Γιάσμιν Κούρτις: Ο MVP του ΠΑΟΚ που τρελαίνει κόσμο... αποκτήθηκε από σπόντα!

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς έχει σημαδέψει την πορεία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και κύπελλο με πέναλτι και γκολάρες

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς έχει σημαδέψει την πορεία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και κύπελλο με πέναλτι και γκολάρες

Αν ρωτήσει κάποιος «τι εστί Γιάσμιν Κούρτιτς» και εισπράξει την απάντηση «είναι ένας στα 33 του που ο ΠΑΟΚ τον πήρε δανεικό από ομάδα που έπεσε, και τον πήρε από σπόντα διότι για δυο εβδομάδες συζητούσε με άλλον παίκτη και όταν έφαγε «χυλόπιτα» πήγε και τον έκλεισε διότι θα έμενε χωρίς στα στα πρώτα ματς της Ευρώπης» η απάντηση δε θα έχει ίχνος υπερβολής. Ναι, θα λείπουν πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τον Σλοβένο μέσο, αλλά όλα τα παραπάνω είναι αλήθειες.

Λουτσέσκου και Κούρτιτς δεν συνεργάστηκαν στην Πάρμα αλλά στον ΠΑΟΚ

Όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε από τη μια το ασφυκτικό πρέσινγκ της ΑΕΚ και του Δημήτρη Μελισσανίδη και από την άλλη την εν λευκώ πρόταση του ΠΑΟΚ  από την πλευρά της διοίκησης του «Δικεφάλου του Βορρά», εκείνος είχε τις κεραίες του γυρισμένες στην Ιταλία. Ήθελε να εξαντλήσει την πιθανότητα να βρεθεί στο Καμπιονάτο. Σαμπντόρια και Πάρμα ήταν οι δυο ομάδες στις οποίες ο Ρουμάνος τεχνικός είχε προταθεί και το όνομά του είχε συζητηθεί. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το ενδεχόμενο συνέντευξης και συζητήσεων ο Λουτσέσκου είχε κάνει μια πρώτη ανάγνωση του ρόστερ των ομάδων. Κάπου εκεί έγινε η πρώτη «γνωριμία» του Λουτσέσκου με τον Κούρτιτς. Ίσως οι δυο τους να είχαν συνεργαστεί στη Πάρμα αν ο Λουτσέσκου έλεγε ναι. Εκεί θα τον έβρισκε διότι ο Σλοβένος είχε άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο. Έμελλε να συνεργαστούν στη Θεσσαλονίκη.

Το «όχι» του Κριστιάν Ολίβα που έφερε τον Κούρτιτς στη Θεσσαλονίκη

Αν θεωρείτε ότι το «μεταγραφή από σπόντα» είναι υπερβολικό για την περίπτωση του Κούρτιτς και τον ΠΑΟΚ, τότε μάλλον δεν γνωρίζετε τι έγινε το καλοκαίρι του 2021. Ο ΠΑΟΚ έψαχνε ένα χαφ, σε μια μεταγραφή που δεν ήταν από εκείνες που θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι «ασπρόμαυροι» πήγαν Ιταλία και έκαναν focus στον Κριστιάν Ολίβα, τον 25χρονο Ουρουγουανό μέσο της Κάλιαρι. Το focus έγινε πρόταση, η πρόταση έγινε προφορική συμφωνία με το μεγάλο «αλλά» να αφορά την Κάλιαρι. Ο Ολίβα έπαιξε σε δυο ταμπλό, καθώς έλεγε στον ΠΑΟΚ «έρχομαι» και την ίδια στιγμή δεν πίεζε αλλά… απειλούσε την Κάλιαρι πως θα φύγει, θέλοντας να δει τις προθέσεις της. Η Κάλιαρι έκανε δυο εβδομάδες να αποφασίσει και τελικά του είπε «μείνε και θα παίζεις». Ο ΠΑΟΚ πανικοβλήθηκε, καταγράφηκαν αρκετές τριβές μετά από αυτή την αποτυχία και ο Λουτσέσκου έριξε στο τραπέζι το όνομα του Κούρτιτς.

Η αφοπλιστική ειλικρίνεια για τον 1,5 μήνα απραξίας

«Είμαι πανέτοιμος να δώσω το 100%». Υπάρχει ποδοσφαιριστής που δεν έχει απαντήσει με αυτό τον τρόπο σε ερώτηση για την ετοιμότητά του μετά από μεταγραφή; Ο Γιάσμιν Κούρτιτς ήταν ειλικρινής όσο δεν πάει, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στην προετοιμασία. «Αυτό είναι το πρώτο καλοκαίρι που δεν έκανε τίποτα για 1,5 μήνα, έπαιζα με το γιο μου». Ούτε κρύφτηκε, ούτε το στρογγύλεψε. Και προετοιμασία έστω και καθυστερημένα έκανε, και στην ώρα του μπήκε και έπαιξε και όλα πήγαν ρολόι…

Το φάουλ με τον ΠΑΣ και το παρακάλι στον Βιεϊρίνια

Η αρχή έγινε στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΟΚ έψαχνε το γκολ για να ανοίξει το σκορ και ο Κούρτιτς μπήκε αλλαγή. Ο Σλοβένος εκτέλεσε ένα φάουλ με τη μπάλα να φεύγει ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι. Στο φινάλε ο «Δικέφαλος τον Βορρά» δέχθηκε γκολ, έχασε και το φάουλ… ξεχάστηκε. Ακολούθησε το εύστοχο πέναλτι στο ματς με την ΑΕΚ, εκτέλεση που ανέλαβε λόγω της απουσίας του Βιεϊρίνια. Στο ματς με τον ΟΦΗ και σε φάουλ που κέρδισε ο ΠΑΟΚ, ο Κούρτιτς ζήτησε από τον Βιεϊρίνια να το εκτελέσει. Είχε το θάρρος και την προσωπικότητα να το κάνει, να το ζητήσει από τον αρχηγό. Ο Βιεϊρίνια του το παραχώρησε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ό,τι έκανε στο ΟΑΚΑ το είχε κάνει στο Αλκαζάρ

Πριν αποκλείσει την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ πέρασε το εμπόδιο της ΑΕΛ. Και πάλι με γκολάρα του Κούρτιτς. Και πάλι στο 95′. Η διαφορά; Ήταν το πρώτο παιχνίδι. Κατά τα άλλα; Ο ΠΑΟΚ έχανε με 1-0 το παιχνίδι είχε φτάσει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, τότε που η μπάλα είναι πολύ βαριά για πολλούς αλλά όχι για τα πόδια του Κούρτιτς που με απευθείας εκτέλεση φάουλ άλλαξε τα δεδομένα.

Η ατάκα απάντηση στον Βιεϊρίνια

Αυτό το «no penalty, no problem» που είχε ο Κούρτιτς στο flash interview μετά τον δεύτερο προημιτελικό με την ΑΕΚ, δεν ήρθε τυχαία. Θα έσκαγε αν δε το έλεγε. Πως είναι οι ηθοποιοί που κερδίζουν Όσκαρ και πάνε με χαρτάκι στην απονομή για να μη ξεχάσουν όσα θέλουν να πουν; Ο Κούρτιτς δεν χρειάστηκε χαρτάκι. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή και όταν κατάλαβε οτι… δεν βγήκε ερώτηση για να το πει, το πέταξε στο τέλος. Ο Βιεϊρίνια, ως αστείο είχε πει «no Kurtic, no penalty» όταν το VAR πήρε πίσω το πέναλτι με τον Παναθηναϊκό, με τον Κούρτιτς να έχει αντικατασταθεί. Ο Σλοβένος όμως το ακούει συνέχεια το ότι σκοράρει μόνο με πέναλτι. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, του του λένε και οι συμπαίκτες του. Και ξέρετε, οι παίκτες με προσωπικότητα, και τα αστεία τα παίρνουν σοβαρά και θέλουν να απαντάνε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News