Ολυμπιακός: Ένα ιστορικό «βατερλό» που… φώναζε ότι ερχόταν, αλλά ο Μαρτίνς δεν άκουγε!

Είναι πολύ σκληρή η αντανάκλαση στον καθρέφτη που αντικρίζουν οι ποδοσφαιριστές και συνολικά όλα τα μέλη της οικογένειας του Ολυμπιακού από το βράδυ της Τετάρτης.

Είναι μια αντανάκλαση που φανερώνει περίτρανα την πιο σκληρή αλήθεια, όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους» αλλά για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποδεικνύεται ότι μια ομάδα είναι σε θέση να κατακτά με σβηστές μηχανές τον τίτλο στη Super League, ακόμη και πηγαίνοντας με… νεκρά ταχύτητα (γιατί αυτό ακριβώς έπραξαν οι Πειραιώτες στο περσινό πρωτάθλημα), αλλά στην Ευρώπη η ποιότητα «μικρομεσαίων» ομάδων τύπου Μακάμπι Χάιφα δεν επιτρέπει ποδόσφαιρο τέτοιας χαμηλής ποιότητας σαν αυτό που κυριαρχεί στα ελληνικά γήπεδα.

Η σταδιακά χειρότερη εικόνα του Ολυμπιακού και η επιβεβλημένη στήριξη στον Μαρτίνς

Κακά τα ψέματα. Από την έναρξη της περσινής χρονιάς «φώναζε» ότι ο Ολυμπιακός που βλέπαμε να αγκομαχά στο χορτάρι, δεν είχε καμία σχέση με τον Ολυμπιακό της πρώτης τριετίας του Πέδρο Μαρτίνς.

Απλά υπήρχαν μια σειρά εξηγήσεις που προσέφεραν απόλυτα λογικές ερμηνείες για την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Η κόπωση των παικτών από μια εξαντλητική διετία, ο covid που χτύπησε βασικά «ερυθρόλευκα» γρανάζια, όπως ο Γιαν Εμβιλά, συνολικά η μη κανονική προετοιμασία του καλοκαιριού του 2021, συνιστούσε ένα πολύ σοβαρό άλλοθι για την εικόνα του Ολυμπιακού.

Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι κάθε μήνας που περνούσε οι πρωταθλητές εμφάνιζαν και χειρότερο πρόσωπο. Και από εδώ, στο sportday.gr επισημαίναμε διαρκώς τα εξόφθαλμα αγωνιστικά προβλήματα των «ερυθρόλευκων», χωρίς να… σπρώχνουμε την προβληματική εικόνα τους κάτω από το χαλάκι της άνετης κυριαρχίας τους έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών.

Άλλωστε, το πρόβλημα κυρίως της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ (των ομάδων, δηλαδή, που διέκοψαν με δύο διαδοχικές κατακτήσεις το σερί τίτλων του Ολυμπιακού) ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπιζαν οι Πειραιώτες. Γιατί αν έχει πρόβλημα μια ομάδα που κατακτά τόσο άνετα ένα πρωτάθλημα, σκεφτείτε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι μνηστήρες του τίτλου που τελικά τερμάτισαν με 19 και 27 βαθμούς από την κορυφή!

Τι επεσήμαινε το sportday.gr από τον Σεπτέμβριο του 2021

Ας μείνουμε, όμως, στον Ολυμπιακό. Πάμε να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω; Από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2021 (την επομένη της νίκης – θρίλερ επί της Αντβέρπ) υπογραμμίζαμε με άρθρο στο sportday.gr ότι παρά το πολύτιμο τρίποντο επί των Βέλγων οι πρωταθλητές «Δεν θύμιζαν σε τίποτα ομάδα του Μαρτίνς».

Ένα μήνα αργότερα (στις 22 Οκτωβρίου 2021) επισημαίναμε ξανά ότι το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν πάνω απ’ όλα αγωνιστικό κι ότι ο μόνος άνθρωπος που όφειλε να δώσει λύσεις ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς στην πιο «δύσκολη στιγμή της παρουσίας του στον Πειραιά». Σχεδόν ένα χρόνο πριν…

Ακόμη και μετά από σπουδαίες νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα, «φωνάζαμε» ότι στην Ευρώπη δεν είναι αρκετή η χαμηλή ταχύτητα που αρκούσε στον Ολυμπιακό να κάνει πάρτι σε ένα ακόμη πρωτάθλημα. Ήταν ολοφάνερο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έκοβαν πρώτοι το νήμα επειδή απλά ήταν οι… μονόφθαλμοι ανάμεσα στους «τυφλούς». Στην Ευρώπη, όμως, όλες οι ομάδες διαθέτουν εξαιρετική όραση!

Οι εβδομάδες κυλούσαν, τα αποτελέσματα εναλλάσσονταν, η εικόνα όμως του Ολυμπιακού στο γήπεδο παρέμενε πολύ μακριά από τα στάνταρντς που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Αρχές Νοεμβρίου και «ο κανονικός Ολυμπιακός του Μαρτίνς αγνοείται»!

Ξημερώνοντας το 2022 η ίδια άχρωμη, άοσμη και άγευστη εικόνα από τους πρωταθλητές που έδειχναν να παρασύρονται από την ανυπαρξία εγχώριου ανταγωνισμού. Και τα παιχνίδια με την Αταλάντα πλησίαζαν με την εικόνα του Ολυμπιακού να προκαλεί έντονη ανησυχία…

Kαι κάπως έτσι κύλησε ολόκληρη η περσινή σεζόν. Τι έπραξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Στήριξε με πρόωρη επέκταση συμβολαίου τον πιο πετυχημένο (βάσει αποτελεσμάτων) προπονητή στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος – παρά τη μέτρια εικόνα της ομάδας – την οδηγούσε σε τρίτη διαδοχική κατάκτηση πρωταθλήματος.

Του έδωσε το χρόνο να ξεκουραστεί μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και να επιστρέψει με φρέσκες ιδέες για να επαναφέρει τον χαμένο Ολυμπιακό των τελευταίων μηνών. Δυστυχώς, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν τα κατάφερε. Η εικόνα των «ερυθρόλευκων» σε όλα τα φιλικά έμοιαζε συνέχεια της περσινής αγωνιστικής μιζέριας. Μηδέν δημιουργία, μηδέν φαντασία, μηδέν πλουραλισμός.

Και κάπως έτσι παραμονές του πρώτου αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα εκφράσαμε εδώ στο sportday.gr την έντονη ανησυχία μας για την έκβαση της πορείας του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League. Τι γράφαμε στις 19 Ιουλίου;

«Κακά τα ψέματα, ό,τι κι αν συμβεί στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού στα καλοκαιρινά προκριματικά, ο άνθρωπος που θα βρεθεί στο επίκεντρο (είτε για θετικούς, είτε για αρνητικούς λόγους) είναι ο προπονητής του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είτε θα πιστωθεί στον απόλυτο βαθμό ενδεχόμενο… ονειρικό καλοκαίρι (σαν εκείνο του 2019 με τους διαδοχικούς αποκλεισμός Πλζεν, Μπασακσεκχίρ, Κράσνονταρ), είτε θα χρεωθεί ολοκληρωτικά την αποτυχία ενός δεύτερου διαδοχικού αποκλεισμού.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στα επίσημα παιχνίδια πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που εμφάνισε καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής του προετοιμασίας. Αυτή ήταν εξ αρχής η μεγάλη ευθύνη και η μεγάλη υποχρέωση του Πέδρο Μαρτίνς για τη σεζόν που ξεκινά».

Όπως αποδείχτηκε ο Πορτογάλος τεχνικός δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην ευθύνη, ούτε στην υποχρέωση που είχε αναλάβει. Η συνέχεια μοιάζει, λοιπόν, απόλυτα λογικά μη αναστρέψιμη. Μια απόλυτα πετυχημένη και όμορφη συνεργασία, φτάνει με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News