Champions League: Η διαβολική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η κόλαση και η... ανατροπή του αιώνα!

Champions League: Η διαβολική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η κόλαση και η… ανατροπή του αιώνα! | Σαν Σήμερα | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Τα γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ χαρίζουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον πιο… τρελό τρόπο το τρόπαιο του UEFA Champions League στον τελικό του «Καμπ Νόου» το 1999.

Βαρκελώνη, η πρωτεύουσα της Καταλονίας. Κατά καιρούς έχουν ζήσει εκεί ο Σαλβατόρ Νταλί και ο Πάμπλο Πικάσο, όμως η αποτύπωση της στιγμής που ο Σόλσκιερ σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου ξεπερνά την οργιώδη φαντασία κάθε ζωγράφου.

Λίγο πιο δίπλα από το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τη «Σαγράδα Φαμίλια» που εμπνεύστηκε ο Αντόνι Γκαουντί, στο «Κάμπ Νόου» παραδόθηκε στους αιώνες μία χρυσή σελίδα ιστορίας, ένα μνημείο ποδοσφαιρικής κληρονομιάς.

Στις 26 Μαΐου του 1999 είδαμε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών του Champions League, που θα ήταν δεδομένα η πιο… βροντερή αν έξι χρόνια μετά ο Ντούντεκ δεν έβγαζε το πέναλτι του Αντρέι Σεφτσένκο στην Πόλη. «Μπορεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σκοράρει, πάντα σκοράρει» ήταν η ερώτηση δευτερόλεπτα πριν το 1-1 του Σέριγχαμ. «Μπέκαμ για τον Σέριγχαμ, Σόλσκιερ… το κέρδισαν» ήταν η φράση που ειπώθηκε από μικροφώνου στο φινάλε.

Από το 6′ οι Γερμανοί προηγούνται με τον Μπάσλερ και κρατούν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στα χέρια τους για 91 αγωνιστικά λεπτά. Ο Φέργκιουσον κάνει all-in, βάζοντας τον συνήθη ύποπτο άνθρωπο των τελευταίων λεπτών, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στο 81ο λεπτό. Δεκατέσσερα λεπτά πριν είχε προηγηθεί η είσοδος του Σέριγχαμ. Οι δυο τους χτυπούν στο 91′ και το 93′. Το κόρνερ του Μπέκαμ καταλήγει στα πόδια του Σόλσκιερ και από εκεί στα δίχτυα του Όλιβερ Καν για το πρώτο treble αγγλικού συλλόγου στην ιστορία. Οι Γερμανοί πέφτουν στο χορτάρι μην μπορώντας να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί, την ώρα που οι Άγλλοι μεθυσμένοι από χαρά και όχι μόνο ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Πρωτοακούστηκε το «Football bloody hell» από τα χείλη του Φέργκιουσον

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και μόλις είχαν καταλαγιάσει λίγο τα συναισθήματα από αυτό που είχε προηγηθεί, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χάρισε μία ατάκα που μνημονεύεται ανά τα χρόνια για το ποδόσφαιρο.

Αυτό το παιχνίδι που τελικά δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει από λεπτό σε λεπτό. Το έζησαν άλλωστε στο πετσί τους λίγες μέρες πριν οι φίλοι της Σίτι και της Λίβερπουλ. Αυτό το «Football bloody hell», το κολασμένο τούτο άθλημα που ποτέ δε γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι μπορεί η μοίρα του να σου κρύβει.

Στην Γιουνάιτεντ έλαχε μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών ανατροπές. Ο μύθος μάλιστα αναφέρει πως οι «ερυθρόλευκες» κορδέλες των Βαυαρών ξεκίνησαν ήδη να στολίζουν το τρόπαιο λίγο πριν το φινάλε και άλλαξαν… στα γρήγορα μετά από όσα συνέβησαν στο χορτάρι του «Καμπ Νόου».

 

«Οι νικητές κλαίνει και οι χαμένοι χορεύουν»

Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της UEFA, Λέναρτ Γιόχανσον είχε πει την εξής τρομερή ατάκα στους γύρω του. «Δεν το πιστεύω, οι νικητές κλαίνε και οι χαμένοι χορεύουν». Ο Γιόχανσον είχε πάρει το ασανσέρ του γηπέδου για να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο ώστε να απονείμει τα μετάλλια και κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει.

Όταν κατέβαινε το σκορ ήταν 1-0 αλλά όταν έφτασε στο χορτάρι η ανατροπή είχε ολοκληρωθεί και ο ίδιος απλώς είχε χάσει το πιο συγκλονιστικό φινάλε όλων των εποχών στους τελικούς του Champions League.

Και πώς να μην κλαίνε άλλωστε; Ο Λόταρ Ματέους -έγινε αλλαγή στο 80′ κόντρα στη Γιουνάιτεντ- ήταν αρχηγός της Μπάγερν και στον τελικό απέναντι στην Πόρτο το 1987, όπου οι Πορτογάλοι με το ίδιο σκορ και τον ίδιο τρόπο ανέτρεψαν το 1-0 σε 2-1, με γκολ στο 77′ και το 80′. Με το που έλαβε το μετάλλιό του, σχεδόν αυτόματα το πέταξε από τον λαιμό. Το 2000 μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτίες και τους «MetroStars», αφού πρώτα έχει δηλώσει ότι «στον τελικό δεν κέρδισαν οι καλύτεροι αλλά οι πιο τυχεροί». Έναν χρόνο αργότερα, χωρίς τον Ματέους πια, η Μπάγερν κατακτά το τρόπαιο κόντρα στη Βαλένθια…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News