Ολυμπιακός: Ένα 4-1 πιο εκκωφαντικό κι από εκείνο της… Λεωφόρου!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει την κυριαρχία του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στις φετινές τους μονομαχίες στα παρκέ και γυρίζει το χρόνο πίσω στο 2019 και το… 2001!

Από τις 21 Μαρτίου 2001, το 4-1 ως σκορ κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού. Εκείνο το βράδυ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε γραφτεί μια από τις πλέον αποστομωτικές απαντήσεις σε όλους τους αμφισβητίες της «ερυθρόλευκης» κυριαρχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ της παρέας του Ζιοβάνι, του Αλεξανδρή και του Γεωργάτου.

Και προσέξτε, δεν επρόκειτο για ένα 4-1 απέναντι σε έναν υπό διάλυση Παναθηναϊκό, όπως αυτός που… κονιορτοποίησε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στα περσινά πλέι οφ της Super League, αλλά έναν Παναθηναϊκό με παικταράδες στη σύνθεσή του, όπως ο Νικοπολίδης, ο Σεϊταρίδης, ο Μπασινάς, ο Βαζέχα και ο Λυμπερόπουλος.

Ένα ριμέικ της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο ρόλο του ισχυρού

Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι το φετινό 4-1 που συνοδεύει τις μέχρι τώρα μονομαχίες των δύο «αιωνίων» στη μπασκετική σεζόν που διανύουμε είναι ακόμη πιο εκκωφαντικό κι από εκείνο το ιστορικό διπλό της Λεωφόρου.

Δεν θα σταθώ στο κατά πόσο η διαφορά που παρατηρείται πλέον ανάμεσα στις δύο ομάδες συνιστά δικαίωση ή μη των αδελφών Αγγελόπουλων για το περίφημο #mexritelous. Πρόκειται, όμως, αναμφισβήτητα για μια από τις πλέον εντυπωσιακές μεταστροφές ρόλων που έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας, σε όλα τα αθλήματα.

Σαν να βλέπεις ένα ριμέικ των ετών της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού του Ομπράντοβιτς, στην προ Σπανούλη εποχή του Ολυμπιακού, όπου βαθιά μέσα τους άπαντες γνώριζαν ότι ανεξαρτήτως σεναρίου στο τέλος ο πρωταγωνιστής της ταινίας θα ήταν πράσινος!

Γιατί στον αθλητισμό ανεξαρτήτως των παραδοσιακών κοκορομαχιών περί διαιτησίας που θα συνοδεύουν πάντα την κρίση μας για οποιοδήποτε γεγονός, στο τέλος η ποιότητα είναι πάντα αυτή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Όπως μια φορά κι έναν καιρό ο Ζοτς μπορούσε να φέρνει από τον πάγκο αστέρια όπως ο Τσαρτσαρής, ο Χατζηβρέττας, ο Νίκολας, ο Πέκοβιτς, ο Περπέρογλου, ο Ντικούδης, ο Τομάσεβιτς, την ώρα που οι αντίπαλοι προπονητές στον «ερυθρόλευκο» πάγκο είχαν ως επιλογές παιδιά όπως ο Αγαδάκος, ο Γκόρενς, ο Σκλάβος ή ο Ζουκάουσας, έτσι και φέτος η διαφορά στην ποιότητα των ρόστερ των δύο «αιωνίων» είναι κάτι περισσότερο από εξόφθαλμη.

Από τα ειρωνικά «αντίο, αντίο, εκεί στην Α2» στο… 4-1 του Ολυμπιακού!

Γι’ αυτό αναφέρομαι στο πιο εκκωφαντικό ίσως 4-1 στην ιστορία των δύο «αιωνίων» σε όλα τα σπορ. Γιατί φέρνεις στο μυαλό σου τα ειρωνικά stories στο Instagram του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και τα «αντίο, αντίο εκεί στην Α2» με τα οποία χλεύαζε μέσα στη νύχτα τους αδελφούς Αγγελόπουλους, συνειδητοποιείς που βρίσκονται οι δύο ομάδες δυόμιση χρόνια μετά και αντιλαμβάνεσαι τελικά ότι το «διαζύγιο» τους για μια διετία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στον θεωρητικά κυρίαρχο της εποχής.

ΥΓ1: Δεν συνιστά άλυτο πρόβλημα ούτε για τον Παναθηναϊκό, ούτε για οποιονδήποτε σύλλογο στον κόσμο μια κακή σεζόν. Το πιο ανησυχητικό για τους «πράσινους» είναι ότι κινδυνεύουν να χαθεί μια ολόκληρη χρονιά χωρίς να αφήσει το παραμικρό κέρδος. Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; Ενδεχομένως ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής νέων παιδιών και η προετοιμασία τους ενόψει του χτισίματος μιας ανταγωνιστικής ομάδας με ελληνικό κορμό για τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη ζημιά για τους «πράσινους», λοιπόν, δεν είναι ούτε το ιστορικό βαθμολογικό χαμηλό στην Ευρωλίγκα, ούτε η πιθανή ολοκλήρωση μιας σεζόν χωρίς τίτλο. Το πρόβλημα είναι ότι υπό το βάρος της αποτυχίας τους… τρέμουν να δώσουν σοβαρό χρόνο συμμετοχής σε παιδιά όπως ο Μαντζούκας και ο Χουγκάζ. Αλήθεια, αν έπαιζαν περισσότερο τα Ελληνόπουλα πόσο χειρότερη εικόνα μπορούσε να εμφανίζει η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη;

ΥΓ2: Το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ολυμπιακό είναι ότι πλέον οι νίκες επί του Παναθηναϊκού δεν αντιμετωπίζονται ως κάποιο ιστορικό γεγονός, αλλά ως απλή επιβεβαίωση της ανωτερότητάς επί του πλέον παραδοσιακού αντιπάλου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος αποπροσανατολισμού ενόψει του ιστορικού ζευγαρώματος με τη Μονακό στα play offs της Euroleague. Ένα εξαιρετικά δύσκολο, επικίνδυνο και πολύ ύπουλο ζευγάρωμα!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News