Λίβερπουλ: Δεν βιάζεται να... ασελγήσει στον αντίπαλο

Λίβερπουλ: Δεν βιάζεται να… ασελγήσει στον αντίπαλο – Ο Μοχάμεντ Σαλάχ πέτυχε το 19ο γκολ της Λίβερπουλ σε τελευταίο τέταρτο στην Premier League και… 32ο συνολικά στη σεζόν

Με το γκολ που σημείωσε ο Μοχάμεντ Σαλάχ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 85′ του παιχνιδιού στο «Άνφιλντ», για την Premier League, η Λίβερπουλ αποδεικνύεται… σεσημασμένη αργά στα παιχνίδια της, αφού έφτασε τα 19 στο πρωτάθλημα και τα 32 σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν. 

Η μελαγχολία στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Σαλάχ, όταν δεν κατάφερε να πλασάρει στην τελευταία φάση του κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Άνφιλντ», το 4-0 που έβαλε τη Λίβερπουλ πρώτη στη βαθμολογία της Premier League με 32 παιχνίδια, ένα περισσότερο από τη Μάντσεστερ Σίτι που ακολουθεί σε απόσταση δύο βαθμών, είναι διάχυτη. Η Γιουνάιτεντ είχε ρωγμές μεγαλύτερες και από εκείνες του εδάφους της Ινδονησίας έπειτα από εγκέλαδο, ενώ η απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, για την προσωπική τραγωδία που βιώνει ο Πορτογάλος με το θάνατο του αγοριού του στη γέννα της Χεορχίνα Ροντρίγκεζ, την αποσυναρμολόγησε σε μεγάλο βαθμό επιθετικά.

O Σαλάχ, το κεφάλι στο δοκάρι και το μέλλον του στο Λίβερπουλ

Ο Σαλάχ, πάντως, είχε συγκεκριμένο λόγο που άγγιξε με το κεφάλι του στο δοκάρι, λες και αυτή η ευκαιρία που έχασε ήταν σημαντική. Η επίτευξη ακόμα ενός τέρματος, του τρίτου στην αναμέτρηση, θα αποτελούσε για τη Γιουνάιτεντ διπλό χουνέρι και ιστορικό. Ακόμα και στα χειρότερά της, δεν είχε χάσει από τον ίδιο αντίπαλο σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος με σκορ 5-0 και, ταυτοχρόνως, δεν είδε ποδοσφαιριστή να της κάνει δύο χατ τρικ σε αυτά τα ματς. Τα τρία γκολ του Αιγύπτιου στο 5-0 του «Ολντ Τράφορντ» στον πρώτο γύρο διαδέχθηκαν τα δύο που σημείωσε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, για την Ορθοδοξία, στο «Άνφιλντ», αλλά μάζευε κι ας είναι ρώγες Μο: άμα τη λήξει του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και του σπαραξικάρδιου τελικού απέναντι στη Σενεγάλη του Σαντιό Μανέ, ο Σαλάχ είχε βάλει πέντε γκολ: ένα στο 2-0 του Μιλάνου επί της Ίντερ για το πρώτο ματς της φάσης των «16» του Champions League στις 16 Φεβρουαρίου, ένα στο εντός έδρας 3-1 επί της Νόριτς στις 19 του ίδιου μήνα, δύο στο 6-0 επί της Λιντς στις 23 Φεβρουαρίου και ένα στο εκτός έδρας 2-0 επί της Μπράιτον στις 12 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι είχε να σκοράρει… 38 μέρες με τη φανέλα της Λίβερπουλ και μάλιστα ένα χρονικό διάστημα που οι συζητήσεις για το συμβόλαιό του φαινόταν να οδεύουν προς ικανοποιητική κατεύθυνση. Από εκεί που η διοίκηση των «κόκκινων» του είχε διαμηνύσει, μέσω του Γιούργκεν Κλοπ, ότι «αυτή είναι η πρόταση και αν σ’ αρέσει», δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είχε συμφωνήσει προφορικά για… 500.000 λίρες την εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το δεύτερο γκολ του επί της Γιουνάιτεντ πέτυχε στο 85’, ενώ είχε σκοράρει και στο 22’. Αυτό το δεύτερο γκολ αθροίζεται στα προηγούμενα που έχει βάλει φέτος η Λίβερπουλ από το 75’ και ύστερα. Ο αριθμός είναι τρομακτικός, καθώς στο τελευταίο τέταρτο των αναμετρήσεών τους, οι «κόκκινοι» έχουν σκοράρει φέτος 32 φορές, με τις 19 να έρχονται στην Premier League.

 

Οι βαθμοί και το «λευκό» παθητικό

Αυτό το πλασέ του Σαλάχ, λοιπόν, σε μία αντίπαλο που, εκτός του αγωνιστικού, έχει πλήρως αποδομηθεί σε ψυχολογικό, πνευματικό και αξιακό επίπεδο, περιφέροντας σχεδόν το… κουφάρι της στο τερέν του «Άνφιλντ» και μην έχοντας οποιαδήποτε αξίωση, είναι το 19ο που βάζει η Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα.

Από αυτά, μόνο δύο έχουν δώσει πρακτικά βαθμούς: του Αιγύπτιου στο 76’ του εντός έδρας ματς με τη Σίτι, το 2-2 της 3ης Οκτωβρίου του 2021, και, βέβαια, επειδή αν ήταν να επιλεγεί ένα από τα δύο σενάρια, θα ήταν να λείπει το καρπούζι από το καλοκαίρι, του Ντίβοκ Ορίγκι στο «Μολινό» με τους Γουλβς στο 94’, στο 0-1 που έδωσε στους «κόκκινους» 3 βαθμούς σε μια άχαρη εποχή. Τα εφτά έχουν «κλειδώσει» παιχνίδια: Σαλάχ και Ναμπί Κεϊτά σκόραραν στο 79’ και το 89’ αντιστοίχως στην εντός έδρας νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας, 3-0, στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έβαλε στο 87’ το «ντό» στο «τρίποντο», επίσης στο Μέρσεϊσαϊντ, επί της Νιούκαστλ, 3-1, στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Φαμπίνιο έκανε κάτι παρόμοιο στις 23 Ιανουαρίου, όταν σκόραρε το τρίτο στο 89’, στο εκτός έδρας 3-1 επί της Πάλας. Με τη Λέστερ στο «Άνφιλντ», στις 10 Φεβρουαρίου, ο Ντιόγο Ζότα πέτυχε το 2-0 στο 78’. Εννιά μέρες μετά, ο φωστήρας Λουίς Ντίαζ πέτυχε στο ίδιο γήπεδο, στο 81’, το τρίτο γκολ για το τελικό 3-1 επί της Νόριτς. Με τη Γουότφορντ, πάλι εντός έδρας, ήταν ο Φαμπίνιο που έκανε το τελικό 2-0 στο 89’.

Τα εννιά εξ αυτών, μαζί με του Σαλάχ τη Μεγάλη Τρίτη, ήρθαν, όπως είναι φυσιολογικό, σε μεγάλης έκτασης νίκες: ο Σαντιό Μανέ σκόραρε στο 92’ για να νικήσει η Λίβερπουλ τη Λιντς 3-0 στο «Έλαντ Ρόουντ», στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στο ευρύ εκτός έδρας 5-0 επί της Γουότφορντ στις 16 Οκτωβρίου, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο πέτυχε το γκολ στο 91’. Ο Τακούμι Μιναμίνο, που έχει ιδιαίτερη ψυχραιμία, το έκανε δις. Στα εντός έδρας 4-0 επί της Άρσεναλ, στις 20 Νοεμβρίου, και 3-0 επί της Μπρέντφορντ, στις 16 Φεβρουαρίου. Και τα δύο γκολ επιτεύχθηκαν στο 77’. Ο Ζότα σκόραρε και στο «γλέντι» με την Έβερτον, την οποία η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει στο «Άνφιλντ» την Κυριακή του Πάσχα, το 4-1 στο «Γκούντισον Παρκ», σκοράροντας στο 79’. Στο 6-0 επί της Λιντς, δε, η Λίβερπουλ σκόραρε τρις αργά: με τον Μανέ στο 80’ και το 90’ και με τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ στο 93’. Αυτό σημαίνει ότι σε εννιά παιχνίδια εξ αυτών, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ δεν δέχθηκε γκολ.

 

Η παραφωνία και το θαύμα του Λέστερ

Μόνο σε ένα ματς, που σκόραρε αργά, ηττήθηκε η Λίβερπουλ: στο 3-2 της Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, στις 7 Νοεμβρίου, όταν ο Ορίγκι μείωσε στο 83’. Κατά τα άλλα, απομένουν ακόμη 13 γκολ τα οποία έχουν μπει στο τελευταίο τέταρτο, τα οποία χωρίζονται ως εξής: 5 στο Champions League, όπου οι «κόκκινοι» βρίσκονται στα ημιτελικά, τέσσερα στο Κύπελλο Αγγλίας, όπου βρίσκονται στον τελικό, 4 στο League Cup, διοργάνωση την οποία κατέκτησαν.

Από αυτά τα παιχνίδια, τα πλέον αξιοσημείωτα γκολ είναι πέντε: του Σαλάχ στη Μαδρίτη επί της Ατλέτικο, στις 19 Οκτωβρίου, που χάρισε στη Λίβερπουλ το «διπλό», 3-2. Ο Αιγύπτιος, όπως αναφέρθηκε, σκόραρε και στο 83’ του παιχνιδιού του Μιλάνου με την Ίντερ, ένα ματς που οι «κόκκινοι» πήραν προβάδισμα στο 75’, με τον Φιρμίνο (γκολ που μετράει… αυθαίρετα, αφού τελευταίο τέταρτο λογίζεται από το 76’ και έπειτα). Επίσης, η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε δίχως απώλειες μία από τις πιο δύσκολες αποστολές της, αφού στο ματς για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «City Ground», ο Ζότα πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 78’. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι βέβαια το… θαύμα του Λέστερ, με τον Μιναμίνο να ισοφαρίζει 3-3 στο 95’ της αναμέτρησης με την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς, στο πλαίσιο του League Cup, και τη Λίβερπουλ να περνάει στα πέναλτι.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια

Champions League

28 Σεπτεμβρίου: Πόρτο-Λίβερπουλ 1-5 (77’, 81’ Φιρμίνο).

5 Απριλίου: Μπενφίκα-Λίβερπουλ 1-3 (87’ Ντίαζ), πρώτος προημιτελικός.

Κύπελλο Αγγλίας

9 Ιανουαρίου: Λίβερπουλ-Σριούσμπερι 4-1 (Φιρμίνο 78’, Φαμπίνιο 93’).

6 Φεβρουαρίου: Λίβερπουλ-Κάρντιφ 3-1 (Χάρβεϊ Έλιοτ 76’).

League Cup

21 Σεπτεμβρίου: Νόριτς-Λίβερπουλ 0-3 (Μιναμίνο 80’).

27 Οκτωβρίου: Πρέστον-Λίβερπουλ 0-2 (Ορίγκι 84’).

20 Ιανουαρίου: Άρσεναλ-Λίβερπουλ 0-2 (Ζότα 77’).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News