ΑΕΚ: Ο Στάνκοβιτς είναι ο φύλακας άγγελος της

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς αποτέλεσε την πρώτη ηχηρή μεταγραφή της ΑΕΚ.

Ηταν κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς δεν είναι σύνηθες να έρχεται στα μέρη μας, ο βασικός τερματοφύλακας της (σχεδόν μόνιμης) πρωταθλήτριας Αυστρίας, Σάλτσμπουργκ, εν ενεργεία διεθνής με τη χώρα του και με μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή σε Champions League και Europa League. Στην ΑΕΚ των πολλών θεμάτων απασχόλησε κυρίως για τους λάθος λόγους, αλλά πλέον ο Στάνκοβιτς έδειξε για ποιον λόγο δαπανήθηκε 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του.

Κόντρα στον Ολυμπιακό, σε ματς που η ΑΕΚ πιέστηκε κατά διαστήματα αρκετά και έδωσε σημαντικές ευκαιρίες στον αντίπαλο της για να σκοράρει, ο Στάνκοβιτς έγινε φύλακας άγγελος της «κιτρινόμαυρης» εστίας. Είχε ορισμένες σπουδαίες επεμβάσεις, με σημαντικότερη την εξουδετέρωση των τετ α τετ με Μασούρα και Ελ Αραμπί. Σε φάσεις που έδειχναν…μισό γκολ, ο Αυστριακός έδειξε κλάση και κράτησε την ΑΕΚ ζωντανή.

Κάνει την διαφορά ο Στάνκοβιτς

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Υπήρξαν τέσσερα ματς στον πρώτο γύρο όπου έκανε αίσθηση: με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (1-3) είχε συνολικά οκτώ επεμβάσεις, με το Βόλο (1-3) είχε έξι αποκρούσεις, στην εντός έδρας νίκη επί του Αρη (2-1) επτά επεμβάσεις και στην εντός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού (1-0) είχε τέσσερις αποκρούσεις. Με την ΑΕΚ ο Στάνκοβιτς μετρά τις περισσότερες επεμβάσεις μέσο όρο ανά ματς σε σύγκριση με τις προηγούμενες τρεις σεζόν κατά την οποίες αποτελούσε τη βασική επιλογή στην εστία της Σάλτσμπουργκ.

Με την παρουσία του στην ΑΕΚ, ο Στάνκοβιτς επανέφερε τον εαυτό του στις επιλογές για την Εθνική Αυστρίας. Εδειξε πως είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας, κατά πολλούς ο κορυφαίος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί να μην έχει πολλά clean sheets (μόλις πέντε σε 17 αναμετρήσεις) με τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά σε μια άμυνα που μπάζει, έχει καταφέρει να αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές σε πολυτιμότερο παίκτη αυτής της διαδικασίας.

Ορισμένοι συνδέουν τον αγωνιστικό κατήφορο της ΑΕΚ με την απουσία του Στάνκοβιτς λόγω τραυματισμού. Είναι άδικο αυτό για τον Τσιντώτα, που δίπλα στον Στάνκοβιτς ανέβασε το συναγωνισμό, έγινε καλύτερος και ήταν εξαιρετικός στα παιχνίδια που χρειάστηκε να καλύψει το κενό του. Ωστόσο, ο Ελληνας πορτιέρε συνέπεσε με την ελεύθερη πτώση της ΑΕΚ στην εποχή Γιαννίκη, με αλλοπρόσαλλες επιλογές που εξέθεταν την ομάδα και οδήγησαν στην αποτυχία.

Αλλαγή ψυχολογίας

Η πορεία του Στάνκοβιτς στην ΑΕΚ μέχρι τώρα, στιγματίστηκε από τον τραυματισμό που είχε στο γόνατο και τη μεγάλη απογοήτευση που υπήρξε σε προσωπικό επίπεδο, από την απώλεια στόχων της ομάδας. «Δεν είμαι χαρούμενος από το αποτέλεσμα. Ηρθα στην ΑΕΚ για να κερδίσω κάτι μέσα στη σεζόν, όμως δεν κερδίσαμε τον ΠΑΟΚ, ούτε τον Ολυμπιακό και όλο χάνουμε. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν κακό για εμάς και είδα τις αντιδράσεις των φιλάθλων. Ο ΠΑΟΚ είναι μία καλή ομάδα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Είναι τρελό», έλεγε πριν από λίγες ημέρες.

Είναι γεγονός, πως ο Στάνκοβιτς δεν τα έχει βρει όλα καλά στην Αθήνα. Επηρεάστηκε και από τον τραυματισμό του, που αν και ξεκίνησε ως μια επέμβαση ρουτίνας που θα τον κρατούσε εκτός γηπέδων για 20-30 ημέρες, μετατράπηκε σε σίριαλ που τον έθεσε νοκ άουτ για μακρά περίοδο. Αναμφίβολα, εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά και η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου για τη νέα σεζόν, μπορεί να είναι διαδικασίες που θα αλλάξουν την ψυχολογία του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News