Τότεναμ: Ο Αντόνιο Κόντε την έχει κάνει πιο... άγρια

Τότεναμ: Ο Αντόνιο Κόντε την έχει κάνει πιο… άγρια και την οδηγεί προς το Champions League

Αφότου ανέλαβε ο Αντόνιο Κόντε την Τότεναμ, η ομάδα του έχει μαζέψει 42 βαθμούς στην Premier League. Μόνο δύο ομάδες έχουν πάρει περισσότερους – η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, από 50 έκαστη. Αυτό δείχνει το επίπεδο στο οποίο αποδίδουν οι «σπερς» υπό τον Ιταλό τεχνικό.

Η διαδικασία μεταμόρφωσης της Τότεναμ ίσως να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής καριέρας του Αντόνιο Κόντε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλες οι ομάδες που εργάστηκε προηγουμένως είχαν αυτό που ευρέως αποκαλείται το DNA του νικητή. Η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Τσέλσι, η εθνική Ιταλίας… συγκροτήματα με τεράστιες επιτυχίες στο παλμαρέ τους. Οι «σπερς», όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Κυρίως γιατί κάθε σεζόν η πορεία τους στην Premier League είναι ένα ξεχωριστό storyline: πώς θα αποτύχει φέτος η Τότεναμ; Η αλήθεια είναι πως έχει γράψει πολλές σελίδες σ’ αυτό το βιβλίο.

Τα mind games

Ο Ιταλός προπονητής το ξέρει πολύ καλά αυτό. Ξέρει πως η ομάδα του δεν είναι… εμπιστοσύνης – ακόμη. Γιατί με την ίδια ευκολία που διέλυσε την Άστον Βίλα με 4-0, σε σημείο που ο κόουτς των «βίλατζερς» Στίβεν Τζέραρντ να μην μπορεί να εξηγήσει με σαφήνεια πως ακριβώς η ομάδα του δέχθηκε τέσσερα γκολ, μπορεί να χάσει το Σάββατο από την Μπράιτον.

Αυτή είναι η μια εξήγηση των mind games του Κόντε με όλο το κλαμπ. Ξέρει πως είναι η σανίδα σωτηρίας της Τότεναμ. Η διοίκηση ξέρει πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές top προπονητών να θέλουν να δουλέψουν στο κλαμπ. Για πρώτη φορά ο CEO Ντάνιελ Λίβι ίσως να είναι υποχρεωμένος να… χορέψει στο ρυθμό που επιβάλλει ένας προπονητής, ιδίως με την εξέδρα να τραγουδά περισσότερο το όνομα του Κόντε από ότι αυτό του Χάρι Κέιν.

Ο Κόντε σε κάθε ομάδα που έχει δουλέψει έχει μια passive/aggresive συμπεριφορά. Απειλεί πως θα φύγει, αλλά αποθεώνει τους παίκτες του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησής του, αλλά υποστηρίζει πως όλοι είναι εναντίον της ομάδας του. Το πλάνο πετυχαίνει κυρίως όταν οι σύλλογοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τον ακολουθήσουν. Όταν αρχίσουν οι απαιτήσεις γίνεται… περίπλοκο. Για την ώρα, όμως, είναι εκείνος που δίνει τις καλύτερες πιθανότητες στο σύλλογο να κρατήσει τον Χάρι Κέιν και τον Σον στην ομάδα.

Η άγρια Τότεναμ και η επιστροφή στο Champions League

Η Τότεναμ επί του παρόντος τρέχει σερί τεσσάρων νικών. Έχει σκοράρει 14 γκολ σε αυτά τα ματς, αλλά μόλις το ένα φέρει την υπογραφή του Χάρι Κέιν. Ποιος θα το περίμενε! Στον αγωνιστικό χώρο δείχνει μια άγρια, ανελέητη βερσιόν της που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, αφού για την Τότεναμ πρόκειται. Οι μεταγραφές των Μπεντανκούρ και Κουλουσέφσκι έχουν δώσει νέα δυναμική.

Η μέθοδος του Κόντε – ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός κόουτς στην τακτική – αποδίδει και η επιστροφή στο Champions League εξαρτάται από την ίδια. Η δουλειά, όμως, δεν έχει τελειώσει. Στόχος του είναι να αλλάξει την κουλτούρα του κλαμπ που βολεύεται εύκολα με τις μικρές νίκες και κυρίως αν η σούμα στον ισολογισμό έχει θετικό πρόσημο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News