Κυριακάτικοι ήρωες- Ποιος ντουμπλάρει τον «Μιζούρι» του Ολυμπιακού κι ο φίλαθλος Βέγγος

Σαν σήμερα: Οι άσσοι του γηπέδου, Κυριακάτικοι ήρωες κι αντάρτες – Ο «Μιζούρι» του Ολυμπιακού, ο φίλαθλος Βέγγος και η Σιλβάνα

«Οι άσσοι του γηπέδου», μια ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, προβλήθηκε πρώτη φορά σαν σήμερα -13 Μαρτίου- το 1956. Το 1996 κυκλοφόρησε σε επανέκδοση με τον τίτλο «Κυριακάτικοι ήρωες».

Κυκλοφόρησε την ίδια ακριβώς ημέρα με την ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Έκοψε μόλις 19.276 εισιτήρια.

Πρόκειται για την μεταφορά στον κινηματογράφο μια αληθινής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Την 1η Νοεμβρίου 1953 επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας Ελλάδα – Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954 στο γήπεδο τη Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ διαβάζουμε: «Το Σάββατο βράδυ σημειώθηκε ανταρσία των παικτών. Ο κάθε παίκτης ζητούσε ένα εκατομμύριο δραχμές, για να αγωνισθή την επομένη. Ίσως τα χρήματα αυτά να τους τα είχε υποσχεθή η Ε. Π. Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και τους τα καθυστερούσε. Οι παίκται γύρευαν επίμονα τα χρήματα και, επειδή δεν τους τα έδιναν, σηκώθηκαν όλοι μαζί και έφυγαν από το ξενοδοχείο της Κηφισιάς και κατέβηκαν στην Αθήνα. Ένας μονάχα ποδοσφαιριστής δεν μετέσχε στην ανταρσία, ο Ηλίας Ρωσσίδης, ο οποίος παρέμεινε στην Κηφισιά. Οι άλλοι ξεκίνησαν για την Αθήνα και πήγαν και κρατήσανε μόνοι δωμάτια σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, για να περάσουν την νύχτα. Στο μεταξύ οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αναστατώθηκαν. Βγήκαν νύχτα και αναζητούσαν τους παίκτας. Τους βρήκαν τελικά και τους ανέβασαν και πάλι στην Κηφισιά, αφού ικανοποίησαν το αίτημά τους».

Ο «Μιζούρι» του Ολυμπιακού

Πρωτεργάτης της ανταρσίας θεωρήθηκε ο Ανδρέας Μουράτης. Η τιμωρία του «Μιζούρι» του Ολυμπιακού ήταν και το βασικό θέμα της ταινίας. Η ΕΠΟ τον τιμώρησε με διετή αποκλεισμό. Ελαφρύτερες ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλους παίκτες. Άπαντες συγκεντρώθηκαν στο καφενείο «Πανελλήνιον». Αποφάσισαν αποχή από τους αγώνες των ομάδων τους. Οι ποινές μειώθηκαν τελικά και το πρωτάθλημα άρχισε και πάλι.

Χαρακτηριστικό της ταινίας υπήρξε το γεγονός ότι για την ενσάρκωση των ρόλων προτιμήθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές της εποχής και όχι ηθοποιοί, υποδυόμενοι τους εαυτούς τους και χρησιμοποιώντας τα αληθινά τους ονόματα. Μεταξύ αυτών Ανδρέας Μουράτης -ντουμπλαρισμένος από τον Παντελή Ζερβό- , Κώστας Λινοξυλάκης, Στάθης Μανταλόζης, Λάκης Πετρόπουλος, Κώστας Πούλης.

Στο καστ διαβάζουμε και τα ονόματα ηθοποιών που υποδύθηκαν κατά κύριο λόγο φιλάθλους, όπως ο Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Φούντας, Νίκος Βασταρδής και η Ιταλίδα σταρ της εποχής Σιλβάνα Παμπανίνι.

Θεωρείτο από τις γνωστότερες ηθοποιούς της Ιταλίας, μαζί με την Σοφία Λόρεν, την Τζίνα Λολομπρίτζιντα και την Σιλβάνα Μάνγκανο. Από τις βραβευμένες καλλονές στον διαγωνισμό Μις Ιταλία του 1946, προικισμένη τραγουδίστρια.

Η φωνή της Formula 1

2021: Ο Murray Walker, η φωνή της Formula 1 για δεκαετίες, πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών. Ο Walker σχολίασε τον πρώτο του αγώνα για το Grand Prix στο BBC στο Silverstone το 1949 και έγινε πλήρης σχολιαστής της F1 το 1978.

2020: Μία ημέρα μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, διακόπτεται λόγω του κορωνοϊού η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους 34ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η παράδοση θα γίνει στις 19 Μαρτίου στο άδειo Παναθηναϊκό Στάδιο.

2018: Ο Χένρι Ουίλιαμς, ο “δολοφόνος με την Βίβλο” όπως ήταν γνωστός όταν αγωνιζόταν στα ευρωπαϊκά γήπεδα με την φανέλα της Μπενετόν Τρεβίζο, πεθαίνει σε ηλικία μόλις 47 ετών λόγω προβλήματος στο νεφρό. Το 1998 οδήγησε την Μπενετόν – του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς – μέχρι το Final Four, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ στον ημιτελικό.

2014: Ο 62χρονος, πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ulrich “Uli” Hoenes, κρίνεται ένοχος για επτά σοβαρές κατηγορίες για φοροδιαφυγή και καταδικάζεται σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης και αναγκάζεται σε παραίτηση.

2005: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της ημερησίας αθλητικής εφημερίδας SportDay. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της θα περάσει στην πρώτη θέση.

1999: Η 20χρονη πρωταθλήτρια του Άρη Θεσσαλονίκης Ειρήνη Κώστα καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ ελεύθερο με 26.45.

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο μήκος (8.09) στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων.

1993: Η 15χρονη Ουκρανή Oksana Bayl γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ.

1991: Ο Ronnie O’Sullivan γίνεται ο νεότερος (15 ετών & 98 ημερών) παίκτης snooker που σημειώνει ένα maximum 147 break.

1990: Η Κνορ Μπολόνια κατακτά το πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 79-74 στη Φλωρεντία.

Ο Θωμάς Μαύρος γράφει ιστορία

1989: Ο Θωμάς Μαύρος γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική κατηγορία με το εύστοχο κτύπημα πέναλτι στον αγώνα Απόλλων Θεσσαλονίκης-ΑΕΚ και φτάνει τα 234 γκολ. Στην περίοδο 1978-79 θα ανακηρυχθεί δεύτερος σκόρερ Ευρώπης με 31 γκολ.

1976: Ο 42χρονος Λάμπης Μάνθος με επίδοση 600/600 ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ επιτυγχάνοντας το απόλυτο και το επαναλαμβάνει στις 14/3/1977. Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής αναγκάζεται να μικρύνει τους στόχους.

1971: Ξεκινά το 2ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Σόφια με τη συμμετοχή 181 αθλητών και 117 αθλητριών από 23 κράτη.

1969: Ο μέσος Κώστας Ελευθεράκης κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδος στον φιλικό αγώνα εναντίον του Ισραήλ (3-3). Στην καριέρα του θα συμπληρώσει 34 συμμετοχές και θα σημειώσει 5 γκολ, ενώ θα υπάρξει και 6 φορές αρχηγός.

1967: Πεθαίνει ο Sir Frank Worrel, παίκτης του κρίκετ. Ο πρώην αρχηγός των Δυτικών Ινδιών συμμετείχε σε 51 αγώνες τεστ (test matches) και σημείωσε 3.860 ρόνια (runs).

Ο θάνατος του Νικόλαου Θων

1906: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Νικόλαος Θων, υπασπιστής του Όθωνα, μέλος της ΕΟΕ και πρόεδρος του Πανελληνίου. Ο Ερνέστος Τσίλερ του έχτισε την βίλλα του στο κτήμα του στην γωνία των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, η οποία όμως θα ανατιναχθεί το 1944.

1894: Ο Άγγλος J.J. Johnstone επινοεί τις πόρτες στα κουτιά εκκίνησης των αλόγων.

1879: Ο Γερμανός μαιτρ του σκακιού Άντολφ Άντερσεν (Adolf Anderssen) πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών. Έγινε γνωστός από το μεγαλοφυές επιθετικό, με πολλές θυσίες κομματιών, παιγνίδι, ειδικά στην “Αθάνατη Παρτίδα” (Immortal Game – 21/6/1851) ) εναντίον του Λίονελ Κιζερίτσκι (Lionel Kieseritzky), και στο “Πάντα Πράσινη Παρτίδα” (Evergreen Game – 1852) εναντίον του Ζαν Ντυφραίν (Jean Dufresne). Θεωρείτο ο καλύτερος σκακιστής από το 1851 μέχρι το 1858 και από το 1861 μέχρι το 1866. Έχασε το θρόνο του το 1858 από τον Πολ Μόρφι (Paul Morphy) και οριστικά το 1866 από τον Βίλχλεμ Στάϊνιτς (Wilhelm Steinitz), ο οποίος το 1866 έγινε ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News