ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ: Η απόδειξη ότι τα μπάτζετ… δεν παίζουν ποδόσφαιρο!

Μπορεί η ομάδα του «Μέλανα Δρυμού» να διαθέτει κάθε χρόνο «σφικτό» προϋπολογισμό, αυτό όμως δεν την αποτρέπει να βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας στη Bundesliga, βάζοντας τα… γυαλιά σε club με οικονομική ευρωστία και βαριά φανέλα.

Πολύς ντόρος γίνεται το τελευταίο διάστημα ανά την Ευρώπη, για το εάν τα πολλά χρήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Νιουκάστλ, που πλέον θεωρείται το πιο πλούσιο club στην «Γηραιά Ήπειρο», αλλά διεκδικεί την παραμονή της στην κατηγορία και δύσκολα θ’ αλλάξει αυτό μέχρι το τέλος της σεζόν. Συγκριτικά υπάρχουν πολλά παραδείγματα, με την Bundesliga να έχει αρκετές ομάδες οι οποίες παρά τις επενδύσει… πελαγοδρομούν και μια με σχέδιο, μεθοδικότητα, λίγα χρήματα κι έναν σπουδαίο προπονητή κάνει θραύση!

Το παράδειγμα της Φράιμπουργκ, η Λεβερκούζεν και η Λειψία

 

Ο λόγος φυσικά γίνεται για την Φράιμπουργκ, η οποία στο τέλος του πρώτου γύρου στη Bundesliga, φιγουράρει στην 3η θέση της βαθμολογίας, διεκδικώντας μια θέση στο προσεχές Champions League. Μια ομάδα που στο market value δεν φθάνει καν τα 135 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει καταφέρει να βλέπουν την… πλάτη της σύλλογοι με πακτωλό χρημάτων στα ταμεία τους, «κολοσσούς» πίσω από το έμβλημα τους και πολλές περισσότερες επενδύσει σε ποδοσφαιριστές. Αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές, τα μπάτζετ δεν παίζουν… ποδόσφαιρο! Την περασμένη αγωνιστική, την τελευταία του πρώτου γύρου, η Φράιμπουργκ επικράτησε με 2-1 της Λεβερκούζεν, ομάδα που κοστολογείται κοντά στα 390 εκ. ευρώ, δηλαδή έχει τρεις φορές παραπάνω τον προϋπολογισμό της ομάδας από τον πανέμορφο Μέλανα Δρυμό.   Δεν είναι όμως μόνο αυτή που ψάχνει να βρει τι κάνει λάθος και βλέπει την Φράιμνπουργκ να… κοκορεύεται στην 3η θέση. Η Λειψία, που μάζεψε ένα σωρό χρήματα από την παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια στο Champions League, έχει ένας πολύ μεγάλο χορηγό από πίσω της και κοστίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, απέχει τούτη την ώρα επτά βαθμούς από την Φράιμπουργκ, ενώ στην συγκεκριμένη κατηγορία μπορούμε ομάδες όπως την Βόλφσμπουργκ ή την Γκλάντμπαχ, που δεν τα πάνε καθόλου καλά στο εφετινό πρωτάθλημα.

O Kρίστιαν Στράιχ και τα «μυστικά της επιτυχίας της

Ποιο είναι όμως το μυστικό της Φράιμπουργκ; Το βασικό αυτός ο σπουδαίος προπονητής που λέγεται Κρίστιαν Στράιχ. Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδες από 29 Δεκεμβρίου του 2011 και σε λίγες ημέρες συμπληρώνει μια δεκαετία στον πάγκο της! Η διοίκηση του συλλόγου τον κράτησε ακόμη κι όταν η ομάδα υποβιβάστηκε, γιατί πίστεψε από την πρώτη στιγμή σ’ αυτόν και δικαιώθηκε. Και ο ίδιος δεν άκουσε πριν τρία χρόνια τις… Σειρήνες της Μπάγερν, χάνοντας ίσως την μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του. Το δεύτερο, ο τρόπος που ξέρει να βρίσκεται ποδοσφαιριστές που δεν «έπιασαν» σε άλλες ομάδες, αλλά στην Φράιμπουργκ μεγαλουργούν. Γκρίφο, Λίνχαρτ, Χέλερ αλλά και πολλοί άλλοι τα προηγούμενα χρόνια, είναι παίκτες που δεν τα κατάφεραν αλλού, όμως στην συγκεκριμένη ομάδα βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Το οικογενειακό κλίμα και η σημασία των προσωπικοτήτων

Τρίτον, στον σύλλογο υπάρχουν «σταθερές», δηλαδή ποδοσφαιριστές οι οποίοι παρά τα χρόνια που πέρασαν εκεί δεν… πυροβολούνται σαν τα γέρικα άλογα, αλλά βρίσκονται εκεί παίζοντας μεγάλους ή μικρούς ρόλους. Ο αρχηγός Γκύντερ μεγάλος δεν είναι, αλλά βρίσκεται στον σύλλογο από το 2013, ο Χέφλερ βαδίζει στα 31 και προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, με τον Στράιχ να τον έχει μαζί του από τότε που βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα. Ακόμη και ο 33άχρονος Πέτερσεν, που είναι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της Φράιμπουργκ στη Bundesliga, αγωνίζεται πλέον ελάχιστα, αλλά είναι εκεί για να παίξει τον ρόλο του εντός κι εκτός γηπέδου.

Το τμήμα σκάουτινγκ και οι… ευκαιρίες που «αρπάζει»

Η Φράιμπουργκ είναι επίσης μια ομάδα με αρκετά καλό – για τα δεδομένα της – δίκτυο σκάουτινγκ, που έφερε στην ομάδα χωρίς μεγάλος κόστος ποδοσφαιριστές όπως τον Ντεμίροβιτς, τον Γου, τον Σάλαι και τους νεαρούς Σιλντιγιά, Μπούρκαρντ και Σάντε, ο οποίος μάλιστα πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό στο τελευταίο ματς με την Λεβερκούζεν. Η καλή λειτουργία του τμήμα σκάουτινγκ της δίνει το δικαίωμα να αγοράζει σχετικά φθηνά και να πουλά ακριβά, μαζεύοντας χρήματα για να κατασκευάσει στο SC- Stadion, ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 35.000 θέσεων, το οποίος χρησιμοποιεί από τον περασμένο Οκτώβρη. Ενδεικτικό είναι ότι εν μέσω κορονοϊού το κέρδος από πωλήσεις ποδοσφαιριστών ήταν 10 εκ. ευρώ, ενώ από το 2015 κι έπειτα έχει πουλήσει παίκτες που έχουν φέρει στα ταμεία της ομάδας σχεδόν 100 εκ. ευρώ!

Η Φράιμπουργκ λοιπόν είναι μια ομάδα που έχει σχέδιο, μεθοδικότητα, έναν πολύ καλό προπονητή και ποδοσφαιριστές που αγαπούν τη φανέλα της και θέλουν να την βλέπουν ν’ αγωνίζεται πάντα σε υψηλό επίπεδο. Όταν έχεις όλ’ αυτά, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News