βαθμό που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ruhleben και διοργανώθηκαν Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μάλιστα περισσότεροι από χίλιοι ήταν οι θεατές σε κάθε αγώνα. Οι ομάδες είχαν τα ίδια ονόματα με Βρετανικές. Ο Μπλούμερ ήταν ο αρχηγός της Tottenham Hotspur XI ενώ αντίπαλό της στον τελικό κυπέλλου ήταν η Oldham Athletic XI.
Το καλοκαίρι οι κρατούμενοι στράφηκαν στο κρίκετ και στον στίβος με τον Μπλούμερ να μετέχει και σε αυτά. Όλοι στο στρατόπεδο γνώριζαν τον «Στιβ» κι όταν έφυγε από το Ruhleben τον Μάρτιο του 1918, διοργανώθηκε ένας αποχαιρετιστήριος αγώνας ποδοσφαίρου προς τιμήν του. Αφέθηκε ελεύθερος στην ουδέτερη Ολλανδία, όπου εργάστηκε ως προπονητής της Blauw-Wit Amsterdam. Δεν του επέτρεψαν να επιστρέψει στο σπίτι του μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Μπλούμερ είπε αργότερα για την περίοδο που φυλακίστηκε στο Ρούλεμπεν: «Εγώ και πολλοί άλλοι δεν θα είχαμε επιβιώσει χωρίς το ποδόσφαιρο».
Σαν από θαύμα
1990: Ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, τηλεσκηνοθέτης, μεταξύ άλλων και πολλών αθλητικών γεγονότων, και ο Άγγελος Πυριόχος σώζονται σαν από θαύμα όταν συντρίβεται το αεροπλάνο τους.
1986: Ο Χιλιανός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Alesandro Isis, πιάνεται για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ έχοντας κάνει χρήση της αναβολικής ουσίας ναδρολόνη. Δεν τιμωρείται μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας Manfred Donike. Ο Isis είχε βρεθεί ντοπαρισμένος για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες, στις 26/1/1986 στον αγώνα με την Παναχαϊκή, αλλά είχε αθωωθεί επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου.
1980: Ο τενίστας Arthur Ashe αποχωρεί από την ενεργό δράση.
1968: Λήγει ο μακρύτερος (6 ώρες και 6 λεπτά) σε διάρκεια αγώνας μπέιζμπολ που παίζεται νύχτα μετά από 24 innings με νικητές τους Houston Astros.
1959: Οι New York Yankees παρουσιάζουν τον πρώτο ηλεκτρονικό πίνακα στο γήπεδό τους.
1935: Ο Babe Ruth κάνει το ντεμπούτο του στο μπέιζμπολ παίζοντας για τους Boston Braves στον αγώνα Braves – New York 4-2.
1927: Διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο τα “Αχίλλεια” με διοργανωτές τον Εθνικό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και άλλους 10 συλλόγους. Στους αγώνες μετέχει και το αγγλικό σωματείο “Αχιλλεύς” με αθλητές υψηλού επιπέδου. Νικητές οι Άγγλοι (14 χρυσά, 8 αργυρά, 6 χάλκινα), δεύτερος ο Εθνικός (2-4-4) και τρίτος ο ΓΣ Αμαρουσίου (2-1-3).
1912: Η Harriet Quimby γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετάει πάνω από την Μάγχη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης