Ο Απόλλων στη Σμύρνη μόλις δέκα χρόνια μετά την καταστροφή
Σαν Σήμερα: Ο Απόλλων Σμύρνης στη Σμύρνη μετά την καταστροφή. Τα φιλικά με Αλτάϊ και Καρσίγιακα.
«Σήμερον την μεσημβρίαν, δια του τουρκικού της γραμμής «Εζέ» αναχωρεί η ομάς του Απόλλωνος δια την πατρίδα της Σμύρνην όπου εκκλήθει δια τρεις συναντήσεις», έγραφε σαν σήμερα 13 Απριλίου- το 1932, η εφημερίδα Αθλητικός Τύπος.
Η διπλωματία δέκα χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης έδινε κι έπαιρνε και στο πλαίσιο αυτής, ο Απόλλωνας την 13η Απριλίου μέσω του πλοίου «Εζέ» επέστρεφε για πρώτη φορά μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην πατρίδα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πριμ Γουλανδρή στον Παναθηναϊκό, επεστράφη λόγω «αναρμόστου συμπεριφοράς»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ολυμπιονίκης που σκότωσε τον γιο του και πήδηξε από γέφυρα
«Η ομάς αποτελείται εκ δεκαεπτά ποδοσφαιριστών και θα συνοδεύεται από υπερτριάκοντα φιλάθλους συνοδούς», έγραφε η ίδια εφημερίδα ενώ στο βιβλίο «Islam, Secularism and Nationalism in Modern Turkey» του Soner Cagaptay γίνεται λόγος για αποστολή, η οποία έφτασε περίπου τα 150 άτομα. Ο Cagaptay είναι Τουρκοαμερικανός πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικός στις σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών και σε ζητήματα εθνικισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O παλαιστής «Αντρέ ο Γίγαντας», το «όγδοο θαύμα του κόσμου» δεν χωρούσε στο σχολικό λεωφορείο
Στη Σμύρνη ο Απόλλωνας έγινε δεκτός με τιμές σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής στην Τουρκία. Η αποστολή αναχώρησε σαν σήμερα -13 Απριλίου 1932- ημέρα Τετάρτη και έφτασε στη Σμύρνη την επόμενη ημέρα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε φιλικούς αγώνες με την Αλτάι, την Καρσίγιακα και τη μικτή Σμύρνης ουσιαστικά μια ομάδα με παίκτες και των δύο ομάδων.
Προπονητής του Απόλλωνα ήταν ο Τίμπορ Εσέρ και σύμφωνα με την εφημερίδα Αθλητικός Τύπος στην αποστολή είχαν συμπεριληφθεί οι:
Τερματοφύλακες: Φρονιμίδης, Ρουσόπουλος,
Οπισθοφύλακες: Χατζηβασίλης, Ράπτης και Χρηστίδης
μέσοι: Γκίκας, Κηρύκος, Κοσμαδόπουλος, Βαξεβανίδης και Σίνας
κυνηγοί: Δεληγιάννης, Προκοπίου, Δημητρίου, Παπαδημητρίου, Χατζησάββας, Δεληγιαννίδης, Αναγνωστόπουλος.
Ο Απόλλωνας γι’ αυτά τα φιλικά θα εισέπραττε 1.700 λίρες Τουρκίας, δηλαδή περίπου 68.000 δραχμές.
Δύο ατμόπλοια στα οποία επέβαιναν μαθητές, αθλητές και φίλαθλοι από τη Σμύρνη υποδέχθηκαν την αποστολή του Απόλλωνα. Μετά την άφιξη το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδρομή στο Κορδελιό και γεύματα από τις ομάδες και τις αρχές του τόπου.
Η αναμέτρηση με την Αλτάι
Το πρώτο ματς ήταν με την Αλτάι στις 15 Απριλίου, στις 17:15, στο γήπεδο Alsancak. Επρόκειτο για το γήπεδο της Αλτάι, το οποίο είχε χτιστεί το 1929. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 0-0 μπροστά σε 5.000 θεατές σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπου.
Διαιτητής ήταν ο Μουσταφά Μπέη και σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες «μετά το εικοστό πέμπτο λεπτό οι δύο ομάδες «άνοιξαν» και άρχισαν να κάνουν επικίνδυνες επιθέσεις. Οι αμυντικές γραμμές και των δύο πλευρών όμως μπόρεσαν να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις με πολύ κατάλληλες κινήσεις. Παρά τις προσπάθειές, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να πετύχει γκολ. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Αλτάι άρχισε να παίζει καλύτερα και να κάνει επιθέσεις πιο συχνά. Αυτές οι επιδρομές κατέληγαν πάντα σε ευκαιρίες άστοχα σουτ….».
Οι Τούρκοι τόνιζαν ότι «το ματς έγινε σε πολύ καλό κλίμα από την αρχή μέχρι το τέλος».
Το ματς με την Καρσίγιακα ήταν σε αργία
Στις 17 Απριλίου ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας με την Καρσίγιακα στο ίδιο γήπεδο. Για τους Τούρκους ήταν η δεύτερη ημέρα των διακοπών, του Ιντ αλ αντχά (Eid al-Adha – Γιορτή της Θυσίας), επίσημη αργία στο Ισλάμ. Το ματς άρχισε στις 17:00 και οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1.
Κόντρα στη μικτή
Ακολούθησε στις 19 Απριλίου ο αγώνας της μικτής Σμύρνης –οι Τούρκοι τη γράφουν ως Αλτάι/ Καρσίγιακα καθώς επρόκειτο για παίκτες των δύο ομάδων- με τον Απόλλωνα, ο οποίος νίκησε 1-0.
Οι Τουρκικές εφημερίδα έγραψαν την επομένη: «Οι φιλοξενούμενοι ακολουθούσαν ένα πολύ γρήγορο και σκληρό στιλ παιχνιδιού. Στο τριακοστό πέμπτο λεπτό οι Έλληνες κατέβηκαν από τα δεξιά και πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα. Στο 4ο λεπτό έσπασε το πόδι του Λούτφι, όταν προσπάθησε να ανακόψει επίθεση των φιλοξενούμενων… Αν και έγινε σκληρή προσπάθεια από τους γηπεδούχους για να εξασφαλίσει την ισοπαλία, οι αποκρούσεις του τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας απέτρεψαν το γκολ από το να μπει. Παρά τις προσπάθειες αυτές, καθώς δεν σημειώθηκε γκολ, το παιχνίδι έληξε με νίκη 1-0 για τους φιλοξενούμενους.
Στις 20 του μηνός τουρκικό δημοσίευμα ανέφερε: «Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του Απόλλωνα στην πόλη μας και οι Έλληνες ταξιδιώτες που ήρθαν με τον ίδιο κομβόι, αναχώρησαν για την Αθήνα με το ίδιο αιγαιοπελαγίτικο πλοίο. Πλήθος κόσμου αποθέωσε τους καλεσμένους και τους αθλητές με πολύ ειλικρινή διάθεση».
Το δημοσίευμα και η διάψευση
Πάντως λίγες ημέρες αργότερα φαίνεται πως προέκυψε θέμα με κάποιο δημοσίευμα. Στις 30 Απριλίου δημοσίευμα της Τουρκικής Aksam ανέφερε: «… Προέκυψαν κάποιες εντυπώσεις από τα άρθρα που δημοσίευσε ένας δημοσιογράφος ο οποίος ταξίδεψε με την ομάδας ποδοσφαίρου του Απόλλωνα στη Σμύρνη. Ότι δηλαδή η ελληνική ομάδα και οι επισκέπτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι στη Σμύρνη. Ο γενικός αρχηγός του συλλόγου Απόλλων, Μ. Κουλουμπίδης, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα διαμαρτυρόμενος για τις ψευδείς πληροφορίες του ρεπόρτερ. Μάλιστα τόνισε με ευγνωμοσύνη την εξαιρετική γενναιοδωρία που απεδέχθη στους Έλληνες αθλητές στη Σμύρνη κ.λπ. Από την άλλη, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Αθηναϊκά Νέα, αφού ανέφερε στο δημοσίευμα ότι κάποια πράγματα που μοιάζουν με όνειρα μετατρέπονται σε πραγματικότητα χάρη στην τουρκοελληνική φιλία…». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ακούστηκαν οι Εθνικοί ύμνοι και «από εδώ και πέρα, Τούρκοι και Έλληνες μπορούν να προχωρήσουν χέρι-χέρι στον δρόμο της ειρήνης σαν δύο αδέρφια».
Φεύγει ο Σάσα Χούπμαν
2020: Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού (1997-1999) και του Ηρακλή (1999-2002), Σάσα Χούπμαν, πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια «αταξία» που του είχε προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία και προβλήματα κινητικά, αλλά και στην ομιλία. Ήταν επίσης μέλος της Εθνικής Γερμανίας με 67 συμμετοχές.
2018: Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, για την 23η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» Βασίλης Σπανούλης σημειώνοντας συνολικά 9 πόντους στον αγώνα προσπερνάει τους 5.200 πόντους καριέρας, όσους είχε ο μέχρι σήμερα πρώτος σκόρερ της ελληνικής λίγκας, Νίκος Χατζής, και «αναρριχείται» στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με 5.201.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 22 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο ο Γιάννης Γρίσπος, διεθνής χαντμπολίστας των ΙΕΚ Ξυνή.
1999: Με δυο ασίστ στον αγώνα Ολυμπιακός-Μαρούσι για την Β’ φάση των play-offs, ο Τζον Κόρφας γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία της Α1 (κανονική & playoffs) φτάνοντας τις 1.000.
1999: Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.
1997: Ο Tiger Woods σε ηλικία 21 ετών γίνεται ο νεότερος νικητής του τουρνουά γκολφ Masters.
Το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιάννη Κούρου
1996: Ο Γιάννης Κούρος κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 293,704 χιλιομέτρων στην Μελβούρνη.
1993: Ξεκινάει το 6ο Final Four Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο μπάσκετ στην Αθήνα (ΠΑΟΚ, Λιμόζ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν Τρεβίζο). Νικήτρια ανακηρύσσεται η Λιμόζ που κερδίζει στον τελικό την Μπενετόν Τρεβίζο με 59-55 ενώ ο ΠΑΟΚ καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
1986: Ο Jack Nicklaus σε ηλικία 46 ετών γίνεται ο γηραιότερος αθλητής που κερδίζει Masters στο γκολφ, το έκτο του.
1986: Ο οδηγός της Lotus Ayrton Senna κερδίζει τον Nigel Mansell στο ισπανικό Grand Prix. Η διαφορά μεταξύ των δυο οδηγών (14/1000 του δευτερολέπτου) είναι η μικρότερη στην ιστορία της Φόρμουλα 1.
1985: Η Katrin Dorre κερδίζει τον πρώτο Μαραθώνιο γυναικών (2:33.30) για το παγκόσμιο κύπελλο.
1979: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια διπλός αγώνας πινγκ πονγκ κρατάει 101 ώρες.
1940: Ο Cornelius Warmerdam γίνεται ο πρώτος αθλητής που πηδάει 4.75μ στο επί κοντώ στο San Francisco Olympic Club στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
1936: Ο Joe Payne της Λούτον σημειώνει ρεκόρ 10 γκολ σε αγώνα της Γ’ κατηγορίας εναντίον της Μπρίστολ.
Ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ
1924: Διεξάγεται η ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ στην οδό Βερανζέρου 24, στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών Ιωνά & Δημόπουλου. Έμβλημα είναι ο Δικέφαλος Αετός, και χρώματα το χρυσό και το μαύρο. Στις 30/5/1924, πρόσφυγες του 1922 με επικεφαλής τους Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά εκλέγουν πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, δημοσιογράφο και μετέπειτα βουλευτή, και γενικό γραμματέα τον Κώστα Δημόπουλο. Τον χώρο του γηπέδου θα τον αποκτήσει το 1929, και θα τον εγκαινιάσει στις 2 Nοεμβρίου του 1930, με το φιλικό εναντίον του Oλυμπιακού (2-2).
1922: Ο Δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας “επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε”. Η μίσθωση θα λήξει το 1924 και το γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.
1893: Ο Γερμανός σκακιστής Ζαν Ντυφραίν (Jean Dufresne) πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών στο Βερολίνο, όπου γεννήθηκε. Το 1852, έχασε από τον Άντολφ Άντερσεν (Adolf Anderssen) την “Πάντα Πράσινη Παρτίδα” (Evergreen Game), μετάφραση από τη γερμανική λέξη “Immergrun”, που δόθηκε από τον Στάινιτς, και η οποία αναφέρεται στο αειθαλές φυτό μυρτιά. Η συμβολική ερμηνεία της λέξης περιγράφεται από την γαλλική μετάφραση “Πάντα Νέα” (La Toujours Jeane).
1314: Ο Βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»