Οφσάιντ: Δοκιμάζεται ο κανονισμός - επανάσταση με τον οποίο θα μετρούν... 50% περισσότερα γκολ!

Οφσάιντ: Δοκιμάζεται ο κανονισμός – επανάσταση με τον οποίο θα μετρούν… 50% περισσότερα γκολ! Τι δείχνουν τα τεστ στην Ιταλία

H Iταλία είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την τεχνολογία του VAR προτού υιοθετηθεί από ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τώρα, πάλι μέσω της γειτονικής μας χώρας, η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τον νέο κανονισμό του offside, με στόχο να μην ακυρώνονται τόσα πολλά γκολ, χωρίς ουσιαστικό λόγο. 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξετάζει σοβαρά την περίπτωση της τροποποίησης του υπάρχοντος κανονισμού του offside. Ήδη πειραματίζεται στην Ιταλία, στο εθνικό πρωτάθλημα των ομάδων της Primavera, κάτω των 18 ετών, από την αρχή της χρονιάς. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει τον νέο κανόνα που πρότεινε ο Αρσέν Βενγκέρ, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη FIFA, ώστε να μην ακυρώνονται γκολ για χιλιοστά. Να εξετάζεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πίσω πόδι του επιτιθέμενου και το μπροστινό του αμυνόμενου.

Ακυρώνονται 50% λιγότερα γκολ 

Ένα τεστ, που μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι με την αλλαγή του κανονισμού ακυρώνονται 50% λιγότερα γκολ. Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε. Nα μην «χάνονται» τέρματα, λόγω ενός μέρος του σώματος του επιθετικού, του λεγόμενου «offside της μασχάλης», που ουσιαστικά δεν του εξασφαλίζει πλεονέκτημα έναντι του αμυνόμενου αντίπαλου παίκτη. 

Στο τέλος της σεζόν, στη Ζυρίχη θα αναλύσουν τα στατιστικά που θα προκύψουν από το πρωτάθλημα Νέων της Ιταλίας και δεν αποκλείεται να λάβουν μία νέα απόφαση σε ό,τι αφορά την αλλαγή του κανονισμού, όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα. 

«Θα ήθελα να μην υπάρχει οφσάιντ εφόσον ένα μονό μέρος του σώματος με το οποίο μπορεί να σκοράρει ένας παίκτης είναι ευθυγραμμισμένο με τον αμυντικό. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για έναν επιθετικό γιατί αυτό υποχρεώνει τους αμυντικούς να παίξουν ψηλότερα. Επιπλέον, θα έκανε το παιχνίδι πολύ πιο επιθετικό καθώς θα έδινε στους φορ πολλά περιθώρια όταν προσπαθούν να βγουν πίσω από την αμυντική γραμμή για να σκοράρουν», είχε δηλώσει  ο Αρσέν Βενγκέρ στη γαλλική «Equipe» πριν ένα χρόνο.

Μία από τις πολλές χαρακτηριστικές φάσεις για την οποία διαμαρτύρονται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, είναι η περίπτωση του Φιρμίνιο στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Άστον Βίλα, που υποδείχτηκε σε θέση offside μέσω VAR. 

Εάν η πρόταση του Γάλλου προπονητή γίνει αποδεκτή, θα ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή στον κανόνα από το 1925. Εκείνη τη χρονιά, ο αριθμός των αμυντικών, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα, που έπρεπε να είναι μεταξύ του επιθετικού και της εστίας, άλλαξε από τρεις σε δύο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News