ΤΣΕΛΣΙ: Τα συνολικά έσοδα και έξοδα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι

Η Τσέλσι έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 120 εκατ. στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι – Πώς οι έξυπνες κινήσεις του Τούχελ οδήγησαν την ομάδα σε υγιή κέρδη

Αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία των αθλητικών χρονικών εξαιτίας των πολύκροτων μεταγραφών των ποδοσφαιρικών αστέρων. Κι αν η μετακίνηση του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν έπειτα από 20 χρόνια συμπόρευσης με την Μπαρτσελόνα, αποτέλεσε την βόμβα των τελευταίων χρόνων, οι μεταγραφές στο πρωτάθλημα της Premier League έγραψαν τη δική του ιστορία.

Αναλυτικά, οι ομάδες από το Νησί έβγαλαν από τα ταμεία τους 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, (δηλαδή 67,6 εκατ. ευρώ ανά ομάδα και 5,45 εκατ. ευρώ για κάθε παίκτη) προκειμένου να αποκτήσουν 148 ποδοσφαιριστές. Κατά τη διάρκεια της Deadline Day, οι σύλλογοι ξόδεψαν περίπου 175 εκατομμύρια λίρες, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό των χρημάτων για τις μεταγραφές στο πάνω από 1 δισ. για 6ο συνεχόμενο καλοκαίρι.

Μεταξύ μάλιστα των κλαμπ που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα στην Αγγλία, φυσικά στην πρώτη τετράδα, φιγουράρει αυτό της Τσέλσι. Άλλωστε ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν φείδεται χρημάτων, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό του στέμμα.

Έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Ρομέλου Λουκάκου, του 28χρονου πρώην φορ της Ίντερ που άρπαξε από τον ιταλικό σύλλογο αντί 115 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που τον καθιστά την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Κάι Χάβερτς από τη Λεβερκούζεν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά ο Λουκάκου επέστρεψε στην ομάδα του Λονδίνου έπειτα από οκτώ χρόνια. Η Τσέλσι τον είχε αγοράσει το 2011 αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ, παραχωρήθηκε κατά σειρά δανεικός σε Γουέστ Μπρομ και Έβερτον, η οποία τον αγόρασε το 2014 αντί 35,3 εκατομμυρίων ευρώ.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

Μάλιστα, οι Λονδρέζοι εκτός από τον Μάρκους Μπετινέλι που υπέγραψαν ως ελεύθερο από την Φούλαμ, στην εκπνοή της Deadline Day, απέκτησαν δανεικό με υποχρεωτική οψιόν από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Σαούλ έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι πρωταθλητές Ευρώπης ξόδεψαν συνολικά 120 εκατ. ευρώ για τις καλοκαιρινές αγορές παικτών, στοχεύοντας σε μια παντοδύναμη ομάδα εντός κι εκτός Αγγλίας.

Ωστόσο παρά τη μεγάλη δαπάνη στο μεταγραφικό παζάρι, o σύλλογος αποκομίζει ένα υγιές κέρδος, χάρη στη σωστή διαχείριση από τον Τούχελ, που γέμισε αργά αλλά μεθοδικά τα κενά του ρόστερ με σωστές προσθήκες και απομακρύνσεις παικτών.

Συγκεκριμένα, η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο απέκτησε τον Τάμι Έιμπραχαμ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, με την Τσέλσι να έχει τη ρήτρα επαναγοράς του. Ταυτόχρονα, η απόφαση της Μίλαν να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του Φικάγιο Τομόρι, πλούτισε τους «Μπλε» κατά 28 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 

Tαυτόχρονα, έβαλαν στα ταμεία τους, 35 εκατ. από την πώληση του Κουρτ Ζουμά στην Γουέστ Χαμ, 21 εκατ. για τον Μαρκ Γκουέχι από την Κρίσταλ Πάλας, 10 εκατ. για την επιστροφή του Ζαπακόστα στην Αταλάντα, 8 εκατ. για την παραχώρηση του Τίνο Λιβραμέντο στην Σαουθάμπτον και 5 εκατ. από την Σπαρτάκ για τον Βίκτορ Μόουζες.

Συνεχίζοντας, ο Ολιβιέ Ζιρού μετακόμισε στην Ιταλία για χάρη της Μίλαν, με τους «ροσονέρι» να δαπανούν ένα ποσό κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους.

 

 

Ο Μπέιτ μπορεί ήταν ένα από τα… next big thing της Τσέλσι, ωστόσο το μεγάλο ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Γερμανός τεχνικός δεν άφηνε και πολλές ελπίδες για μερικά λεπτά συμμετοχής στην πρώτη ομάδα και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει από τους «Μπλε», με τη Λιντς να δίνει στην Τσέλσι ένα ποσό κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Φοστίνο Άντζοριν βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα δανεισμού στη Λοκομοτίβ μόσχας, ο Νταρίλ Σιμό δόθηκε στη Σαουθάμπτον έναντι 2 εκατ., ενώ οι Μπακαγιόκο, Παλμιέρι και Μπατσουαγί συνεχίζουν ως δανεικοί μακριά από το Λονδίνο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 

Επιλογικά, καθίσταται σαφές πως η Τσέλσι κέρδισε περίπου 150 εκατομμύρια με τις πωλήσεις και τους δανεισμούς παικτών που βρίσκονται εκτών πλάνων, γεγονός πως εξισορρόπησε τον πακτωλό χρημάτων που έδωσε προκειμένου να συνθέσει και φέτος μια ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει.

 

Αν επιπλέον βρεθούν επικερδείς συμφωνίες για την πώληση και των Μαλάνγκ Σαρ, Ρος Μπάρκλεϊ και Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ, τότε οι «Μπλε» θα διευκολυνθούν στο να κάνουν δικό τους και τον Ζιλ Κουντέ στο επόμενο tranfer window.

Η Σιδηρά Κυρία, Μαρίνα Γκρανόφσκαγια, που είναι το δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς και υπεύθυνη στο κομμάτι των μεταγραφών, γνωρίζει άλλωστε αδιαμφισβήτητα την τέχνη του να πουλάει… παγάκια σε Εσκιμώους.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News