Αρακέν Ντε Μέλο: Ο Βραζιλιάνος «μάγος» που σκόραρε για τον Παναθηναϊκό στο Μπερναμπέου

Ο Αρακέν Ντε Μέλο ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που απέκτησε ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος τον θυμάΤο θται κυρίως για το γκολ που πέτυχε στο 1-1 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου, στις 14 Ιανουαρίου 1973.

Στα δύο χρόνια που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, ο Αρακέν Ντε Μέλο πέτυχε πολλά γκολ στις επίσημες διοργανώσεις. Οι περισσότεροι παλιοί, ωστόσο, θυμούνται περισσότερο εκείνο που σημείωσε στις 14 Ιανουαρίου 1973 στο Μπερναμπέου κι ας μην το έχουν δει!

Οι «πράσινοι» απέσπασαν εκείνη τη μέρα 1-1 από την ξακουστή αντίπαλό τους, η οποία βέβαια δεν ήταν πλέον κυρίαρχος στο ευρωπαϊκό στερέωμα όπως συνέβαινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τότε που φορούσε τη φανέλα της και ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος το 1973 τέθηκε αντίπαλός της ως προπονητής του Παναθηναϊκού.

Ο Ντε Μέλο σκόραρε στο 10′ με ένα εξαιρετικό σουτ στην κίνηση (όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου, μια και δεν έχουν διασωθεί στιγμιότυπα). Ισοφάρισε έτσι πολύ νωρίς το γκολ που είχε σημειώσει από το 5′ το νέο μεγάλο αστέρι της Ρεάλ, ο Κάρλος Σαντιγιάνα και η διατήρηση του 1-1 μέχρι το τέλος ήταν υπόθεση κυρίως ενός παίκτη. Του τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος πραγματοποίησε σωρεία εντυπωσιακών επεμβάσεων.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός παρέμεινε αήττητος και στο τρίτο φιλικό που είχε δώσει με αντίπαλο τη Ρεάλ, ύστερα από εκείνα τον Σεπτέμβριο του 1969 στην Αθήνα (2-2) και τον Σεπτέμβριο του 1970 στη Μαδρίτη (1-1). Έχουν γραφτεί πολλά για τους συγκεκριμένους αγώνες, οπότε επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στον Ντε Μέλο, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμα του ως ένας από τους πρώτους Λατινοαμερικάνους σταρ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1944 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Βάσκο ντα Γκάμα. Ωστόσο, έκανε όνομα στην Ουρουγουάη, όπου ως παίκτης της Ντανούμπιο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1966. Το 1968 μεταπήδησε στην Ουρακάν της Αργεντινής, όπου αγωνίστηκε με επιτυχία μέχρι το 1972.

Τον Μάιο εκείνου του έτους τον ανακάλυψε ο Παναθηναϊκός. Αν και στο ρεπορτάζ αναφέρονταν ως βασικοί στόχοι για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως ο διεθνής Τσεχοσλοβάκος Λάντισλαβ Πέτρας και ο Ισπανός Χαβιέ Ιρουρέτα (ο μετέπειτα γνωστός προπονητής), οι «πράσινοι» έφεραν αθόρυβα στην Αθήνα τον Ντε Μέλο. Κι ο Πούσκας τον είδε για πρώτη φορά αγωνιζόμενο σε ένα φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα με τον Ολυμπιακό, στις 17 Μαΐου 1972 στη Λεωφόρο, το οποίο ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 5-1.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατεβάσει την αναπληρωματική τους ομάδα και ο Ντε Μέλο, που ήταν επισήμως υπό δοκιμή μαζί με έναν άλλο Λατινοαμερικάνο, τον αμυντικό Ρικάρντο Ταβαρέλι, εντυπωσίασε το κοινό με τις περίτεχνες ενέργειές του κι ένα γκολ που σημείωσε. Αμέσως, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έκανε κίνηση να τον αποκτήσει και μάλιστα ως Έλληνα, κατά τη συνήθεια της εποχής, αφού για τις περιορισμένες θέσεις των ξένων υπήρχαν άλλοι στόχοι (και, πράγματι, αποκτήθηκαν οι διεθνείς Αργεντινοί, Χουάν Ραμόν Βερόν και Ρομπέρτο Γκραμάχο).

Ο Ντε Μέλο υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες στις 23 Μαΐου και αγωνίστηκε στο φιλικό της 24ης Μαΐου κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λεωφόρο (1-1), όπου είχε ένα σουτ στο δοκάρι και εξαιρετική απόδοση, κλέβοντας την παράσταση από τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Μπράιαν Κιντ και τα υπόλοιπα αστέρια των «κόκκινων διαβόλων».

Τα δυνατά και ευθύβολα σουτ που επιχειρούσε ο Βραζιλιάνος επιθετικός πρόσθεταν ένα επιπλέον ατού στον ήδη ισχυρό Παναθηναϊκό της εποχής και οι οπαδοί δεν άργησαν να του κολλήσουν το παρατσούκλι «μάγος». Ήταν ακόμα η εποχή που η βραζιλιάνικη προέλευση των ποδοσφαιριστών προκαλούσε δέος στο ελληνικό κοινό.

Αγωνιζόμενος πίσω απ’ τον Αντώνη Αντωνιάδη, ο Ντε Μέλο έλαμψε φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι για μία διετία. Σημείωσε ορισμένα πολύ σημαντικά γκολ, όπως εκείνο στην εκπνοή του εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 1973, αλλά δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Είχε αρχίσει να λάμπει ο μεγάλος Ολυμπιακός του Νίκου Γουλανδρή.

Ο Ντε Μέλο αποχώρησε το καλοκαίρι του 1974 έχοντας σημειώσει 19 γκολ σε 37 συμμετοχές, μια και οι «πράσινοι» προχώρησαν σε ανανέωση που περιλάμβανε και την απομάκρυνση του Πούσκας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Την περίοδο 1975-76 αγωνίστηκε στον Ατρόμητο, χωρίς ωστόσο να έχει την ίδια επιτυχία με τον Παναθηναϊκό κι ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα απ’ τον Καναδά, επέστρεψε στη Βραζιλία.

Μετά το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, όπου μαζί με τον αδελφό του άνοιξαν σχολή ποδοσφαίρου που λειτούργησε με επιτυχία για πολλά χρόνια. Η αυτοκτονία του στις 19 Οκτωβρίου 2001 προκάλεσε σοκ, αφού τον Δεκέμβριο του 2000 είχε έρθει στην Αθήνα, ως τιμώμενο πρόσωπο στην ετήσια γιορτή του ΠΣΑΠ, χωρίς να δείξει ότι αντιμετώπιζε κάποιο ψυχολογικό ή οικονομικό πρόβλημα. Ήταν μόλις 57 ετών.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Ιανουαρίου

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας, Λεωνίδας Πελεκανάκης, ύστερα από σπάνια επιπλοκή που του προκάλεσε ο COVID-19. Είχε αναδειχθεί έκτος ολυμπιονίκης στην κατηγορία Star, το 1984 στο Λος Άντζελες, στο πλευρό του Ηλία Χατζηπαυλή και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία Soling, το 1993, ως πλήρωμα (μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη) του Τάσου Μπουντούρη.

1993: Ο Μαρκ Ίτον των Γιούτα Τζαζ γίνεται μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ που φτάνει τα 3.000 κοψίματα, στον νικηφόρο αγώνα με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς (96-89).

1985: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κερδίζει τον 100ό επαγγελματικό τίτλο της στο τένις, όταν επικρατεί με 2-0 της Μανουέλα Μαλέεβα στον τελικό του τουρνουά Virginia Slims στην Ουάσινγκτον. Σε ηλικία 28 ετών, η Αμερικανίδα έγινε μόλις η τρίτη αθλήτρια με τριψήφιο αριθμό τίτλων στο τένις, μετά τον Τζίμι Κόνορς και την Κρις Έβερτ.

1975: Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Άρη, Κώστας Βελλιάδης, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία μόλις 53 ετών.

1972: Οι Μαϊάμι Ντόλφινς γίνονται η πρώτη ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος του αμερικάνικου φούτμπολ (NFL), που τερματίζει αήττητη την κανονική διάρκεια (17-0), όταν νικούν τους Ουάσινγκτον Ρέντσκινς για το Super Bowl VII.

1969: Ο σερ Ματ Μπάσμπι ανακοινώνει ότι με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν 1968-69 θα εγκαταλείψει τη θέση του μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία βρίσκεται από το 1945. Πράγματι αποχωρεί και βγαίνει στη σύνταξη, αλλά θα επιστρέψει στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας για ένα μικρό διάστημα, την περίοδο 1970-71.

1965: Ο Ραντιβόι Κόρατς σημειώνει 99 πόντους στη νίκη της ΟΚΚ Μπέογκραντ επί της σουηδικής Άλβικ με 155-57 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Πρόκειται για ρεκόρ στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που δεν έχει απειληθεί ούτε στα χρόνια της Ευρωλίγκας.

1959: Κυκλοφορεί από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το πρώτο φύλλο της «Ομάδας», της πρώτης μικρού σχήματος αθλητικής εφημερίδας στην Ελλάδα. Επικεφαλής του δημοσιογραφικού επιτελείου είναι οι Χρήστος Σβωλόπουλος και Γιάννης Βανδώρος.

1954: Ο θρύλος του μπέιζμπολ, Τζο ΝτιΜάτζο, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μια και παντρεύεται την κορυφαία σταρ του Χόλιγουντ, Μέριλ Μονρόε. Ο γάμος τους θα κρατήσει μόλις εννέα μήνες.

1932: Ο θρυλικός τζόκεϊ, Έντι Άρκαρο, κερδίζει την πρώτη του κούρσα σε ηλικία μόλις 15 ετών, ιππεύοντας τον «Eagle Bird» στην Τιχουάνα του Μεξικού.

1928: Ο Τζον ΜακΓκρόρι πετυχαίνει οκτώ γκολ στη νίκη της Σέλτικ επί της Ντανφέρμλιν (9-0). Πρόκειται για ρεκόρ στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Σκωτίας που αντέχει μέχρι σήμερα. Τα παπούτσια που φόρεσε ο ΜακΓκρόρι εκείνη τη μέρα εκτίθενται στο Μουσείο Ποδοσφαιρικής Ιστορίας στο Χάμπντεν Παρκ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News