ΑΕΚ: Το μεταίχμιο των 98ων γενεθλίων της

Γιορτάζει σήμερα η ΑΕΚ, είναι σχεδόν «αιωνόβια» πια. Της συμβαίνει μάλιστα σε μια ιστορική χρονιά, καθώς εντός αυτής αναμένεται να εισέλθει στο νεότευκτο γήπεδό της, την OPAP Arena. Είναι αυτό που άπαντες περιμένουν εδώ και 19 ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που αναγκάστηκε να μετατραπεί σε μια τσιγγάνα των γηπέδων, λόγω του γκρεμίσματος της φυσικής έδρας της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτή η ονειρική επιστροφή, συντελείται σε μια περίοδο που η ομάδα παραπαίει αγωνιστικά. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ψυχοπλακωτική, αποκαρδιωτική, μίζερη. Ακόμα και αυτό το τεράστιο έργο, σήμερα στον εορτασμό των 98 χρόνων της, δεν φτάνει σε πολλούς ώστε να μετριάσει τη λύπη τους για το αγωνιστικό κατάντημά της. Όμως όλα θα αλλάξουν στο μυαλό, τη στιγμή που η ΑΕΚ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιόν τους, στο χαλί της OPAP Arena.

Το όνειρο της επιστροφής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο εφιάλτης της πιο δύσκολης ποδοσφαιρικής αποστολής 

Στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών «Αιμ. Ιωνά και Κ. Δημοπούλου» όπως ανέφερε η σχετική επιγραφή του μαγαζιού, έγινε πράξη η ιδέα δημιουργίας της ΑΕΚ. Στο πατάρι αυτού του μαγιαζιού, γεννήθηκε η ΑΕΚ. Στη στοά Λουξ, στην οδό Βερανζέρου 24, μερικά μέτρα μόνο μακριά από την Ομόνοια, στην καρδιά της Αθήνας. Τώρα βέβαια, 98 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα στέγασαν την γέννηση της ΑΕΚ. Θα υπάρχει όμως και πάλι το γήπεδο, το σπίτι της, εκεί στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έτυχε στην ΑΕΚ και στην ιδιοκτησία της, να έχει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του γηπέδου και την πιο δύσκολη, αμιγώς ποδοσφαιρική αποστολή. Η ομάδα δεν πατάει καλά στα πόδια της, η αμφιβολία για όλους και για όλα είναι διάχυτη παντού. Από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται στο μεταγραφικό τοπίο, την επάρκεια των στελεχών της να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τη δημιουργία ομάδας που θα διεκδικεί όντως (και όχι στα λόγια) τους τίτλους, για την ποιότητα του ρόστερ της. Μοιάζει, την ώρα που είναι έτοιμη γι αυτό το τεράστιο βήμα, να χρειάζεται ξανά εκ βάθρων αλλαγές.

Τα μπετά του νέου γηπέδου θα παίξουν ποδόσφαιρο, ναι, θα έχουν το ρόλο τους. Η ΑΕΚ θα έχει και πάλι μια άκρως ποδοσφαιρική, καυτή έδρα η οποία θα τη βοηθήσει να αποφύγει κακοτοπιές και να κερδίσει παιχνίδια ακόμα και όταν δεν θα είναι ιδιαίτερα καλή, κάτι που δεν γίνεται ποτέ να συμβεί στο ΟΑΚΑ. Άλλωστε και στο παρελθόν, τούτο αποδείχθηκε περίτρανα. Με χαμηλότερα μπάτζετ από όλους αλλά με δεμένες ομάδες και ισχυρή έδρα, πετύχαινε άθλους. Αυτούς που σήμερα έχει ξεχάσει.

Απαιτείται λοιπόν ένα διαφορετικό σχέδιο. Προπονητής επιπέδου, όχι άλλο πείραμα με άγνωστους, άγραφους και wanna be μελλοντικούς αστέρες των πάγκων που πρόδωσαν τις (φρούδες τελικά) ελπίδες. Στελέχη με γνώσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, μεθοδικότητα και προσωπικότητα. Και σαφώς, παίκτες που θα ενώνονται αρμονικά μεταξύ τους, οι οποίοι θα αποκτηθούν μέσα από υπαρκτό σχέδιο και ορθολογικές αποφάσεις. Έχει πολλή δουλειά η 98χρονη ΑΕΚ μπροστά της για να βάλει στο νέο γήπεδό της, την ομάδα που πρέπει. Άλλωστε μια μεγαλοπρεπής αίθουσα όπερας δεν θα είχε ποτέ τη σωστή ακουστική αν μέσα σε αυτήν, επιχειρούσε να μαγέψει τα πλήθη ο Γαλάτης… κακοφωνίξ!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News