ΑΕΚ: Νάτσο Σκόκο, ο «Υδραυλικός» που ήρθε από σπόντα, δεν ήθελε να φύγει, δεν ήταν γραφτό να επιστρέψει

Υπάρχουν ξένοι ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης, που πέρασαν από την ΑΕΚ και άφησαν έντονο το σημάδι τους. Όπως ο Εστερχάζι ή ο Οκόνσκι ή ο Γκαμάρα ή και ο Ριβάλντο. Κάποιοι που αγαπήθηκαν τρελά. Όπως ο Μπρούνο Άλβες. Ακόμα και κάποιοι που έγιναν μύθοι, όπως ο Μπάγεβιτς ή ο Σαβέβσκι. Όμως λατρεία και ταυτόχρονα μεγάλο απωθημένο του κόσμου της ΑΕΚ, υπήρξε μόνο ένας. Αυτός που σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια, έβαζε την… τζίφρα του σε τριετές συμβόλαιο με την Ένωση, το οποίο έμελλε να γίνει συμβόλαιο καρδιάς. Ο Νάτσο Σκόκο. 

Ο Δώνης ήθελε τον Κλέιτον, ο Παναθηναϊκός άρπαξε τον Βραζιλιάνο και η ΑΕΚ στράφηκε στον Σκόκο

Από τον Αργεντινό όλοι έχουν κρατήσει τα… υδραυλικά του κόλπα μέσα στο γήπεδο, εξ ου και “Υδραυλικός”, την αγάπη που του έχουν, αλλά λίγοι θυμούνται πως τη φανέλα της ΑΕΚ την φόρεσε από… καραμπόλα. Για την ακρίβεια, εξαιτίας του ναυαγίου της μεταγραφής του Κλέιτον Σίλβα. Ο Γιώργος Δώνης που εκείνο το καλοκαίρι του 2008 είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ήθελε διακαώς τον Βραζιλιάνο που είχε μαζί του στην Λάρισα, για την ενίσχυση της μεσοεπιθετική γραμμής. Η ΑΕΚ ήθελε να του κάνει το χατίρι, αλλά στο κόλπο μπήκε και ο Παναθηναϊκός, μπλέκοντας πολύ την υπόθεση. Τελικά η “Ένωση” ήταν αυτή που αποσύρθηκε πρώτη και ο Κλέιτον ντύθηκε στα “πράσινα”. 

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η ΑΕΚ στράφηκε σ’ έναν 23χρονο Αργεντινό δαίμονα που έπαιζε τότε δανεικός στο Μεξικό και είχαν προτείνει στον Ντέμη Νικολαϊδη. Αν είχες ακόμα και επιδερμική σχέση με το ποδόσφαιρο και έβλεπες αυτά που έκανε ο Σκόκο, τον έπαιρνες με κλειστά μάτια. Πολλώ δε μάλλον, αν είσαι ο Ντέμης. Η ΑΕΚ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε τον Νάτσο στην Ελλάδα. Με τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε στις 18 Ιούνη, δηλαδή σαν σήμερα. Και με τον κόσμο της ΑΕΚ που πήγε στην πρώτη προπόνηση της χρονιάς στους Θρακομακεδόνες στις αρχές του Ιούλη, να παθαίνει πλάκα από τα κόλπα του Σκόκο με την μπάλα. Κάποιοι ήδη μιλούσαν για έρωτα με την πρώτη ματιά. 

Ο Σκόκο μπορούσε να φύγει ελεύθερος από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2011

Η συνέχεια γνωστή. Και τα κατορθώματα του Σκόκο με την μπάλα επίσης γνωστά. Εκείνο που ίσως επίσης δεν θυμούνται πολλοί, είναι πως ο Σκόκο είχε την δυνατότητα να φύγει ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2011. Και να βάλει στην τσέπη όλο το “χαρτί” από το “πακέτο” που ήταν διατεθειμένες πολλές ομάδες να δώσουν γι αυτόν, ανάμεσα τους και η Αλ Αιν στην οποία κατέληξε. Όμως ο Σκόκο είχε μεριμνήσει ώστε φεύγοντας, να γεμίσει και το ταμείο της ΑΕΚ. Ένα ταμείο που ήδη είχε μπει στα χρόνια, που δεν υπήρχε ούτε… κέρμα του ευρώ. Ο Σκόκο λίγους μήνες πριν την λήξη του συμβολαίου, υπέγραψε την ανανέωση του και όταν έκανε την μεταγραφή, η ΑΕΚ καρπώθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ποσό μικρό για την αξία του Σκόκο, σωτήριο για μια ομάδα με τεράστια οικονομικά προβλήματα και από το… πουθενά καθότι ο Νάτσο θα μπορούσε να φύγει ως ελεύθερος. 

Η πραγματικότητα είναι πως ο Σκόκο ποτέ δεν ήθελε να φύγει από την ΑΕΚ. Δεν το έχει κρύψει ποτέ. Τον έσπρωξαν στην έξοδο τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Γι αυτό και πάντα είχε στο μυαλό του, πως θα ήθελε να επιστρέψει. Το προσπάθησε. Το προσπάθησε και η ΑΕΚ. Τόσο το καλοκαίρι του 2016, όσο κυρίως το καλοκαίρι του 2017. Την πρώτη φορά δεν βρέθηκε η οικονομική φόρμουλα με την Νιούελς. Την δεύτερη, εμφανίστηκε η Ρίβερ Πλέιτ και έριξε πολλά εκατομμύρια. Κάπως έτσι η επιστροφή στην ΑΕΚ έμελλε να μην ήταν γραφτό για τον Νάτσο. Το κουβαλά και ο ίδιος και ο κόσμος της “Ένωσης” ως μεγάλο απωθημένο. Τουλάχιστον το “στην Ελλάδα αν γυρίσω, θα είναι μόνο για την ΑΕΚ”, που είπε φεύγοντας το 2011, το κράτησε μέχρι το τέλος. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News