ΑΕΚ: Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός είναι καταστροφικός!

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πως όσα βιώνει η ΑΕΚ φέτος είναι ο πάτος του βαρελιού.

Είναι δεδομένο πάντως, πως η ΑΕΚ έξυσε τον πάτο με τη φετινή πορεία της και είναι μια ομάδα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ενωση, που θα φανούν σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, από τώρα μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος πόσο βαθιά βουλιάζει η ΑΕΚ.

Ιστορικά, είναι η πρώτη φορά που μένει η ΑΕΚ εκτός Ευρώπης για καθαρά αγωνιστικούς λόγους από το μακρινό 1983/84. Τότε είχε υπάρξει μια θλιβερή χρονιά με επένδυση στο αγγλικό μοντέλο (διοίκηση Παναγίδη, προπονητής Μπάρνγουελ και ξένοι οι Ρος και Λάνγκλεϊ). Εκτοτε, έχασε την Ευρώπη το 1986/87, αλλά είχε ξεκινήσει με -3 βαθμούς τη σεζόν, ενώ υπήρξε και συμμετοχή ερασιτεχνών σε κάποια ματς τότε λόγω απεργίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Επίσης, το 1990/91 λόγω τιμωρίας για επεισόδια και το 2012/13 λόγω μη αδειοδότησης.

Καταποντίστηκε στη βαθμολογία

Αναμφίβολα, αυτό πλήττει σε τεράστιο βαθμό το πρεστίζ της ΑΕΚ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που θα υποστεί η ΑΕΚ από την πανωλεθρία της απώλειας του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Βλέπετε, για να μπορέσει να παίξει ξανά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα πρέπει να κάνει τεράστιες υπερβάσεις. Διότι, έπειτα από την απουσία και της επόμενης σεζόν από την ειδική βαθμολογία της UEFA, η ΑΕΚ αφαιρεί τη χρονιά 2017/18 που ήταν εξαιρετικά αποδοτική και πέφτει σε ιστορικό χαμηλό.

Από εκεί που η ΑΕΚ πήγαινε το 2018 να μπει στην κορυφαία 50άδα της Ευρώπης, έχει πέσει ήδη στη θέση 103 και ίσως βουλιάξει ακόμα περισσότερο. Δεν θα είναι στους ισχυρούς στις ευρωπαϊκές κληρώσεις, ακόμα και ένα συζητάμε για το Europa Conference League και βέβαια για να έχει τύχη να μπει ξανά σε ομίλους θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα καλά. Οπως τη σεζόν του πρωταθλήματος, όταν απέκρουσαν τη σπουδαία βελγική Μπριζ.

Εσοδα και μεταγραφές

Πέραν αυτών, η ΑΕΚ θα χάσει τα έσοδα – για δεύτερη στη σειρά σεζόν μάλιστα – από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa Conference League. Μπορεί να μην είναι τα δεκάδες εκατομμύρια του Champions League, αλλά είναι σημαντικά έσοδα. Με πρόχειρους υπολογισμούς, απλά η παρουσία σε ομίλους θα έφερνε 5-7 εκατ. ευρώ, εάν υπήρχε πορεία ανάλογη του ΠΑΟΚ, το ποσό θα μπορούσε να υπερβεί τα 12-14 εκατ. ευρώ.

Τρύπα στα ταμεία, τρύπα και στην προσέγγιση παικτών. Με εκατοντάδες ομάδες ανά την Ευρώπη να παίζουν στις διοργανώσεις της UEFA, η ΑΕΚ δεν θα μπορεί να προσελκύσει κάποιον ούτε με αυτόν τον τρόπο. Στο ήδη καταβαραθρωμένο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα πρέπει να πληρώσει υπεραξίες και με εξαιρετικά αμφίβολο ακόμα εάν θα μπορέσει να πείσει σημαντικούς παίκτες να την προτιμήσουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News