Ολυμπιακός – Σαχτάρ: Για την ειρήνη, την ελπίδα και τον άνθρωπο!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει τη σημασία της φιλικής αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τη Σαχτάρ.

Στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα διεξάγονται καθημερινά εκατοντάδες συναντήσεις με στόχο τη νίκη, τους βαθμούς, το θέαμα. Υπάρχουν, όμως και ορισμένοι αγώνες που ιστορικά αποκτούν μια ξεχωριστή θέση στη βίβλο οποιουδήποτε αθλητικού συλλόγου.

Μια τέτοια αναμέτρηση διεξάγεται από τις οκτώ το βράδυ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ένα παιχνίδι που ουδόλως απασχολεί το αποτέλεσμα, η εικόνα των ομάδων, τα πλάνα των προπονητών.

Άλλωστε, μια ματιά να ρίξει κανείς στα βλέμματα όλων των μελών της αποστολής της Σαχτάρ αρκεί για να αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από μια απόφαση πολιτικού να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και να αγωνιστούν σε διεθνή αγώνα, έστω κι αν αυτός είναι φιλικός. 

Ο Ολυμπιακός και ένα φιλικό απέναντι στον όλεθρο του πολέμου

Το παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν διεξήχθη για μας, για μένα, για εσάς, για τα όποια πολιτικά πιστεύω μπορεί να μας ενώνουν ή να μας χωρίζουν. Διεξήχθη για να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης όσο πιο δυνατά μπορούσε αυτό να εκφραστεί. Διεξήχθη για να μπορέσει έστω και για δύο ώρες να ζωγραφιστεί ένα χαμόγελο ελπίδας στα ταλαιπωρημένα πρόσωπα ανθρώπων που ζουν εδώ και πολλές εβδομάδες με το φόβο, τη θλίψη και την οδύνη που γεννά ο όλεθρος ενός πολέμου.

Ο Ολυμπιακός άνοιξε μια πελώρια αγκαλιά για να ζεστάνει λίγο τις καρδιές βασανισμένων συνανθρώπων μας. Κι αυτό ήταν ίσως το κορυφαίο «ερυθρόλευκο» γκολ απ’ όσα πανηγύρισαν φέτος οι πρωταθλητές Ελλάδος. Πιο σημαντικό από τα γκολ του Ελ Αραμπί, του Τικίνιο, του Μασούρα, πιο σημαντικό από τα γκολ που θα χαρίσουν στο σύλλογο του Πειραιά το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ενδεχομένως και ένα ακόμη νταμπλ.

Οι εικόνες πριν την έναρξη του αγώνα στο Φάληρο και κυρίως το βλέμμα στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών και των μελών της αποστολής της Σαχτάρ μιλούν από μόνα τους. Γιατί μπροστά στη θλίψη που προκαλεί ένας πόλεμος, όσες λέξεις κι αν γραφτούν μοιάζουν φτωχές για να περιγράψουν την οδύνη που γεννά μια ριπή όπλου, μια χειροβομβίδα, μια νάρκη ή ο ήχος ενός πυραύλου που σχίζει τον ουρανό. Αντίθετα, ένα βλέμμα είναι αρκετό για να αντιληφθείς το μεγαλείο μιας στιγμής!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News