ΑΕΚ: Ο Κριχόβιακ έδειξε όλη την αλήθεια

Η εξαιρετική παρουσία του Κριχόβιακ στο «Γ. Καραϊσκάκης» φανέρωσε στην ΑΕΚ την αλήθεια για όσα δεν έκανε και όσα πρέπει να κάνει

Στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, μπορεί να μην υπήρξε η χαρά της νίκης για τους «κιτρινόμαυρους». Ωστόσο, μια πιο λεπτομερειακή ανάλυση του ματς φανερώνει κάποιες μικρές νίκες.

Με σημαντικότερη, πως η ΑΕΚ για πρώτη φορά φέτος – και έπειτα από πολύ καιρό – υπερείχε του αντιπάλου της στη μεσαία γραμμή. Η παρουσία του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ έδωσε άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ΑΕΚ, απογείωσε τον Σιμάνσκι και έδειξε στην Ενωση την πλήρη αλήθεια.

Ο κλασάτος Πολωνός, ήρθε να επιβεβαιώσει μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της ΑΕΚ, πως είναι τεράστια υπόθεση που βρέθηκε – έστω και από σπόντα – στα μέρη μας. Αρχοντικός στο παιχνίδι, εγκεφαλικός, με εξαιρετικές επαφές με την μπάλα, μοίραζε σωστά το παιχνίδι, βοηθούσε στην αποφόρτιση της άμυνας από την πίεση. Οσα πρέπει να κάνει ένας χαφ κομβικός δηλαδή, αυτόν που ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει η ΑΕΚ.

Στο κατά τεκμήριο πιο δύσκολο παιχνίδι που είχε να δώσει η ΑΕΚ, ο Κριχόβιακ ήταν κομπιούτερ στη μεσαία γραμμή. Οι αριθμοί του είναι απόλυτα ενδεικτικοί, καθώς αναδείχθηκε: 1ος σε επιτυχημένες πάσες (με 43), 1ος σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (με 27), 1ος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο (με 15), 1ος σε κλεψίματα (με 2), 1ος σε κερδισμένα φάουλ (με 2), 2ος σε ενέργειες (με 67). Από τις περιπτώσεις, που οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια.

Τα κέρδη του Κριχόβιακ

Με έναν παίκτη σαν τον Κριχόβιακ στην 11άδα, η ΑΕΚ μπορούσε να δει επί ίσοις όροις ακόμα και το δίδυμο των Εμβιλά, Μ. Καμαρά, που είχε προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα κατά το παρελθόν. Ο Πολωνός μοίρασε ασφάλεια στους συμπαίκτες του, ήταν εκεί για να τους κατευθύνει και να βρίσκει λύσεις. Ο μόνος που μπόρεσε να σταθεί όρθιος όταν το «Καραϊσκάκη» άρχισε να γίνεται… κατηφορικό, εκείνος που σήκωσε στις πλάτες του όλη την ΑΕΚ.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, πως δίπλα στον Κριχόβιακ εμφανίστηκε ο καλύτερος Σιμάνσκι με τη φανέλα της ΑΕΚ. Αν και για καιρό υπήρχε μεγάλη κουβέντα για το κατά πόσον η ΑΕΚ έπραξε σωστά καταβάλλοντας 1,5 εκατ. ευρώ για τον Πολωνό μέσο, εάν είναι «6άρι» ή «8άρι», φάνηκε πως αυτό που του έλειπε ήταν ο ιδανικός παρτενέρ. Με τον Κριχόβιακ πλάι του, ο Σιμάνσκι απογειώθηκε. Μπόρεσε να γίνει ουσιαστικός, να δώσει λύσεις σε άμυνα και επίθεση, να βρει σκοπό μέσα στο γήπεδο.

Το μέλλον της ΑΕΚ

Εστω και υπό απίθανες συνθήκες, στον απόηχο μιας πολεμικής σύγκρουσης, η ΑΕΚ βρήκε τον τεράστιο Κριχόβιακ με παρελθόν σε Παρί Σεν Ζερμέν και Σεβίλλη. Θα μπορούσε η ΑΕΚ να αποκτήσει τον Κριχόβιακ εάν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι, καθώς πρόκειται για παίκτη με κασέ άνω των 2 εκατ. ευρώ και πολλές προτάσεις. Βέβαια, από τον Κριχόβιακ μέχρι τα χαφ που έχει η ΑΕΚ, μεσολαβεί ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό χάος.

Μπορεί η ΑΕΚ να διατηρήσει τον Κριχόβιακ στο ρόστερ της και μετά το τέλος της σεζόν; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί τώρα, αλλά σίγουρα υπάρχουν ελπίδες. Ακόμα και εάν δεν μείνει ο Κριχόβιακ όμως, η ΑΕΚ θα πρέπει να ψάξει και να πληρώσει για να πάρει έναν παίκτη ανάλογης ποιότητας που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Να μην πάει σε στοιχήματα τύπου Αλεφ, Σιμάο ή σε αποτυχημένες επιλογές όπως ο Κρίστισιτς, αλλά να βρει εκείνον που θα γίνει αφεντικό στον άξονα της ΑΕΚ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News