Premier League: Η μάχη της Ευρώπης, ο Κριστιάνο και η... απειλή του Ζοζέ Σα

Premier League: Η μάχη της Ευρώπης, ο Κριστιάνο και η… απειλή του Ζοζέ Σα. Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ διεκδικούν τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στο UEFA Champions League του 2023 – Τα δεδομένα για Europa και Conference League

Η νίκη της Κρίσταλ Πάλας του Πατρίκ Βιεϊρά επί της Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα έβαλε «φωτιά» στη μάχη της τετράδας και το sportday.gr αναλύει όλα τα δεδομένα της τελικής ευθείας του Αγγλικού Πρωταθλήματος, με 10 ομάδες να διεκδικούν ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση του μαγικού κόσμου της Premier League μετά και την τελευταία διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων έφερε τα «πάνω-κάτω». Με τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να ζουν στην δικιά τους «στρατόσφαιρα» παλεύοντας για την κατάκτηση του τίτλου, στις αμέσως επόμενες θέσεις, η μάχη για την κατάκτηση των ευρωπαϊκών εισιτηρίων μαίνεται για τα καλά.

Η επιβλητική νίκη της Τότεναμ επί της Νιουκάστλ με σκορ 5-1 έφερε τα «Σπιρούνια» στην τέταρτη θέση με 54 βαθμούς, ισόβαθμους με την Άρσεναλ η οποία δεν απέφυγε την γκέλα στο Σέλχαρστ Παρκ. Οι «Κανονιέρηδες» γνώρισαν σκληρή ήττα από την Κρίσταλ Πάλας με σκορ 3-0, με τους «αετούς» να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος, καθώς πριν τη διακοπή έκοψαν βαθμούς από την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, βάζοντας φωτιά και στην μάχη της κορυφής. Τέλος, το αποτέλεσμα της αγωνιστικής δεν είναι άλλο από την τεράστια νίκη της Μπρέντφορντ επί της Τσέλσι μέσα στο Στάνφορντ Μπριτζ με σκορ 1-4. Αποτέλεσμα που ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια.

Πόσα ευρωπαϊκά εισιτήρια δικαιούνται οι ομάδες της Premier League

Το αγγλικό πρωτάθλημα βγάζει συνολικά 7 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Οι πρώτες 4 του βαθμολογικού πίνακα παίρνουν αυτόματα το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League της ερχόμενης περιόδου, ο 5ος και ο Κυπελλούχος το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League ενώ ο κάτοχος του League Cup πηγαίνει στον τρίτο προκριματικό του Conference League. Στην περίπτωση που η ομάδα που κατακτήσει είτε το Κύπελλο είτε το League Cup έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή μέσω του πρωταθλήματος, τότε το εισιτήριο παίρνει αυτός που θα έχει τερματίσει στις αμέσως επόμενες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Μία ακόμη παράμετρος που δεν πρέπει να λησμονούμε, είναι το τί γίνεται στην περίπτωση που αγγλική ομάδα κατακτήσει κάποιο από τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Οι κάτοχοι του Champions League και του Europa League αγωνίζονται αυτόματα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και της επόμενης σεζόν ενώ ο κάτοχος του Conference League παίρνει αυτόματα θέση στο Europa League, εφόσον δεν έχει τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Premier League.

Ποιες ομάδες διεκδικούν ευρωπαϊκό εισιτήριο

Αυτή τη στιγμή, χωρίς καμία υπερβολή, ευρωπαϊκό εισιτήριο διεκδικούν μέχρι και 10 ομάδες της φετινής Premier League. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ θα είναι στο Champions League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου ως η πρώτη και η δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας του Αγγλικού Πρωταθλήματος, ανεξάρτητα με την πορεία τους στη φετινή διοργάνωση.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ PREMIER LEAGUE
ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΒΑΘΜΟΙ
1. Μάντσεστερ Σίτι 30 73
2. Λίβερπουλ 30 72
3. Τσέλσι 29 59
4. Τότεναμ 30 54
5. Άρσεναλ 29 54
6. Γουέστ Χαμ 31 51
7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 30 51
8. Γουλβς 31 49

Με τα έως τώρα δεδομένα, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ είναι οι μόνες που έχουν εξασφαλισμένη θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα. 

Γιατί εκτός από τις ομάδες που βρίσκονται στις οκτώ πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, υπάρχουν άλλες δύο που μπορούν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο από άλλες διοργανώσεις. 

Από τη μία, η Κρίσταλ Πάλας διεκδικεί εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League μέσω του Κυπέλλου, στο οποίο βρίσκεται στην ημιτελική φάση, έχοντας κληρωθεί με την Τσέλσι και από την άλλη, συναντάμε την Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς η οποία διεκδικεί υπό ευνοϊκότερες προϋποθέσεις την έξοδό της στο Europa League, μέσω του Conference League, καθώς θεωρείται ένα από τα μεγάλα – αν όχι το μεγαλύτερο – φαβορί για την κατάκτησή του.

Μπορεί να κινδυνέψει η Τσέλσι;

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν μπαίνοντας στην τελική ευθεία του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος είναι το αν η Τσέλσι κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ερώτημα αυτό δεν θα υπήρχε. Όμως, η αποχώρηση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έχει φέρει μεγάλη ανασφάλεια στον οργανισμό των «Μπλε». Ο Τόμας Τούχελ και οι παίκτες του έχουν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Το πόσο δύσκολο είναι το έργο του Γερμανού τεχνικού να κρατήσει όλα αυτά τα προβλήματα εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου φάνηκε στο πιο πρόσφατο παιχνίδι της ομάδας του για το πρωτάθλημα στο οποίο η Τσέλσι ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Μπρέντφορντ του Κρίστιαν Έρικσεν με σκορ 1-4. Βάσει προγράμματος, οι “Μπλε” έχουν το πιο ευνοϊκό από τους διώκτες τους καθώς από τα 9 εναπομείναντα παιχνίδια, τα 5 είναι εντός έδρας και τα 4 εκτός. Αναμφίβολα, το πιο καθοριστικό παιχνίδι, το οποίο θα μας δείξει αν όντως μπορεί να κινδυνέψει, είναι το εξ’ αναβολής με την Άρσεναλ στις 20 Απριλίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τσέλσι μέχρι το τέλος της σεζόν:

-Σαουθάμπτον (εκτός)
-Άρσεναλ
-Γουέστ Χαμ
-Έβερτον (εκτός)
-Γουλβς
-Λιντς (εκτός)
-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εκτός)
-Λέστερ
-Γουότφορντ

Θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία της η Τότεναμ των Κέιν και Σον;

Ο Αντόνιο Κόντε βλέπει τους δύο αστέρες του να ηγούνται της προσπάθειας που γίνεται ώστε η ομάδα να επιστρέψει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και αισθάνεται, ολίγον τι, ανακουφισμένος. Στο πιο καθοριστικό σημείο της σεζόν, η Τότεναμ δείχνει στην πιο πλεονεκτική θέση όσον αφορά την κατάκτηση, τουλάχιστον, της τέταρτης θέσης. Όχι μόνο εξαιτίας της τρέχουσας βαθμολογικής της θέσης σε συνδυασμό με την εξαιρετική κατάσταση των παικτών της.

Αλλά κυρίως για το γεγονός ότι πλέον γνωρίζει πως η τύχη είναι στα χέρια της καθώς αν κερδίσει τα υπόλοιπα παιχνίδια της, θα είναι σίγουρα στην πρώτη τετράδα. Το πιο καθοριστικό της παιχνίδι, είναι ασφαλώς, το εξ’ αναβολής της με την Άρσεναλ το οποίο, ορίστηκε από τη διοργανώτρια αρχή για τις 12 Μαΐου, αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Άνφιλντ και δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της διαδρομής. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τότεναμ μέχρι το τέλος της σεζόν:

-Άστον Βίλα (εκτός)
-Μπράιτον
-Μπρέντφορντ (εκτός)
-Λέστερ
-Λίβερπουλ (εκτός)
-Άρσεναλ
-Μπέρνλι
-Νόριτς (εκτός)

Μπορεί το νεανικό ρόστερ της Άρσεναλ να αντέξει την πίεση;

Είναι γεγονός πως στην αρχή της φετινής σεζόν κανείς δεν πίστευε στο ότι η Άρσεναλ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, θα διεκδικεί με αυξημένες πιθανότητες την έξοδό της στο Champions League. Ο Μικέλ Αρτέτα, έχει βγάλει «λαγούς απ’ το καπέλο του» στη φετινή διαδρομή της ομάδας και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την καλή εικόνα της. Όμως, σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές του (Τούχελ, Κόντε, Ράγκνικ), γνωρίζει πως το ρόστερ που διαθέτει είναι εξαιρετικά φτωχό, κυρίως σε ποσότητα.

Εμπιστεύεται ένα σύνολο 12-13 παικτών, από το οποίο αν λείψει, κάποιος, το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο. Πράγμα που φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο της πρόσφατης ήττας με την Κρίσταλ Πάλας και την τραγική εμφάνιση του Ταβάρες που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Τίρνεϊ. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει πως για να καταφέρει να βγάλει την ομάδα του στο Champions League της σεζόν 2022-2023 θα χρειαστούν μεγάλες υπερβάσεις. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει αυτό το κλειστό γκρουπ των 12-13 παικτών να παραμείνει υγιές. Αναλυτικά το δύσκολο πρόγραμμα της Άρσεναλ μέχρι το τέλος της σεζόν:

-Μπράιτον
-Σαουθάμπτον (εκτός)
-Τσέλσι (εκτός)
-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
-Γουέστ Χαμ (εκτός)
-Λιντς
-Τότεναμ (εκτός)
-Νιουκάστλ (εκτός)
-Έβερτον

Είναι σε θέση να απειλήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Την απάντηση αυτή μπορεί να τη δώσει μόνο ο Ραλφ Ράγκνικ και οι ποδοσφαιριστές του. Η ποιότητα ενός μεγάλου ποσοστού του ρόστερ είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, ο Γερμανός τεχνικός δεν δείχνει να μπορεί να εκμεταλλευτεί το παραμικρό. Εμπνεύσεις χωρίς καθαρόαιμο φορ, όπως στον πρόσφατο αγώνα με τη Λέστερ (και με τον Ράσφορντ κανονικά στην αποστολή) δεν φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη επιλογή τη χρονική περίοδο που διανύουμε.

Αυτή τη στιγμή, η Γιουνάιτεντ πιο πολύ απειλείται παρά απειλεί. Και με ορατό το ενδεχόμενο κατάκτησης του Conference League από τη Λέστερ, η ομάδα του Ράγκνικ κινδυνεύει πολύ σοβαρά να μείνει, όχι μόνο εκτός Champions League, αλλά εκτός Ευρώπης γενικότερα. Θα το επιτρέψει αυτό ο Κριστιάνο, ο Ντε Χέα και η παρέα τους; Αναλυτικά το πρόγραμμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι το τέλος της σεζόν.

-Έβερτον (εκτός)
-Νόριτς
-Λίβερπουλ (εκτός)
-Άρσεναλ (εκτός)
-Μπρέντφορντ
-Μπράιτον (εκτός)
-Τσέλσι
-Κρίσταλ Πάλας (εκτός)

Μπορεί να ξεγραφτεί η Γουέστ Χαμ;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ασφαλώς και όχι. Το σύνολο του Ντέιβιντ Μόγιες έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως δίκαια ανήκει στις καλύτερες ομάδες της Premier League, αποδίδοντας εξαιρετικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όμως, σε αντίθεση με την περυσινή, εντυπωσιακή σεζόν, δεν έχει να διαχειριστεί μόνο μια διοργάνωση, αλλά δύο, καθώς διεκδικεί, με τις δικές τhς πιθανότητες, τη διάκριση στο Europa League. Και αυτό, ίσως αποδειχτεί ένα βάρος που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ο Σκωτσέζος τεχνικός των «Σφυριών».

Ο δρόμος προς μια ιστορική έξοδο στο Champions League είναι ιδιαίτερα δύσβατος καθώς στο μεν πρωτάθλημα έχει να δώσει μόλις 7 παιχνίδια ενώ σε περίπτωση που αποκλείσει την Λυών στα προημιτελικά του Europa League, πιθανότατα θα την περιμένει το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης που δεν είναι άλλο, από τη φορμαρισμένη Μπαρτσελόνα του Τσάβι. Το γεγονός ότι καμία διαδρομή δεν τη βρίσκει ως φαβορί, ίσως τη βοηθήσει. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Γουέστ Χαμ μέχρι το τέλος της σεζόν:

-Μπρέντφορντ (εκτός)
-Μπέρνλι
-Τσέλσι (εκτός)
-Άρσεναλ
-Νόριτς (εκτός)
-Μάντσεστερ Σίτι
-Μπράιτον (εκτός)

Πόσο μακριά φτάνουν τα όνειρα του Ζοζέ Σα και της Γουλβς;

Θα έφταναν σίγουρα πολύ πιο μακριά, αν οι “Λύκοι” δεν αυτοκτονούσαν στο παιχνίδι της 30ης αγωνιστικής με τη Λιντς στην έδρα τους, στο οποίο από 2-0 μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο δέχθηκαν την ολική ανατροπή χάνοντας με 2-3. Ο πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, όμως, διανύει μια καταπληκτική σεζόν και δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα τα όπλα. Η ομάδα του Μπρούνο Λάζε έχει δείξει πως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο και αυτό θα κάνει μέχρι το τέλος της σεζόν, όντας μια πολύ σοβαρή απειλή για όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές της ευρωπαϊκής εξόδου. 

Οι πιθανότητές της, δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Όχι γιατί βρίσκεται στην 8η θέση με 49 βαθμούς. Η τέταρτη της βαθμολογίας έχει συγκεντρώσει μόλις 5 περισσότερους (Τότεναμ και Άρσεναλ στους 54). Αλλά κυρίως γιατί, όπως και η Γουέστ Χαμ, έχουν δώσει 31 παιχνίδια ενώ το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επίσκεψη της Σίτι στο “Μολινό” (το μόνο παιχνίδι που δεν έχει οριστεί η ημερομηνία του) και επίσκεψη δική της στο Άνφιλντ την τελευταία αγωνιστική. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Γουλβς μέχρι το τέλος της σεζόν.

-Νιουκάστλ (εκτός)
– Μπέρνλι (εκτός)
-Μπράιτον 
-Τσέλσι (εκτός)
-Νόριτς
-Λίβερπουλ (εκτός)
-Μάντσεστερ Σίτι

Ποιοι είναι τελικά τα φαβορί για την έξοδο στην Ευρώπη;

Από ότι φαίνεται, η κατάκτηση της πολυπόθητης τρίτης και τέταρτης θέσης της φετινής Premier League είναι Λονδρέζικη υπόθεση. Απόλυτο φαβορί, παρά τα όσα προβλήματά αντιμετωπίζει, είναι η Τσέλσι (59 βαθμοί σε 29 παιχνίδια) καθώς βρίσκεται 5 βαθμούς μπροστά από τους διώκτες της. Από κει και πέρα, η Τότεναμ (54 βαθμοί σε 30 παιχνίδια) δείχνει να μη σταματάει πουθενά και εφόσον το δίδυμο Κέιν και Σον αποδώσει όπως αποδίδει τον τελευταίο καιρό, ο Αντόνιο Κόντε θα βρίσκεται στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Τέλος, η Άρσεναλ (54 βαθμοί σε 29 παιχνίδια) αν θέλει να επανέλθει δυναμικά στην κουβέντα της διεκδίκησης μιας θέσης στην τετράδα, θα πρέπει να αποφύγει στραβοπατήματα, όπως αυτό με την Κρίσταλ Πάλας και να υπερβεί τον εαυτό της κάνοντας μεγάλα διπλά, αρχής γενομένης με το παιχνίδι του Στάνφορντ Μπριτζ.

Για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια, όλα εξαρτώνται από την πορεία των ευρωπαϊκών ταξιδιών των Γουέστ Χαμ και, κυρίως, αυτού της Λέστερ. Στο διόλου απίθανο σενάριο που θέλει τις “Αλεπούδες” να φτάνουν ως το τέλος της διαδρομής, ο πέμπτος της βαθμολογίας της Premier League θα πάει απευθείας στους ομίλους του Europa League και ο έκτος, θα πάει αυτόματα στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League (με αυξημένες πιθανότητες να είναι υποψήφιος αντίπαλος των ομάδων μας). Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το σενάριο να δούμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να… υποβιβάζεται στο UEFA Europa Conference League του 2023 δεν είναι καθόλου απίθανο. Και θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη νέα διοργάνωση της UEFA… αρκεί βέβαια να μείνει ο Πορτογάλος κάτοικος «Ολντ Τράφορντ». 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News