Μακάμπι Χάιφα – Ολυμπιακός: Η μπάλα τιμώρησε την κάκιστη εμφάνισή του!
Μακάμπι Χάιφα – Ολυμπιακός: Η μπάλα τιμώρησε την κάκιστη εμφάνισή του! | Champions League
Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει το ισόπαλο 1-1 του Ολυμπιακού στη Χάιφα, που ναι μεν δίνει προβάδισμα πρόκρισης για τον τρίτο προκριματικό του Champions League, αλλά πρέπει να προβληματίσει αρκετά τον Πέδρο Μαρτίνς για την εμφάνιση της ομάδας του.
Μια έδρα – ηφαίστειο! Μια χώρα (το Ισραήλ) που προκαλεί… εφιάλτες στους φίλους του Ολυμπιακού! Ένας προπονητής που το 2016 είχε υπογράψει από τον πάγκο της άγνωστης Χάποελ Μπερ Σέεβα, ένα από τα πλέον εκκωφαντικά στραπάτσα σε καλοκαιρινά προκριματικά. Όλα τα στοιχεία της μονομαχίας των πρωταθλητών Ελλάδος με την πρωταθλήτρια Ισραήλ συνηγορούσαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του. Και τέτοια αποδείχτηκε η επίσκεψη στο «καυτό» (και λόγω θερμοκρασίας και λόγω ατμόσφαιρας) «Σαμί Οφέρ» της Χάιφα.
Ενδεκάδα Μαρτίνς… κόντρα στις δοκιμές της προετοιμασίας
Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη επίσημη ενδεκάδα που εμφάνισε ο Πέδρο Μαρτίνς για τη νέα σεζόν, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις. Βλέπετε, ήταν μια σύνθεση η οποία σε πολλά σημεία πήγαινε κόντρα στις δοκιμές του Πορτογάλου τεχνικού στα καλοκαιρινά φιλικά.
Ποιο δίδυμο στόπερ είχε συνυπάρξει λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο στους φιλικούς αγώνες; Το ζευγάρι Μανωλά – Σισέ που αγωνίστηκε μαζί μόνο για είκοσι λεπτά στο παιχνίδι με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ε, αυτό επέλεξε ο προπονητής του Ολυμπιακού για το ταξίδι στο Ισραήλ, αφήνοντας στον πάγκο τον Παπασταθόπουλο.
Ποιος ήταν ο σέντερ φορ που δοκιμάστηκε ως βασικός στα πιο δυνατά φιλικά; Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ποιος ξεκίνησε στο Ισραήλ; Ο Τικίνιο Σοάρες.
Σε ποια θέση δοκιμαζόταν στα περισσότερα παιχνίδια προετοιμασίας ο Αγκιμπού Καμαρά; Στο «8». Στο Ισραήλ ο Μαρτίνς επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει ως τον πιο προωθημένο της τριπλέτας των χαφ, θωρακίζοντας τον με το δίδυμο Κανέ – Εμβιλά και αφήνοντας στον πάγκο τον Μαντί Καμαρά.
Ο… Μεσόγειος Ζιγκερνάγκελ που διψάει για το μεγάλο άλμα
Ποιες επιλογές του Μαρτίνς δικαιώθηκαν στο χορτάρι και ποιες όχι; Αρχικά δικαιώθηκε το πλάνο του στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Μέχρι το 20ό λεπτό ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν επέτρεψε στη Μακάμπι να μπει φουριόζα στο παιχνίδι (όπως το έπραξε στον σαββατιάτικο τελικό του Σούπερ Καπ Ισραήλ), αλλά ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ και να στριμώξει στα σχοινιά με το «καλημέρα» την πιο άπειρη αντίπαλό του.
Το γκολ του Ζιγκερνάγκελ… χάλασε το μυαλό των γηπεδούχων (στη συγκεκριμένη φάση οι παίκτες της Μακάμπι διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ του Μασούρα, αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο ριπλέι, ο αμυντικός των Ισραηλινών ήταν εκείνος που τράβαγε τη φανέλα του Έλληνα διεθνή άσσου), με τον Δανό να το πανηγυρίζει ως βέρος… Μεσόγειος!
Και μπορεί καμιά φορά τέτοιου είδους λεπτομέρειες να περνούν… στα ψιλά, ωστόσο η δίψα για διάκριση ήταν ξεκάθαρη σε κάθε ενέργεια του Δανού, που μοιάζει απίστευτα διψασμένος για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του.
Ενδεχομένως, μάλιστα, το περίσσιο πάθος του – που ξεχείλιζε ακόμη και στα μαρκαρίσματά του – να ήταν ο λόγος της αντικατάστασής του στο ημίχρονο από τον Μαρτίνς, καθώς ο Ζιγκερνάγκελ κουβαλούσε ήδη μια κίτρινη κάρτα και ο προπονητής του δεν ήθελε να ρισκάρει δεύτερη τιμωρία του, που ενδεχομένως να αποδεικνυόταν καταστροφική.
Η επιμονή του Μαρτίνς στον Αγκιμπού… δεν βγαίνει με τίποτα
Όσο κυλούσε ο χρόνος, όμως, μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου, οι Ισραηλινοί κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο, έφταναν πιο απειλητικά απέναντι από την εστία του Βατσλίκ, αλλά λίγο πριν την τελική προσπάθεια… την πάταγαν από την έξυπνη τοποθέτηση της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να υποδεικνύονται διαρκώς σε θέση οφσάιντ. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, πήγαν στράφι… εις διπλούν οι πανηγυρισμοί τους, καθώς και τα δύο γκολ που σημείωσαν, επιτεύχθηκαν από αντικανονική θέση.
Ποιος ήταν, όμως, ο βασικός λόγος που οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο γκολ του Ζιγκερνάγκελ και να πιέσουν περισσότερο τους γηπεδούχους; Η απάντηση έχει το ονοματεπώνυμο του Αγκιμπού Καμαρά. Συνεχίζοντας τις πολύ χαμηλές του πτήσεις από τον Φεβρουάριο, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στο πρώτο τρίτο της περσινής σεζόν, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη, τόσο επιθετικά, όσο και ανασταλτικά.
Με τους Ισραηλινούς να παίζουν πιο ψηλά στο γήπεδο για να ισοφαρίσουν, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανάγκη από την κατάλληλη μεταβίβαση που θα αξιοποιούσε την ταχύτητα της τριπλέτας Τικίνιο – Μασούρα – Ζιγκερνάγκελ, αλλά ο Αγκιμπού αδυνατούσε να την προσφέρει. Αυτή τη φορά, όμως, ο μικρός δεν μπορούσε να βοηθήσει ούτε ανασταλτικά και έμοιαζε χαμένος στο χορτάρι.
Ακόμη και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής του Αγκιμπού (ο προπονητής του), δεν θέλησε να πάρει άλλο ρίσκο και αντιλαμβανόμενος την αδυναμία του Καμαρά να βοηθήσει το πλάνο του, προχώρησε σε αντικατάστασή του από το ημίχρονο, ρίχνοντας στη μάχη τον Μαντί, μαζί με τον Αμπουμπακάρ (που πήρε τη θέση του Ζιγκερνάγκελ).
Η είσοδος Μαντί – Αμπουμπακάρ έδωσε πνοή επιθετικά, αλλά…
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βελτιώσει την άχρωμη εικόνα με την οποία ολοκλήρωσε τα πρώτα 45λεπτά και σε ένα βαθμό το πέτυχε, καθώς τόσο ο Μαντί, όσο και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά άρχισαν να ταλαιπωρούν τους αμυντικούς του Μπαράκ Μπακχάρ, δημιουργώντας απειλητικές καταστάσεις στα καρέ του Κοέν. Ταυτόχρονα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να εμφανίζουν στον αγωνιστικό χώρο μια έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης που τους χαρακτήριζε και στα περισσότερα φιλικά τους (θυμηθείτε απλά τα δύο γκολ του Άρη μέσα σε ένα δίλεπτο στο πρόσφατο φιλικό του «Βικελίδης»).
Αν και αγωνιζόμενοι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης χωρίς το μεγάλο τους αστέρι (τον Ατζιλί που αποχώρησε τραυματίας με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου) οι Ισραηλινοί έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν και ο Βατσλίκ μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που δεν είδε την εστία του να παραβιάζεται.
Με τον πανύψηλο Πιερό (που θύμιζε περισσότερο… πάουερ φόργουορντ της μπασκετικής Μακάμπι Τελ Αβίβ και λιγότερο ποδοσφαιριστή) να ταλαιπωρεί τους «ερυθρόλευκους» αμυντικούς, η εικόνα του Ολυμπιακού προκαλούσε ολοένα και περισσότερο προβληματισμό, αλλά πότε ο Βατσλίκ, πότε το δοκάρι και πότε η φλυαρία των γηπεδούχων, δεν τους επέτρεπαν να βρουν το πολυπόθητο γκολ.
Βλέποντας, μάλιστα, ο Μαρτίνς την πολιορκία της ομάδας του, επέλεξε να κλείσει το παιχνίδι με τριάδα στόπερ (Σισέ – Μανωλά – Παπασταθόπουλο) θέλοντας να «κλειδώσει» το πολύτιμο 1-0. Ωστόσο, οι θεοί του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι δεν άντεξαν την αδυναμία του Ολυμπιακού να εκμεταλλευτεί το γρήγορο γκολ που σημείωσε και τον τιμώρησαν με τον πιο σκληρό τρόπο.
Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και στην πιο ακίνδυνη θεωρητικά φάση που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι, ο Χατζίτζα επιχείρησε ψηλοκρεμαστό γέμισμα προς την εστία του Βατσλίκ, η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Τσέχο και κατέληξε στα «ερυθρόλευκα» δίχτυα. Αν, μάλιστα, ο Τσέχος δεν αντιδρούσε δύο λεπτά αργότερα με εντυπωσιακό τρόπο σε μακρινό «κεραυνό» του Σερί, το σενάριο για τους πρωταθλητές Ελλάδος θα ήταν… εφιαλτικό.
Το τελικό 1-1, πάντως, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του Καραϊσκάκη και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού, βάσει της μορφής που πήρε το παιχνίδι με το 0-1 του Ζιγκερνάγκελ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται