ΠΑΟΚ: Από τον Πάπριτσα στον Μίτριτσα... ο ΠΑΟΚ αγαπά το ΟΑΚΑ!

Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει μόλις στο 9% των αγώνων του στο ΟΑΚΑ μέχρι το 2018 και έκτοτε έχει ζήσει μαγικές βραδιές

Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει μόλις στο 9% των αγώνων του στο ΟΑΚΑ μέχρι το 2018 και έκτοτε έχει ζήσει μαγικές βραδιές.

Ακόμα και να μη πιστεύεις στις αρνητικές παραδόσεις και στην ψυχολογική πίεση που μπορεί να δημιουργήσει μια πόλη ή ένα γήπεδο σε μια ομάδα, αν έβλεπες τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο από το 1983 όταν και άνοιξε τις πύλες του, μέχρι και το 2018, το ξανασκέφτεσαι. Μέχρι τότε, οι φορές που το χειλάκι των ΠΑΟΚτσήδων γέλασε στο ΟΑΚΑ ήταν οριακά περισσότερες από τα δάκτυλα ενός χεριού. Και μιλάμε για ένα δείγμα γραφής το οποίο δεν χωρά αμφισβήτησης ή να αρχίσουν οι θεωρείες του στατιστικού λάθους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε μετρήσει 61 παιχνίδια αναμετρήσεις στο Ολυμπιακό στάδιο με απολογισμό έξι νίκες, έντεκα ισοπαλίες και 44 ήττες. Απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε απολογισμό 3-4-23 σε 30 αγώνες. Απέναντι στην ΑΕΚ είχε 2-5-12 σε 19 αναμετρήσεις. Απέναντι στον Ολυμπιακό είχε 1-2-8 σε 11 αναμετρήσεις και απέναντι στην ΑΕΛ είχε μια ήττα στον τελικό του κυπέλλου το 1985.

Οι εξαιρέσεις του ΠΑΟΚ με Πάπριτσα, Μπορμπόκη και Μαλιούφα

Από τις έξι νίκες του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ από το 1983 ως το 2018, ξεχωρίζουν τρεις. Η πρώτη δεν είναι άλλη από το γκολ του του Ράντε Πάπριτσα, τον Ιανουάριο του 1985 (την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της σεζόν 1984-85) με τον Σέρβο να πιάνει μια κεφαλιά «ψαράκι» και να γράφει το 0-1 στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Μια νίκη με την οποία ο ΠΑΟΚ στρογγυλοκάθισε στην κορυφή και έμεινε μέχρι το τέλος.

 

Σχεδόν δυο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1986, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ΑΕΚ και μόλις στο 4′ είχε προηγηθεί με 0-2 με σκόρερ του Αλεξανδρίδη και Μαλιούφα. Η ΑΕΚ μειώσει στο 8′ με τον Πατίκα και το ματς «έσβησε» εκεί, με το τελικό 1-2 να δίνει στους «ασπρόμαυρους» μια ίσως ανέλπιστη νίκη. Στα επόμενα 10 ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ πέτυχε συνολικά… 2 γκολ!

 

 

Η επόμενη νίκη ήρθε και πάλι μετά από δυο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1988 με τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει τη μια και μοναδική του νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, με τους Πειραιώτες γηπεδούχος σε ματς πρωταθλήματος. Η νίκη είχε έρθει με σκόρερ τον Στέφανο Μπορμπόκη στο 55′.

 

Τα τρια κυπέλλα του ΠΑΟΚ και το κερασάκι του Μιτρίτσα

Το 2018, ο ΠΑΟΚ εδωσε τον τέταρτο του τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Είχαν προηγηθεί αυτοί του 1983 με την ΑΕΚ, του 1985 με την ΑΕΛ και το 2014 με τον Παναθηναϊκό, στους οποίους οι «ασπρόμαυροι» ηττήθηκαν. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισει την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, με την ανανμέτρηση να είναι η πρώτη μεταξύ τους μετά τα όσα είχαν γίνει τον Μάριο εκείνου του χρόνου με το περιβόητο γκολ του Φερνάντο Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 με τα γκολ των Βιεϊρίνια και Πέλκα και έκανε back to back κατάκτηση κυπέλλου, καθώς είχε προηγθεί ο τίτλος στο Βόλο, που ήταν ο πρώτος της εποχής Σαββίδη και πρώτος μετά το 2003.

 

 

Την επόμενη χρονιά, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ βρέθηκαν ξανά στο ΟΑΚΑ, στον τελικό, με τους «ασπρόμαυρους» να πηγαίνουν εκείνοι ως πρωταθλητές και να επικρατούν με 1-0 με το γκολ του Τσούμπα Άκπομ, κατακτώντας το νταμπλ. Δυο χρόνια αργότερα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» επέστρεψε σε τελικούς στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στο φινάλε, με το γκολ του Μάικλ Κρέμντσικ να δίνει το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ με σκορ 2-1.

 

Το… έπος του ΟΑΚΑ στον προημιτελικό με την ΑΕΚ δίνει μια συνέχεια σε έναν κύκλο που τον άνοιξε ο Πάπριτσα και έδωσε συνέχεια ο Μιτρίτσα, με τον ΠΑΟΚ να έχει διώξει από πάνω του το βάρος που είχε μέχρι το 2018, όταν και το ποσοστό επιτυχίας του στο ΟΑΚΑ ήταν στο 9%.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News