NBA Playoffs: Αντετοκούνμπο και Λόπεζ έφεραν την… άνοιξη για τους Μπακς

NBA Playoffs: Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μπρουκ Λόπεζ έφεραν την… άνοιξη για τους Μιλγουόκι Μπακς κόντρα στους Σικάγο Μπουλς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «έκοβε», ο Μπρουκ Λόπεζ «έραβε» και οι Μιλγουόκι Μπακς υπερασπίστηκαν «δια πυρός και σιδήρου» την έδρα τους κόντρα στους Σικάγο Μπουλς (93-86), ξεκινώντας με το… δεξί στα playoffs του NBA.

Το πρώτο από τα συνολικά 16 βήματα που απαιτούνται για την επιστροφή των Μιλγουόκι Μπακς στον θρόνο του πρωταθλητή του NBA έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/04) στο Fiserv Forum.

Σ’ ένα ματς το οποίο επ’ ουδενί διεκδικεί δάφνες ποιότητας, η ομάδα από το Γουισκόνσιν κατάφερε να βγει αλώβητη από τη δύσκολη δοκιμασία με τους Σικάγο Μπουλς, κάνοντας το 1-0 στην προημιτελική σειρά της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γιάννης Αντετοκούνμπο (27 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 μπλοκ, 5 φάουλ και 5 λάθη σε 34′) και Μπρουκ Λόπεζ (18 πόντοι και 5 ριμπάουντ) ήταν οι δύο πιο σταθεροί παραγωγικά παίκτες που είχαν να επιδείξουν οι Μπακς, με τους Τζρου Χόλιντεϊ (15 πόντοι με 6/16 σουτ) και Κρις Μίντλετον (11 πόντοι με 1/7 τρίποντα) να προσπαθούν αλλά να μην καταφέρνουν να γίνουν καταλυτικοί παράγοντες στο ματς, κάτι που βέβαια παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τα «ελάφια».

Οι Μπουλς, που γνωρίζουν πως σπατάλησαν την ίσως μοναδική ρεαλιστική ευκαιρία που τους αναλογούσε για «break» μέσα στο Μιλγουόκι, είχαν τους τρεις στυλοβάτες του παιχνιδιού τους σε μέτρια επιθετική βραδιά, απόρροια και της καταπληκτικής δουλειάς που έκαναν οι γηπεδούχοι στην αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, ο Νίκολα Βούτσεβιτς ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 24 πόντους αλλά με μόλις 9/27 σουτ (είχε και 17 ριμπάουντ), ενώ οι ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Ζακ Λαβίν με 18 πόντους έκαστος και τα κάκιστα 6/25 (24%) και 6/19 (31.6%) σουτ αντιστοίχως.

 

     Αντετοκούνμπο και Μπακς «έτρωγαν σίδερα»

Οι Μπακς έδωσαν έμφαση από το ξεκίνημα στην άμυνα, ασκώντας ασφυκτική πίεση πάνω στους ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν, οι οποίοι συνειδητοποίησαν πως θα είχαν δύσκολο έργο στο Μιλγουόκι. Στην άλλη πλευρά του παρκέ, οι παίκτες του Μπουντενχόλζερ «απλώθηκαν» γύρω από τον Αντετοκούνμπο, που είχε το απόλυτο «κουμάντο» της οργάνωσης. Ο «Greek Freak», συνεπικουρούμενος από τον «οδοστρωτήρα» Λόπεζ (11 πόντοι στην πρώτη περίοδο), μερίμνησε τόσο για την παγίωση της διαφοράς σε διψήφια τιμή όσο και για την άκρως κυριαρχική εικόνα των πρωταθλητών του NBA, «χτυπώντας» την άμυνα των Μπουλς με τις αγαπημένες του εφορμήσεις προς το καλάθι και με πάσες στον ελεύθερο παίκτη της αδύνατης πλευράς. Είναι χαρακτηριστικό πως σε λιγότερο από 10 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο δωδεκάλεπτο ο Έλληνας σταρ είχε ήδη φτάσει στις παρυφές του double-double (9 πόντοι και 8 ριμπάουντ).

 

Φύλαγε «Θερμοπύλες» ο Γιάννης, ανέβασαν την απόδοσή τους οι Μπουλς

Η άμυνα των Μπουλς έγινε πιο επιθετική στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, όμως όσο ο ασυγκράτητος Αντετοκούνμπο ήταν στο παρκέ, οι Μπακς είχαν σταθερό σημείο αναφοράς στην εμπροσθοφυλακή τους και η παραγωγικότητά τους διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά το δεύτερο προσωπικό φάουλ του Έλληνα ηγέτη, οι πρωταθλητές έδειξαν να χάνουν τον φρενήρη ρυθμό τους στην επίθεση, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στους «ταύρους» να μπουν για πρώτη φορά με… αξιώσεις στη διεκδίκηση, μειώνοντας την εις βάρος τους διαφορά από το -16 στο -5. Η επανείσοδος του Αντετοκούνμπο στο ματς για την τελική ευθεία του πρώτου ημιχρόνου έφερε ξανά… σιγουριά στην επίθεση των «ελαφιών», τα οποία διατηρήθηκαν σε απόσταση από τους αντιπάλους τους στο σκορ, παρότι όχι ασφαλείας (+8).

 

Οι Μπακς σάστισαν χωρίς τον Αντετοκούνμπο

Με ενορχηστρωτές τους ΛαΒίν και Βούτσεβιτς, οι Μπουλς απείλησαν για πρώτη φορά στο έμπα της τρίτης περιόδου, δίνοντας «χρώμα» σε μία αναμέτρηση που για μεγάλο μέρος της έμοιαζε με παράσταση των γηπεδούχων. Ο Αντετοκούνμπο κλήθηκε να βγάλει εκ νέου τα «κάστανα» από τη φωτιά και, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κατάφερε και με το παραπάνω. Έφθειρε τους αντιπάλους που επωμίστηκαν ευθύνες στο μαρκάρισμά του, μοίρασε υποδειγματικά την μπάλα στα νταμπλ και τριπλ τιμ των «ταύρων», προχώρησε σε εκκωφαντικά καρφώματα και έβγαλε μεγάλες άμυνες αποτρέποντας σίγουρα καλάθια. Εντούτοις, όταν καταλογίστηκε και το τρίτο προσωπικό του φάουλ από τους διαιτητές, αναγκάστηκε να καθηλωθεί στον πάγκο, με συνέπεια την ολική ανατροπή σκηνικού. Ερήμην του ηγέτη τους, οι Μπακς αγκομαχούσαν στο μισό γήπεδο και οι Μπουλς το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο προσπερνώντας στο σκορ με διαφορά της τάξης των πέντε πόντων.

Η εσπευσμένη επιστροφή του Γιάννη για τα εναπομείναντα λεπτά του τρίτου δωδεκάλεπτου ήταν το «φάρμακο» που έψαχναν απεγνωσμένα οι Μπακς, με τον Έλληνα σούπερ σταρ να πρωτοστατεί στην αντεπίθεση της ομάδας του, η οποία εκφράστηκε με επί μέρους σκορ 10-2 για την εκ νέου τοποθέτηση των γηπεδούχων σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση.

 

Η σκληρή άμυνα υπερτέρησε της προβληματικής επίθεσης

Οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε βεβιασμένες επιλογές στα πρώτα λεπτά του τέταρτου δωδεκάλεπτου και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά και το πέμπτο προσωπικό φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο Αντετοκούνμπο περίπου οκτώ λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Η άμυνα μπορεί να κράταγε όρθιους τους Μπακς, αλλά η επίθεση είχε κολλήσει χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ο Μπουντενχόλζερ υποχρεώθηκε να ρισκάρει επαναφέροντας τον Αντετοκούνμπο στο παρκέ με σχεδόν έξι λεπτά στο χρονόμετρο. Ευθύς αμέσως, όμως, τον απέσυρε ξανά στον πάγκο αφήνοντας την ομάδα του χωρίς τον ηγέτη της για περίπου τρία λεπτά. Παρά ταύτα, τα «ελάφια» έδειξαν κυνικό πρόσωπο όταν το ματς βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού, με τους Χόλιντεϊ («άφαντος» μέχρι την τελευταία περίοδο) και Λόπεζ (ουσιαστικός μετά από αρκετή ώρα «σιγής») να λύνουν -επί της ουσίας- τον «γόρδιο δεσμό» και να δίνουν «αέρα» στο Μιλγουόκι. Στις τελευταίες στροφές, οι Μπουλς σπατάλησαν τις ευκαιρίες που είχαν με Βούτσεβιτς και ΛαΒίν και το φινάλε βρήκε τους Μπακς νικητές έστω και με την «ψυχή στο στόμα».

 

Τα highlights της αναμέτρησης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News