Ροζέ Μιλά: Είχε άλλο όνομα μέχρι τα 25 του χρόνια - Γιατί το άλλαξε
Ροζέ Μιλά: Είχε άλλο όνομα μέχρι τα 25 του χρόνια – Γιατί το άλλαξε | Ρετρό
Γνωρίζετε τον Άλμπερτ Ρότζερ Μουχ Μίλερ; Αποκλείεται. Τον Ροζέ Μιλά όμως; Ε, καλά αυτόν τον γνωρίζουν και οι πέτρες. Κι όμως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Ο Ροζέ Μιλά γεννήθηκε με το όνομα Άλμπερτ Ροζέ Μουχ Μίλερ, σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια, στη Γιαουντέ του Καμερούν. Ο πατέρας του ήταν σιδηροδρομικός, οι μετακινήσεις της οικογένειας ήταν συχνές όταν ήταν παιδί. Μπάλα έμαθε στην αλάνα. Στα 13 του βρέθηκε στη Ντουάλα, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά οργανωμένο ποδόσφαιρο σε μια τοπική ομάδα.
Ο Μιλά άλτης του ύψους!
Στα 17 του αναδείχθηκε πρώτος νικητής στο άλμα εις ύψος στο μαθητικό πρωτάθλημα του Καμερούν. Από δω και πέρα η καριέρα του θα ήταν συνεχόμενα… άλματα. Στα 18 του πήρε μεταγραφή για τη Λέοπαρντ με την οποία σημείωσε 89 γκολ σε 117 αγώνες, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και έπαιξε σε δύο ημιτελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αφρικής.
Συνέχισε να φορτώνει τα δίχτυα για λογιαριασμό της Τονέρ Γιαουντέ (69 γκολ σε 87 αγώνες) μέχρι τα 25 του όταν έφτασε η ώρα να παίξει στην Ευρώπη. Έφτασε στη Γαλλία με τις δάφνες του Κορυφαίου Αφρικανού Ποδοσφαιριστή το 1976. Η πρώτη ομάδα που πόνταρε πάνω του ήταν η Βαλενσιέν.
Στη Γαλλία έγινε και η αλλαγή του ονόματός του. Ήταν μεγάλο και ούτε μια λέξη του δεν τονιζόταν στη λήγουσα όπως τα περισσότερα γαλλικά ονόματα. Έτσι το Ρότζερ μετατράπηκε σε Ροζέ και το Μίλερ σε Μιλά. Με αυτό το όνομα έμελλε να μείνει στην Ιστορία.
Στη Γαλλία έμεινε 13 χρόνια κι έπαιξε σε 6 ομάδες (Βαλενσιέν, Μονακό, Μπαστιά, Σεντ Ετιέν, Μονπελιέ, Σεν Πιερουά στη δεύτερη κατηγορία). Έβαλε συνολικά 120 γκολ αλλά κέρδισε μονάχα δυο Κύπελλα Γαλλίας, το 1980 με τη Μονακό και το 1981 με την Μπαστιά.
Το τηλεφώνημα στα νησιά «Ριγιούνιον»
Στα 38 του είχε αποσυρθεί πλέον από το ποδόσφαιρο. Ήταν αραχτός -τι σύμπτωση- στα νησιά «Ριγιούνιον» (επανένωση) όταν χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμή ήταν ο πρόεδρος της χώρας που υπακούοντας στη λαϊκή επιταγή τον παρακάλεσε να ενισχύσει την εθνική Καμερούν τα τελικά του Μουντιαλ της Ιταλίας.
Άλλο που δεν ήθελε ο βετεράνος επιθετικός. Δόντια μπορεί να έλλειπαν από το στόμα του αλλά το έλεγε η ψυχή του. Είχε παίξει και στο Μουντιάλ του 1982 ενώ το 1984 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Το 1986 και το 1988 ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής.
Και πήγε. «Ανάθεμα την ώρα», βρίζανε στην Αργεντινή μετά το χουνέρι που τους έκανε στην πρεμιέρα όταν μπήκε αλλαγή και τους άφησε στον τόπο με το γκολ που σημείωσε. Και δεν σταμάτησε εκεί. Έβαλε άλλα τρία στη συνέχεια και έκανε το Καμερούν την πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτανε στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο χορός του Μιλά στο σημαιάκι
Με τις εμφανίσεις του στην Ιταλία έδωσε… θάρρος σε όλους τους άνω των 35 ποδοσφαιριστές να συνεχίσουν την καριέρα τους και με τον χορό του στο σημαιάκι του κόρνερ έστειλε μήνυμα θετικής ενέργειας στα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών, μέσω της γλώσσας του σώματος.
Στα 38 του ήταν ήδη ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ της διοργάνωσης. Ένα ρεκόρ που το έσπασε ο ίδιος τέσσερα χρόνια μετά, στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, όταν πέτυχε το μοναδικό γκολ του Καμερούν στη συντριβή του από τη Ρωσία με 6–1.
Τελείωσε την καριέρα του σε ηλικία 44 ετών στην Ινδονησία και ασχολήθηκε για λίγο με την προπονητική στην Μονπελιέ ΕΣΚ και στην πατρίδα του. Το 2007, η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον ονόμασε καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 ετών.
Το ποιος ήταν ο Ροζέ Μιλά φαίνεται από την απάντηση που δίνει σε όσους τον ρωτούν πόσα γκολ έβαλε στην καριέρα του: «Δεν ξέρω. Ποτέ δεν με ενδιέφερε αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο που μετράει!»…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα