Premier League: Έτσι μπορούν να βγάλουν οι Άγγλοι εννιά ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης

Γουέστ Χαμ και Λέστερ συνεχίζουν ακάθεκτες τα ευρωπαϊκά τους ταξίδια σε Europa και Conference League, αντίστοιχα, και τα σενάρια για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στην Premier League αντί να μειώνονται… πολλαπλασιάζονται! Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν πλέον άμεσα εκτός διοργανώσεων ΟΥΕΦΑ; Πόσα εισιτήρια μπορούν να εξασφαλίσουν οι Άγγλοι για τη νέα χρονιά; 

Τα κριτήρια συμμετοχής των αγγλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Στην αρχή της σεζόν, οι Άγγλοι ξεκίνησαν τη χρονιά γνωρίζοντας ότι οι πρώτες τέσσερις ομάδες του βαθμολογικού πίνακα της Premier League θα πάρουν το εισιτήριο για το Champions League της ερχόμενης σεζόν, ο πέμπτος της βαθμολογίας με τον κάτοχο του FA Cup το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League και ο κάτοχος του League Cup αυτό για τον τελευταίο προκριματικό γύρο του Conference League. Σε περίπτωση που οι κάτοχοι είτε του FA Cup είτε του League Cup έχουν εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο από τη βαθμολογική τους θέση (όπως συμβαίνει με τη Λίβερπουλ που κατέκτησε το φετινό League Cup), τότε αυτόματα τα εισιτήρια πηγαίνουν στον αμέσως επόμενο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.  

Τί θα συμβεί αν η Γουέστ Χαμ κατακτήσει το Europa League;

Όλα εξαρτώνται από τη βαθμολογική θέση της ομάδας του Ντέιβιντ Μόγιες στην Premier League. Το σίγουρο είναι ότι η ίδια θα βρίσκεται στο Champions League ως κάτοχος του Europa. Αν η Γουέστ Χαμ έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος τότε τα εισιτήρια των Άγγλων παραμένουν επτά, με τη θέση της Γουέστ Χαμ να μένει κενή. Ακριβώς ότι συνέβη φέτος, δηλαδή, στην περίπτωση της Ισπανίας με τη Βιγιαρεάλ να βρίσκεται στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ως κάτοχος του Europa League και τη θέση της στο Conference League (είχε τερματίσει 7η στην La Liga) να μη συμπληρώνεται από ισπανική ομάδα. Σε περίπτωση που τα «Σφυριά» δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν σε θέση που δίνει ευρωπαϊκή συμμετοχή, τότε οι Άγγλοι θα εκπροσωπηθούν από συνολικά οκτώ ομάδες. Συγκεκριμένα, πέντε ομάδες στο Champions League (οι ομάδες της πρώτης τετράδας με τη Γουέστ Χαμ), δύο στο Europa (5ος, 6ος) και μία στο Conference (7ος).

Τί θα συμβεί αν η Λέστερ κατακτήσει το Conference League;

Αρχικά, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς θα βρεθεί στο Europa League της ερχόμενης περιόδου ως κάτοχος του Conference League. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες της πρώτης τετράδας της Premier League θα βρίσκονται στους ομίλους του Champions League, ο 5ος και ο 6ος θα βρεθούν με τη Λέστερ στους ομίλους του Europa και ο 7ος της βαθμολογίας στα προκριματικά του Conference League. Θεωρούμε ως δεδομένη την απουσία της Λέστερ από την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος καθώς βρίσκεται 11 βαθμούς πίσω από τις 6ες αυτή τη στιγμή Γουέστ Χαμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε περίπτωση, όμως, που η Λέστερ προλάβει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της Premier League, ισχύει ότι και στην περίπτωση της Γουέστ Χαμ.

Τί θα συμβεί αν και Γουέστ Χαμ και Λέστερ κατακτήσουν Europa και Conference League;

Σε περίπτωση που καμία εκ των δύο δεν έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, τότε οι Άγγλοι θα έχουν εννιά ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα της σεζόν 2022-2023. Τις επτά που θα έχουν πάρει το εισιτήριο μέσω της βαθμολογικής τους συγκομιδής (είτε μέσω της κατάκτησης του FA Cup) και τις Γουέστ Χαμ και Λέστερ ως κατόχους των Europa και Conference League, αντίστοιχα. Σε περίπτωση που κάποια εκ των δύο εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τί θα συμβεί αν Γουέστ Χαμ και Λέστερ μείνουν χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο;

Σε αυτή την περίπτωση όλα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια των Άγγλων θα προκύψουν από τον βαθμολογικό πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ. Οι ομάδες της πρώτης τετράδας θα βρεθούν στους ομίλους του Champions League, ο 5ος και ο 6ος σε αυτούς του Europa ενώ ο 7ος της κατάταξης στα προκριματικά του Conference League.

Η ειδική περίπτωση της Κρίσταλ Πάλας

Η ομάδα του Πατρίκ Βιεϊρά βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας και αντιμετωπίζει την Τσέλσι. Σε περίπτωση που προκριθεί θα αγωνιστεί με την νικήτρια του Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Όπως καταλαβαίνετε, το μονοπάτι της προς την κατάκτηση του FA Cup είναι κάτι παραπάνω από δύσβατο. Όμως το Κύπελλο Αγγλίας δεν παύει να είναι ο «θεσμός των εκπλήξεων». Αν λοιπόν η Κρίσταλ Πάλας κατακτήσει το τρόπαιο τότε θα βρίσκεται σίγουρα στο Europa League μαζί με τον 5ο της βαθμολογίας της Premier League, στέλνοντας τον 6ο στα play-off του Conference League και αφήνοντας τον 7ο εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη σεζόν 2022-2023. 

Η βαθμολογία της Premier League

ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΜΑΤΩΝ ΒΑΘΜΟΙ
1. Μάντσεστερ Σίτι 31 +52  74
2. Λίβερπουλ 31  +57  73 
3. Τσέλσι 30  +41  62 
4. Τότεναμ 31  +19  57 
5. Άρσεναλ 30  +9  54 
6. Γουεστ Χαμ 32  +9  51 
7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 31  +7  51 
8. Γουλβς 32  +5  49 
9. Λέστερ 29  -3  40 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News