Γιώργος Οικονομίδης, ο ύμνος του Παναθηναϊκού και της χούντας κι ο Φόντακας του Ολυμπιακού

Σαν σήμερα, 22 Απριλίου, Γιώργος Οικονομίδης, ύμνος του Παναθηναϊκού, ύμνος της χούντας, Γιώργος Μουζάκης, Γιώργος Σιδέρης.

Όταν σαν σήμερα -22 Απριλίου- το 1985 πέθανε ο κομφερασιέ Γιώργος Οικονομίδης οι εφημερίδες έγραφαν για τον Έλληνα κονφερασιέ, τραγουδιστή, σεναριογράφο και εκφωνητή ραδιοφώνου. Κάποιες έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στο γεγονός ότι το 1970 παρουσίαζε στην τότε ΥΕΝΕΔ την εκπομπή «Ο ένας στους δυο κερδίζει» και ότι είχε κατηγορηθεί ότι συνεργαζόταν με το καθεστώς της Χούντας στην επταετία.

Άλλωστε είχε γράψει τους στίχους για τον Ύμνο της 21ης Απριλίου. Επίσης, κατά τη δικτατορία συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Βέβαια η οικογένειά του έλεγε το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα έκρυβε αριστερούς στο σπίτι του, μεταξύ αυτών τον Γιώργο Σιδέρη, τον θρυλικό Φόντακα του Ολυμπιακού.

Επί Χούντας στο σπίτι μας κρύβαμε τρεις αριστερούς…

Η κόρη του Μαριαλλένα σε συνέντευξη είχε πει: «Η οικογένειά μου ήταν αριστερή. Ο πατέρας μου βοηθούσε οικονομικά το ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να το γνωστοποιεί. Επί Χούντας στο σπίτι μας κρύβαμε τρεις αριστερούς, τον αγαπημένο αδελφό του πατέρα μου Νίκο Οικονομίδη, που πέρασε μια ζωή στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, τον Γιώργο Σιδέρη και τον Τάκη Αδάμο που αργότερα έγινε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Εγώ ήμουν τότε 10 ετών και με δασκάλευαν πώς να μιλάω για να μην αποκαλύψω τους ανθρώπους που κρύβαμε. Ο Γιώργος Οικονομίδης αναγκάστηκε να κάνει την «Ολυμπιάδα» στο Καλλιμάρμαρο για να προστατεύσει τους ανθρώπους του. Τον πίεσαν να γράψει τον «ύμνο». Ναι, μας κατηγόρησαν κάποιοι, και ας είχε περάσει από την «Ολυμπιάδα» όλο το ελληνικό τραγούδι, χωρίς κανείς να απευθύνει κάποια μομφή σε οποιονδήποτε. Όταν αργότερα τα έλεγαν αυτά για τον πατέρα μου, θύμωνα. Του έλεγα «γιατί δεν βγαίνεις να τους ξεμπροστιάσεις;» Στην «Ολυμπιάδα» ήρθανε συγκροτήματα από την Ρωσία και την Αμερική. Ήταν χουντικοί κι αυτοί; Όμως ο Οικονομίδης δεν ήθελε να απαντήσει, δεν ήθελε να συγκρουστεί. Είχε πικραθεί πολύ από την ιστορία. Μα, να τον κατηγορούν εκείνον, ενώ ήξεραν ότι έπρεπε να προστατεύσει τον αδελφό του; Οι άλλοι άραγε τι δικαιολογία είχαν που έκαναν δουλειές στη Χούντα; Ο Οικονομίδης ούτε εκατομμύρια πήρε, ούτε είχε χαρά να δουλεύει με αυτούς. Ήθελε απλώς να προστατεύσει τον αδελφό του».

Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ο άνθρωπος που έκανε σήμα κατατεθέν το σλόγκαν «Φίλοι μου αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας», είχε γράψει τους στίχους του ύμνου του Παναθηναϊκού. Επίσης, ο γεννημένος στις 22 Μαΐου 1916, Γιώργος Οικονομίδης σε νεαρή ηλικία έπαιζε ποδόσφαιρο στη Δάφνη κι έπειτα έγινε για λίγο διαιτητής.

Kατηφόριζαν στην Αλεξάνδρας και…

Όσον αφορά τον ύμνο του Παναθηναϊκού γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ύστερα από ένα φιλικό με την Α.Ε. Παγκρατίου -κατ’ άλλους μετά από ματς με τον Απόλλωνα Αθηνών- και ενώ o Οικονομίδης βρισκόταν στο γήπεδο με τον συνθέτη Γιώργο Μουζάκη. Μετά το τέλος του αγώνα κατηφόριζαν στην Αλεξάνδρας όταν ο Μουζάκης είπε «σύλλογος μεγάλος», για να απαντήσει ο Οικονομίδης, «δεν υπάρχει άλλος». Ο «μύθος» γύρω από τον ύμνο θέλει τη μουσική να γράφεται στο χαρτί από τα τσιγάρα του Μουζάκη.

Πρώτος ερμηνευτής ήταν ο Λεό Λεονάρντο του Τρίο Μπελκάντο στις πρόβες που έγιναν σε ταβέρνα στην Πλάκα όμως στο στούντιο ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1960 με τον Γιάννη Βογιατζή. Ο Παναθηναϊκός τον αναγνώρισε ως ύμνο του το 1962.

Ο χρυσός Πετρούνιας

2017: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από αυτό στο Montpellier το 2015 και στη Βέρνη το 2016 συγκεντρώνοντας 15.433 βαθμούς στο Κλουζ της Ρουμανίας.

2007: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης του Παναθηναϊκού κλέβει την μπάλα για μία και μοναδική φορά στον αγώνα ΠΑΟ – Μαρούσι (79-73) φτάνοντας τα 395 κλεψίματα στην Α1 και ξεπερνά τα 394 του Φάνη Χριστοδούλου. Πρώτος στην λίστα βρίσκεται ο Άγγελος Κορωνιός με 583, δεύτερος ο Γιώργος Σιγάλας με 512, τρίτος ο Νίκος Μπουντούρης με 488 και τέταρτος ο Νίκος Βετούλας με 460.

2004: Ο Αμερικανός παίκτης των Arizona Cardinals, Pat (Patrick) Tillman, σκοτώνεται σε μάχη στο Αφγανιστάν σε ηλικία 28 ετών. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2002, 8 μήνες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, εγκατέλειψε την επαγγελματική του καριέρα στο NFL και κατατάχτηκε στον αμερικανικό στρατό. Είναι ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που χάνει την ζωή του στην μάχη μετά τον Bob Kalsu (21/7/1970).

2002: Ο Ηρακλής στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος στο βόλεϊ για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά την εκτός έδρας νίκη 3-2 επί του Ολυμπιακού.

2001: Ο Πανελλήνιος κερδίζει τον Παναθηναϊκό (2-3) μέσα στη Λεωφόρο και κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το γυναικείο πρωτάθλημα βόλεϊ. Η Σοφία Ιορδανίδου και η Ira Fedodova γίνονται οι πρώτες αθλήτριες που παίρνουν το τρόπαιο με 3 διαφορετικές ομάδες, και ο Γιάννης Νικολάκης ο πρώτος προπονητής

2001: Ο Ολυμπιακός νικά εκτός έδρας τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-5) και γίνεται η πρώτη ομάδα από συστάσεως του ελληνικού πρωταθλήματος (1959) που πετυχαίνει 14 συνεχόμενες νίκες. Το σερί θα φτάσει τις 15 νίκες και θα σταματήσει στη Νέα Σμύρνη, στον αγώνα με τον Πανιώνιο (2-1).

2001: Η Skoda Ξάνθη νικά τον Ηρακλή με 1-0. Αυτός ο φαινομενικά αδιάφορος αγώνας ωστόσο περνά στην ιστορία αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα του Ηρακλή χρησιμοποιεί 4 τερματοφύλακες σε διάφορες θέσεις της ενδεκάδας.

1994: O Michael Moorer γίνεται ο πρώτος αριστερόχειρας παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών όταν κερδίζει τον Evander Holyfield.

1991: Πεθαίνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία φτερού Jack “Kid” Berg.

1988: Για πρώτη φορά επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών στον ποδηλατικό αγώνα Little 500 στο Bloomington της Ιντιάνα.

1947: Οι Philadelphia Warriors κατακτούν το 1ο Πρωτάθλημα του ΑΒΑ όταν κερδίζουν τους Chicago Bulls με 83-80 στον πέμπτο τελικό (4-1).

1914: Ο 19χρονος Babe Ruth δίνει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι σαν pitcher της Βαλτιμόρης στη νίκη της ομάδας του επί του Μπάφαλο με 6-0.

1906: Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την τέλεση των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσοολυμπιάδα, όπου παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 κράτη (ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες). Οι αγώνες έχουν μεγάλη επιτυχία όμως ως θεσμός δεν επιβιώνουν διότι η Ελλάδα δεν αντέχει οικονομικά τις δύο επόμενες διοργανώσεις τους, το 1910 και το 1914, εξαιτίας των πολέμων.

1883: Ένα διπλό ρολόι σκακιού, κατασκευασμένο από τον T.B.Wilson από το Manchester, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε αγώνες σκακιού κατά τη διάρκεια του “Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού” του Λονδίνου, στο οποίο ο Γιοχάνες Τζούκερτορτ (Johannes Zukertort) τερματίζει πρώτος (22β.) και ο Βίλχελμ Στάινιτς (Wilhelm Steinitz) δεύτερος (19β.). Προηγουμένως, ο χρόνος μετριόταν με κλεψύδρες, όπως συνέβαινε στο “Διεθνές Τουρνουά Σκακιού” του Λονδίνου του 1862.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News