Μίλαν: Πού μπορεί να φτάσει αν την αγοράσει η Investcorp; Τα σενάρια για ένα (ακόμη) καλύτερο μέλλον

Ο αραβικός επενδυτικός όμιλος Investcorp ενδιαφέρεται για να αγοράσει το πλειοψηφικό πάκετο των μετοχών της Μίλαν. Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με το αμερικανικό επενδυτικό fund Elliott που έχει τις μετοχές. Τί θα σήμαινε, όμως, μια νέα αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πρωτοπόρων της Serie A;

Στην αρχή του καλοκαιριού του 2018 η Μίλαν, 6η στη Serie A και για χρόνια μακριά από το Champions League, είχε ως μεγαλομέτοχο έναν χρεοκοπημένο επιχειρηματία κι ένα ρόστερ πανάκριβο και μη παραγωγικό. Έμεινε εκτός Europa League επειδή παραβίασε το Financial Fair Play.

Έκτοτε, το κλαμπ έχει εξυγιανθεί οικονομικά, επέστρεψε στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League και είναι και πάλι ανταγωνιστικό στο γήπεδο όπου διεκδικεί το πρωτάθλημα της Serie A.

Ενα δισ. ευρώ και νέα δυναμική σε Serie A και Champions League

Το ποσό που θέλει το fund Elliott για να παραχωρήσει τη Μίλαν είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Τί θα πουλήσει; Το 99,93% των μετοχών και το προπονητικό κέντρο. Παράλληλα, θα σβήσει και τα χρέη που ανέρχονται περίπου στα 100 εκατομμύρια. Έτσι, θα βγάλει κέρδος περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ μιας και αφότου ανέλαβε το κλαμπ έχει «ρίξει» σχεδόν 750 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλωστε, ο στόχος του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου ήταν να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου να τον κάνει ελκυστικό και να τον πουλήσει για κέρδος.

Η Investcorp θα μπορούσε να φέρει νέα δυναμική. Από το 2018, η Μίλαν δίνει «καθαρά» ετησίως για μεταγραφές και δανεισμούς περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό σαφώς μπορεί να αυξηθεί ιδίως με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της UEFA να τίθεται σε ισχύ από αυτό το καλοκαίρι, το οποίο θεωρητικά ωφελεί όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις.

Με περισσότερα χρήματα για μεταγραφές η Μίλαν μπορεί να ανέβει επίπεδο και να γίνει ακόμη καλύτερη στη Serie A, αλλά και στο Champions League. Να στοχεύσει στη διεκδίκηση του τίτλου για χρόνια καθώς και σε υψηλότερους στόχους στην Ευρώπη.

Το επόμενο επίπεδο, αλλά και ο… κίνδυνος

Η Μίλαν, θεωρούν οι ενδιαφερόμενοι, έχει τεράστιες δυνατότητες αύξησης εσόδων που μπορούν να οδηγήσουν το κλαμπ στο επόμενο επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Nielsen από το 2020, οι «ροσονέρι» είναι όγδοοι σε όλο τον κόσμο όσον αφορά το fanbase. Περίπου 525 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν οπαδοί τους – κι αυτό με το κλαμπ να βασίζεται ακόμη στις επιτυχίες της εποχής Μπερλουσκόνι.

Το άλλο σημείο που τους ενδιαφέρει είναι το νέο γήπεδο. Τώρα, η Μίλαν βάζει 40 εκατομμύρια ευρώ από το «Σαν Σίρο». Με νέο γήπεδο (δικό της ή όχι) θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να φτάσουν στα 100 εκατομμύρια ευρώ με την πώληση των naming rights.

Ο μεγάλος κίνδυνος μιας αλλαγής στην ιδιοκτησία; Η απουσία σταθερότητας. Η Μίλαν τα τελευταία χρόνια βρήκε το… δρόμο της με τον Πάολο Μαλντίνι στην ηγεσία του ποδοσφαιρικού πρότζεκτ και τον Στέφανο Πιόλι στον πάγκο. Αν οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να αλλάξουν τα πρόσωπα; Γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός και εκτός συλλόγου όσον αφορά στο ενδιαφέρον της Investcorp.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News