Σάντρο Τονάλι: Ένας ιερέας κι η γιαγιά του τον έστειλαν στη Μίλαν κι εκείνη τον απέρριψε

Το «χρυσό» γκολ του Σάντρο Τονάλι στις καθυστερήσεις κόντρα στη Λάτσιο, μπορεί να χαρίσει στη Μίλαν το Scudetto. 14 χρόνια πριν και ενώ ήταν 8 ετών, οι «ροσονέρι» τον είχαν απορρίψει σε δοκιμαστικά λόγω έλλειψης τεχνικής κατάρτισης. Και δεν συνέβη μόνο μία φορά.

Οι Μιλανέζοι εξασφάλισαν ένα πολύτιμο τρίποντο επικρατώντας με 2-1 μέσα στο «Ολίμπικο» και βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με 74 βαθμούς, 2 παραπάνω από την Ίντερ, που έχει ωστόσο ένα ματς λιγότερο. Στην 3η θέση έμεινε η Νάπολι με 67, μετά τη συμπλήρωση της 34ης αγωνιστικής στο ιταλικό πρωτάθλημα. 

Ο Τονάλι γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 2000, στην πόλη Λόντι της Λομβαρδίας και πήρε το όνομα του παππού του μετά από επιθυμία της αγαπημένης του γιαγιάς, Μπιατζίνα. Προερχόμενος από μία βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια Καθολικών, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, σε ένα γήπεδο δίπλα στο παρεκκλήσι κοντά στο σπίτι του. Σε ηλικία 5 ετών εντάχθηκε στην ομάδα που έδρευε εκεί, τη San Rocco 80. Στο πλευρό του, περνούσε ατελείωτες ώρες η γιαγιά του, βλέποντάς τον να παίζει ποδόσφαιρο. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandro Tonali (@sandrotonali)

 

Η nonna Gina, όπως την αποκαλούσε τον εμψύχωνε και τον ωθούσε να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα. Όπως και οι γονείς του, Μαριαρόσα, με την οποία είχε εκπληκτική ομοιότητα και  Τζιαντομένικο Τονάλι.  

Ο ιερέας που τον έστειλε στις ακαδημίες της Μίλαν 

Ωστόσο, ο πρώτος, άνθρωπος που διέκρινε το ταλέντο του μικρού Σάντρο ήταν ο τοπικός ιερέας του Σαν Ρόκο. Πίστευε ότι «είναι πολύ καλός για να είναι εδώ» και προέτρεψε τους δικούς του να τον στείλουν στην ακαδημία ενός μεγάλου συλλόγου ώστε να δοκιμαστεί. Όπερ και εγένετο. Ο μικρός εντάχθηκε στην Lombardia Uno AC Milan Academy. Ένας εκ των προπονητών, ο Λουτσιάνο Εσπόσιτο, εντυπωσιάστηκε από τις επιδόσεις του σε τόσο μικρή ηλικία και αμέσως κατάλαβε ότι ο πιτσιρικάς θα είχε ένα λαμπρό μέλλον στα γήπεδα. Ένα ευγενικό και ώριμο παιδί, που σκόραρε κατά ριπάς και όπως θυμάται ο τότε συμπαίκτης του, Ματέο Παρόν: «Θυμάμαι ένα από τα πρώτα χρόνια, κατάφερε να σκοράρει εκατό γκολ, όλα σε μόλις ένα χρόνο. Ο Τονάλι κέρδιζε το βραβείο του καλύτερου παίκτη και πρώτου σκόρερ σχεδόν σε κάθε τουρνουά». 

Η απόρριψη από τη Μίλαν και ο «νέος Πίρλο»

Tότε, η Μίλαν τον κάλεσε να λάβει μέρος σε try-out στο αθλητικό κέντρο Vismara, αλλά ο Τονάλι απορρίφθηκε λόγω έλλειψης τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως του εξήγησαν. 

«Αν είναι αλήθεια ότι με απέρριψε η Μίλαν σε δοκιμαστικά; Ναι, και περισσότερες από μία φορές. Ήμουν 8 χρονών και έπαιζα στην επίθεση. Αν υπάρχει απογοήτευση; Όχι, γιατί μετά πήγα στην Πιατσέντσα», θα πει σε συνέντευξή του στη Gazzetta dello Sport, το 2019. Τότε αγωνιζόταν στην Μπρέσια και είχε ήδη ξεχωρίσει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των Μιλανέζων, της Γιουβέντους αλλά και της Λίβερπουλ. Μάλιστα είχε ερωτηθεί και τη σύγκριση με τον Αντρέα Πίρλο, αφού τότε τον αποκαλούσαν στην Ιταλία «Νέο Πίρλο». 

«Κατηγορήστε τα μαλλιά… Πρέπει να τα κόψω. Ο Αντρέα είναι απρόσιτος», τόνισε, προσθέτοντας ότι βλέπει τον εαυτό του πιο κοντά στον θρύλο της Μίλαν Τζενάρο Γκατούζο. Άλλωστε η γιαγιά του έχει κρατήσει την αγαπημένη του κούπα από παλιά, με ένα κολάζ από φωτογραφίες του Ρίνο, που μαζί με τον Πίρλο και τον Στίβεν Τζέραρντ αποτελούσε το πρότυπό του. 

Το 2009 ο Σάντρο Τονάλι πήγε στην ακαδημία της Πιατσέντσα, ξεπερνώντας σύντομα το σοκ του «αποκλεισμού» του από την ομάδα της καρδιάς του. Τρία χρόνια μετά αποκτήθηκε από την Μπρέσια και τον Ιανουάριο του 2018 εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα. Mε την απόδοσή του ανάγκασε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να τον καλέσει στην εθνική Ιταλίας, ενώ αγωνιζόταν στη Serie B και ήταν μόλις 18 ετών! Tις σεζόν 2017-18 και 2018-19 αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς στην Μπρέσια, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε συνολικά 89 φορές (πρώτη ομάδα) πετυχαίνοντας συνολικά 6 γκολ και μοιράζοντας 26 ασίστ. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandro Tonali (@sandrotonali)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandro Tonali (@sandrotonali)

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2020 παραχωρήθηκε ως δανεικός στους «ροσονέρι». Μετρώντας 37 συμμετοχές σε Serie A (25), Κύπελλο (1) και Europa League (11), ανάγκασε τη Μίλαν να τον αγοράσει επιτέλους. 

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ιταλός μέσος υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2026. «Υποστηρίζω τη Μίλαν από μικρό παιδί και πάντα ήθελα να έρθω στην ομάδα. Κάθε σεζόν είναι πολύ σημαντική για εμένα. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και θέλω να τα πάω πολύ καλά, να παίζω και να κερδίζω», δήλωνε τότε. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AC Milan (@acmilan)

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News