Ο Εθνικός φέρνει τον Πούσκας - Άνω κάτω η ποδοσφαιρική Ελλάδα
Σαν σήμερα: Ο Εθνικός φέρνει τον Πούσκας – Άνω κάτω η ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Η 19η Απριλίου 1957 είναι μια ημέρα που λίγο έλειψε να αλλάξει την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Σίγουρα θα άλλαζε την ιστορία του Εθνικού Πειραιώς αν φορούσαν τη φανέλα του ο Ferenc Puskas, ο Sandor Kocsis και ο τερματοφύλακας Gyula Grosics. Πάντως ήρθαν στη χώρα μας μετά από πρόταση του Δημήτρη Καρέλλα.
Εκείνη την εποχή, η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στη Βουδαπέστη. Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κόκτσις και Γκιούλα Γκρόσιτς συνυπήρχαν στη Χόνβεντ, η οποία στις 22 Νοεμβρίου 1956 έχασε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-2 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Λόγω της κατάστασης στην Ουγγαρία, η ρεβάνς έγινε στις Βρυξέλλες. Τελικό σκορ 3-3 και αποκλεισμός για τη Χόνβεντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Πρίμο Λέβι – Η δύναμη του ποδοσφαίρου μέσα στη φρίκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κουβέντα με τον Ντάριο Φο για μπάλα και μια κοινωνία που χάνει την αξιοπρέπειά της
Πριν από το ματς ο Πούσκας έκανε δήλωση στήριξης στους συμπατριώτες του, τα έβαλε με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ουγγαρίας ενώ μετά τον αγώνα αρνήθηκε όπως και άλλοι συμπαίκτες του να επιστρέψει στην Ουγγαρία.
Πήγαν στην Ισπανία όπου, ο Πούσκας έπαιξε σε ανεπίσημα φιλικά της Ρεάλ -μέλος μιας μικτής ομάδας της Μαδρίτης με παίκτες της Ρεάλ και της Ατλέτικο- ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στη Βιέννη όπου υπέγραψε σε ομάδα. Η Χόβεντ είχε διαλυθεί και η FIFA τιμωρεί όλους τους παίκτες να μην αγωνιστούν για δύο χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πούσκας, το αλτσχάιμερ και τα οικονομικά προβλήματα
Οι Ούγγροι στην Ελλάδα
Ο τότε πρόεδρος του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας ενημερώνεται και στέλνει τον μάνατζερ Σωτήρη Βολωνάκη στη Βιέννη. Φέρνει στην Ελλάδα του Ούγγρους -μεταξύ αυτών και τον Πούσκας- προκειμένου να παίξουν σε φιλικά παιχνίδια. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει οργανωθεί λαμπρή υποδοχή.
Οι υπόλοιπες ομάδες όμως αντιδρούν και κάνουν ότι μπορούν για να χαλάσουν τα σχέδια των ανθρώπων του Εθνικού. Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ ο Δημήτρης Καρέλλας κυκλοφορεί παντού με τον Φέρεντς Πούσκας, ανακοινώνει συμφωνία με τους Ούγγρους Σάμπο, Τσόλνοκ, Τζάμποκι, Γκαραμβολγκί και Σάγγι. Όλοι περιμένουν και την ανακοίνωση για τον Φέρεντς Πούσκας και τον Σάντορ Κότσις.
Ο Καρέλλας ζητά άδεια για να χρησιμοποιήσει τους πέντε Ούγγρους που έχουν ανακοινωθεί, σε φιλικά στην Αίγυπτο και τότε η ελληνική ομοσπονδία θεωρεί ότι πρόκειται για επαγγελματίες-τότε το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό στην Ελλάδα- επιβάλει βαρύτατο πρόστιμο στον Εθνικό και δίμηνο αποκλεισμό με αναστολή.
Βέβαια οι συγκεκριμένοι παίκτες ήταν μέλη της Ολυμπιακής ομάδα της Ουγγαρίας που είχε κατακτήσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς του 1952. Ως εκ τούτου ήταν ερασιτέχνες καθώς μόνο ερασιτέχνες έπαιρναν μέρος στους Αγώνες.
Απόπειρα δωροδοκίας
Ο Εθνικός είναι μάλλον δεδομένο ότι θα κερδίσει την έφεση, αλλά ξαφνικά, τις ίδιες ημέρες ο ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, Γερακαράκης, καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας. Αφορά μάλιστα αγώνα στο οποίο ηττήθηκε ο Εθνικός.
Ο Καρέλλας κάνει τότε το μεγάλο λάθος. Προσφεύγει στα πολιτικά δικαστήρια και ζητά αποζημίωση για τα φιλικά που ματαιώθηκαν στην Αίγυπτο. Η Ομοσπονδία τιμωρεί τον Εθνικό -ήταν τότε στη δεύτερη θέση με δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό- με αποκλεισμό ενός έτους και νέο πρόστιμο. Χωρίς αναστολή αυτή τη φορά. Όσον αφορά την δωροδοκία, ο ποδοσφαιριστής αναίρεσε την καταγγελία. Η ποινή μειώθηκε το καλοκαίρι, ο Πούσκας και οι υπόλοιποι Ούγγροι έφυγαν από την Ελλάδα. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» συνέχισε στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Το ρεκόρ του Φάρου
2017: Ο Φάρος Κερατσινίου γράφει ιστορία καθώς στον αγώνα για την 27η αγωνιστική της Α2 Ανδρών εναντίον του Παγκρατίου σκοράρει 164 πόντους, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 16 χρόνια. Το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγικότητας είχε σημειωθεί την περίοδο 1990-1991 στην αναμέτρηση Ηλυσιακός-Πειραϊκός που είχε λήξει 143-111 υπέρ των γηπεδούχων. Μάλιστα ο Φάρος με τους 164 πόντους που πέτυχε ξεπερνάει και τα ρεκόρ του μεγάλου Άρη που είχε πετύχει δύο φορές 153 πόντους (153-62 νίκησε τη Νήαρ Ηστ το 1986 και 153-64 τον Ιωνικό το 1987) ωστόσο δεν καταρρίπτει το ρεκόρ του Ηρακλή που το μακρινό 1972 είχε επικρατήσει με 172-94 του ΒΑΟ (με τον Αριστείδη Μούμογλου να πετυχαίνει 145 πόντους!!!).
2015: Ο 32χρονος Έλληνας γυμναστής Βλάσης Μάρας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο μονόζυγο με 14.666 βαθμούς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μονπελιέ. Την πρώτη θέση με 14.833 πόντους πήρε ο Κροάτης Μάριο Μόζνικ, ενώ με 14.766 πόντους, δεύτερος ήταν ο Βρετανός Σαμ Όλντχαμ.
2010: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μπέρμπιγχαμ και γίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αθλήματος που κατακτά 5 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια.
1999: Ο Γιόζεφ Βάντσικ κλείνει την καριέρα του υπερασπίζοντας για τελευταία φορά την εστία του Παναθηναϊκού στον αγώνα ΠΑΟ – Εθνικός 5-1.
Πρωταθλητής ο Άρης
1997: Ο Άρης ανακηρύσσεται πρωταθλήτης Ελλάδος στο βόλεϊ κερδίζοντας την Ορεστιάδα με 3-0 στο γήπεδο της Μίκρας, σπάζοντας το κατεστημένο που ήθελε το εθνικό πρωτάθλημα να καταλήγει στην Αθήνα από την καθιέρωσή του το 1968. Προπονητής της ομάδας είναι ο Κώστας Χαριτωνίδης, αρχηγός ο Βαγγέλης Κουτσονίκας ενώ πρωταγωνιστές όλη τη σεζόν είναι ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ (πρώτος σε πόντους και άσους), ο Πλάμεν Κονστανίνοφ, ο Στέλιος Παπακοσμάς, και σαν αλλαγή αγωνίστηκε και ο νεαρός Γιάννης Χαριτωνίδης.
1994: Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά με 77-72 στο 7o Final Four στο Τελ Αβίβ. Στον τελικό ο Ολυμπιακός χάνει από την Μπανταλόνα με 57-59 ενώ στον μικρό τελικό ο ΠΑΟ κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 100-83.
1992: Ο Έλληνας πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ Καλίν Κρεάνκα στέφεται χρυσός στην Ευρώπη στο διπλό μικτό.
Φεύγει ο Γιώργος Βήχος
1990: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γεώργιος Βήχος, πρωταθλητής της σκοποβολής με συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και του 1948. Το 1959 διορίσθηκε πρώτος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συνέταξε τον πρώτο Αθλητικό Νόμο και δημιούργησε το ΠΡΟ-ΠΟ ενώ έγινε ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας, της Σκοπευτικής.
1990: Η Γιουγκοπλάστικα στέφεται για δεύτερη συνεχή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ νικώντας την Μπαρτσελόνα με 72-67 στο Final Four της Σαραγόσα. Προπονητής της Μπαρτσελόνα ο Bozidar Maljkovic, ο άνθρωπος που ανέδειξε τα μεγάλα ταλέντα της Γιουγκοπλάστικα Toni Kukoc και Dino Radja.
1987: Ο Julius Erving των Philladelphia παίζει τον τελευταίο του αγώνα στο ΝΒΑ.
1966: Η Roberta Bignay είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2:25.27.
1964: Ο Mario Andretti εμφανίζεται για πρώτη φορά στα Indy Cars στο Trenton Ins του Nιου Τζέρσει και τερματίζει ενδέκατος ανάμεσα σε 16 οδηγούς.
1958: Ο Sir Bobby Charlton παίζει τον πρώτο από τους 106 αγώνες του με την ομάδα της Αγγλίας και σημειώνει το πρώτο από τα 49 γκολ του στην νίκη εναντίον της Σκωτίας με 4-0 στο Hamden Park.
1954: Ο 7 φορές νικητής του Μαραθωνίου της Βοστόνης 65χρονος Clarence Demar τρέχει για τελευταία φορά τερματίζοντας 78ος.
1950: Ο 19χρονος Ham Young γίνεται ο νεότερος νικητής του Μαραθωνίου της Βοστόνης.
1920: Ο Πέτρος Τριβουλίδας τερματίζει πρώτος στον 24ο Μαραθώνιο της Βοστόνης.
1897: Ο John J. McDermott κερδίζει τον πρώτο Μαραθώνιο της Βοστόνης απόστασης 26 μιλίων και 385 γιάρδων σε 2:55.10. Ο Μαραθώνιος, που είναι ο παλαιότερος τέτοιου είδους, θα διεξάγεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο (Patriot’s Day).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Τα συστατικά της πολύτιμης περσινής συνταγής
- Ολυμπιακός - Ρεάλ 79-69: Με «ηφαίστειο» ΣΕΦ και σπουδαίο ΜακΚίσικ υπέταξε την «βασίλισσα»
- Βεζένκοφ: «Εχουμε σπουδαίους παίχτες , πρέπει να γίνουμε καλή ομάδα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης