Super League: O Κομπότης μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει... και ξανά προς τη δόξα τραβά!
Super League: O Κομπότης μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει… και ξανά προς τη δόξα τραβά! Μύθοι και πραγματικότητες για την πιο cult φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου που επέστρεψε στη Super League με το Λεβαδειακό
Το sportday.gr υποδέχεται την επιστροφή του Γιάννη Κομπότη στα σαλόνια της Super League με ένα αφοέρωμα στα έργα και τις ημέρες της πιο cult φυσιογνωμίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
Ο Γιάννης Κομπότης υπήρχε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου πολύ πριν δημιουργηθεί η Super League και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα.
Ακόμα και τώρα που τυπικά δεν αποτελεί μέλος της διοίκησης, η επεισοδιακή επιστροφή του Λεβαδειακού στη μεγάλη κατηγορία αναγνωρίζεται από όλους ως δικό του έργο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Λεβαδειακός – Βέροια: Ανεγκέφαλοι αμαύρωσαν το πάρτι ανόδου των Βοιωτών!
Η φιγούρα του παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες με μια εσάνς μεταμοντέρνου επαρχιώτικου μπαρόκ.
Η δράση του, η οξυδέρκειά του και το ιδιαίτερο χιούμορ του ταιριάζουν γάντι με την κουλτούρα και τις αξίες του αθλήματος που υπηρετεί και τον υπηρετεί, γι’ αυτό και ο ισχυρός άνδρας του Λεβαδειακού θα είναι πάντα παρών και ισχυρός στα δρώμενα του χιλιοταλαιπωρημένου ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θα κατεβαίνει στα αποδυτήρια, θα μιλά με τους παίκτες «σαν πατέρας» (τάδε έφη Σεμπάστιαν Πριζόφσκι, 2014), θα αντιδρά όταν κρίνει όταν πάνε να του τη φέρουν, θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.
Τα πρώτα χρόνια
Ο πατέρας του Θοδωρής είχε εμπλακεί με την πολιτική και αποτέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλο του υφυπουργού επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αριστείδη Τσιπλάκου.
Ο Γιάννης Κομπότης φαρμακοποιός σπούδασε στη γειτονική Ιταλία, αλλά έμπορος βαμβακιού και ποδοσφαιρικός παράγοντας κατέληξε.
Το φαρμακείο που ξεκίνησε το άφησε σύντομα κα το 1990 ίδρυσε με έδρα τα Βάγια της Βοιωτίας την ΒΑΜΒΑΞ Α.Β.Ε.Ε., βιομηχανική μονάδα που ειδικεύεται στην εκκόκκιση και το εμπόριο βάμβακος καθώς και την εμπορία δημητριακών, ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
Η εταιρία έφτασε σε σημείο να κάνει τζίρο 5 εκ. ευρώ και στα τέλη του 1999, νιώθοντας πια ισχυρός ήρθε και η ενασχόληση με το ποδοσφαρικό καμάρι της πόλης, το Λεβαδειακό.
Οι άνοδοι στη Super League και οι πτώσεις
Με τη μαεστρία του, τις επιλογές του και τις συμμαχίες του, όπως με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ανέβασε την ομάδα στη Super League το 2005, όπου έμενε 12 χρόνια (τα οχτώ συνεχόμενα) και έφτασε στην ιστορικά υψηλή 7η θέση το 2012.
Στο μεσοδιάστημα γνώρισε τρεις υποβιβασμούς, τον πρώτο άμεσο, το 2006, τον δεύτερο το 2010 και τον τελευταίο το 2019, που κράτησετο Λεβαδειακό εν μέσω πανδημίας, για τρία χρόνια στη δεύτερη κατηγορία. Ουσιαστικά μετά την πρώτη πτώση, έγινε πιο σοφός, εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής και επέστρεψε καβάλα στο άλογο.
Δημιούργησε άριστη σχέση με τον πανίσχυρο Σωκράτη Κόκκαλη και έκανε τον Λεβαδειακό αναπόσπαστο κομμάτι της Super League. Μολονότι η Λιβαδειά είναι μια από τις μικρότερες πόλεις που είχε ποτέ ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και το χωρητικότητας ούτε 6.000 θεατών γήπεδό της δεν γέμιζε ποτέ από ντόπιους φιλάθλους, παρά μόνο όταν άνοιγε τις θύρες για τους φιλοξενούμενους…
Από ρεπόρτερ Λεβαδειακού, παντοδύναμος παράγοντας
Ο Γιάννης Κομπότης έχει περάσει από όλους τους ρόλους στο Λεβαδειακό. Στα χρόνια της Β’ Εθνικής, οι παλαιότεροι ρεπόρτερ τον θυμούνται να τους ενημερώνει για το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης της ομάδας του εν είδη ανταποκριτή και να δίνει το ρεπορτάζ της ομάδας. Σταδιακά, όμως, ο παμπόνηρος (ή πανέξυπνος αν θέλετε) και ικανότατος βιομήχανος ισχυροποίησε τη θέση και άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Με την άνοδο και τη σταθεροποίηση του Λεβαδειακού στη μεγάλη κατηγορία, έχτισε ισχυρούς δεσμούς με τις ομάδες που είχαν το πάνω χέρι στη Super League και λειτούργησε πολλές φορές ως σύμβουλος σε προέδρους νεόκοπων στα σαλόνια ομάδων, που ψαχνόντουσαν από κάπου να κρατηθούν για να μην πέσουν αύτανδρες. Όποιος πρωτάρης ανέβαινε, τον Γιάννη Κομπότη συμβουλευόταν για να μάθει τα κατατόπια. Στις δε συνεδριάσεις της Super League τα πειράγματά τους προς τους λιγότερους έμπειρους ή ευέλικτους προέδρους έδιναν και έπαιρναν.
Οι… ανυπόστατες προς το πρόσωπό του καταγγελίες
Το 2010 έγινε καταγγελία εναντίον του για απόπειρα δωροδοκίας από τον τερματοφύλακα των Τρικάλων, Πουρή και τον πρόεδρο Πλεξίδα, καθώς και κατά προσώπου που φέρεται να ενεργούσε στο όνομά του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας στον τερματοφύλακα των Τρικάλων προτάθηκε να έχει μειωμένη απόδοση με αντάλλαγμα 20.000 ευρώ. Η αστυνομία πριν από τον αγώνα συνέλαβε με τη διαδικασία του αυτόφωρου τον Κομπότη και η εισαγγελέας αποφάσισε την κράτησή του. Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Τελικά πέτυχε την απαλλαγή του, λόγω ελλιπών στοιχείων.
Το 2011, μετά το σκάνδαλο με τις ηχογραφημένες συνομιλίες για προσυνεννόηση στα αποτελέσματα των αγώνων και τις πτώσεις του Ολυμπιακού Βόλου του Αχιλλά Μπέου και της Καβάλας του Μάκη Ψωμιάδη, πέτυχε να επαναφέρει την ομάδα του στη Super League.
Απίστευτες καταγγελίες εναντίον του έκανε το 2014 σε συνέντευξή του ο πρώην παίκτης της ομάδας και παλιός Γάλλος διεθνής Ολιβιέ Καπό. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει:
«Νομίζω έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια για “στήσιμο” αγώνων, δεν ξέρω αν έχει φυλακιστεί. Έχει τέσσερις ή πέντε σωματοφύλακες και οπλοφορεί ενώπιον όλων. Σας φαίνεται φυσιολογικό; Οι παίκτες φοβούνται να του μιλήσουν. Ο σύλλογος διοικείται όπως η μαφία! Πολλοί παίκτες δέχονταν απειλές. Εμένα προσωπικά με απείλησε πολλές φορές. Υπήρξαν απειλές θανάτου.
Πριν από έναν αγώνα ήρθαν κάποιοι άνθρωποι στο σπίτι μου, γείτονες, και μου ζήτησαν να πάρω κόκκινη κάρτα. Είχαν παίξει στοίχημα και μου πρότειναν να μου δώσουν μερίδιο από τα κέρδη τους σε αντάλλαγμα. Και ο πρόεδρος, ο οποίος το γνώριζε από την αρχή, με κάλεσε την παραμονή του εν λόγω αγώνα για να με ρωτήσει αν δέχθηκα την πρόταση. Μου είπε Δεν θα πας πουθενά, γιατί θα σε σκοτώσω, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά σου».
Ο Κομπότης κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και πέτυχε την καταδίκη (φυλάκιση επτά μηνών) του Καπό, που δεν ξαναφάνηκε από τα μέρη μας.
Το 2018, έχοντας αποχωρήσει από την προεδρία, παραχώρησε και τις μετοχές στο γαμπρό του ακτινολόγο Ανδρέα Κολοκυθά και τον ανιψιό του ιατρό Κώστα. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνδέθηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο ο Γιάννης Κομπότης έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων.
Το 2021, αθωώθηκε, όπως όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του 2012 και 2013.
Οι θρυλικές ατάκες που φέρεται να έχει πει
Σήμα κατατεθέν του Γιάννη Κομπότη η θρυλική Maserati, τα γυαλιά ηλίου, τα λευκά υποκάμισα, το κομπολόι και τα δερμάτινα μπουφάν.
Για τη Maserati είχε ειπωθεί ότι ήταν δώρο του Σωκράτη Κόκκαλη. Το διέψευσε με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο:
«Μα τι γράφουν; Πριν από μένα τη Maserati την είχε ο Φίλιππου της ΦΑΓΕ (παλιός παράγοντας της ΑΕΚ). Ήταν δώρο στον εαυτό μου από εμένα. Δώρο αυτοκίνητο κάνουν στις γκόμενες!».
Σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λιβαδειά είχε πει σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τον προπονητή των «πρασίνων» Χενκ Τεν Κάτε: «Να δούμε τώρα τι θα πει αυτή η αδερφή στη συνέντευξη Τύπου».
Όταν κλήθηκε να καταθέσει το αρνήθηκε λέγοντας: «Δεν έχω τίποτα με τον κύριο. Είναι οικογενειάρχης και έχει μία υπέροχη κόρη».
Όταν η ΑΕΚ κυνηγούσε απεγνωσμένα να αποκτήσει τον ταλαντούχο Βραζιλιάνο Λεονάρντο, ο Κομπότης παίδευε στις διαπραγματεύσεις την Ένωση και είχε πει χαρακτηριστικά:
«Πιο εύκολα θα πάρει ο Λεβαδειακός τον Μπλάνκο, παρά η ΑΕΚ τον Λεονάρντο». Τελικά τον παραχώρησε, πήρε 700.000 και τις εισπράξεις ενός φιλικού αγώνα στο ΟΑΚΑ.
Όταν η ΑΕΚ παρέπαιε και όδευε προς τον υποβιβασμό την είχε κατακεραυνώσει λέγοντας, όπως γράφτηκε τότε στα ΜΜΕ:
«Αν δεν σας ρίξω, να με γ@%#… Είστε ανύπαρκτοι. Φέρατε 2.000 κόσμο και με έβριζαν συνέχεια», φράση την οποία, φυσικά, διέψευσε.
Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε διαιτητές όπως ο Μάνθος Πουλινάκης, στον οποίον φέρεται να είπε: «Αν ξαναπαίξεις Α’ Εθνική, να μου σφυρίξεις».
Φίλοι του Παναθηναϊκού ισχυρίζονται ότι το 2015, όταν γενικώς διέρρεε ότι δεν είχε καλή σχέση με τον Ολυμπιακό, τους είπε: «Ο Μαρινάκης θέλει να με ρίξει»!
Το 2020 λέγεται ότι είπε στον εκπρόσωπο του Απόλλωνα Σμύρνης, που επικαλέστηκε «ανώτερα βία» για να μη γίνει το πρωτάθλημα: «Ανωτέρα βία, έπαψε να υφίσταται. Μέχρι και οι οίκοι ανοχής λειτουργούν»!
Πέρυσι, συμβούλεψε τον Τρικαλινό επιχειρηματία Χρήστο Λάλα: «Χαμηλά την μπάλα. Μην ανοίγεσαι. Θέλει αργά και σταθερά βήματα το ποδόσφαιρο».
Με την άνοδο του Λεβαδειακού, ο Γιάννης Κομπότης επιστρέφει ανάμεσά μας. Όχι όπως παλιά. Αυτή τη φορά πιο διακριτικά, ίσως τον δούμε να κινείται και λίγο πιο δυναμικά, με το μπουφάν του, την πουκαμισιά, το μαύρο γυαλί και το κομπολογάκι του. Για να μας θυμίζει γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάντα cult και απολαυστικό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα