Ποιος κατά τους φίλους του Παναθηναϊκού «ήθελε μαχαίρωμα» και η ιστορία ενός τραγουδιού
Σαν σήμερα: Για ποιον τραγούδησαν φίλοι του Παναθηναϊκού «ήθελε μαχαίρωμα», Νίκος Γούναρης, τραγούδι, ιστορία, Ένα βράδυ που ‘βρεχε
Είναι από τις στιγμές που η τέχνη συναντά –κατά κάποιο τρόπο- τον αθλητισμό. Αν προτιμάτε όταν το τραγούδι φεύγει από τα χείλη των τραγουδιστών και με την απαιτούμενη για την περίσταση παράφραση του στίχου περνά στα χείλη των φιλάθλων.
Κάπως έτσι, πριν από πολλά χρόνια, ένα διάσημο τραγούδι με ιστορία έφυγε από τους δημιουργούς και πήγε στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού. Με την απαιτούμενη παράφραση.
Πρόκειται για το τραγούδι «Ένα βράδυ που ‘βρεχε». Αρχοντορεμπέτικο του 1953 σε μουσική Νίκου Γούναρη και στίχους Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου. Αν βρείτε κάπου να υπογράφει τη μουσική ο Νίκος Κουρνάζος, πρόκειται απλά για ψευδώνυμο του Νίκου Γούναρη, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα -5 Μαΐου- το 1965.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Πώς «συναντήθηκαν» Βούδας και Κούδας και ένα απίθανο παραλειπόμενο στο ρεμίξ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παντελής Καρασεβδάς – Ο Παναθηναϊκός του χρωστά τη Λεωφόρο – Η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου»
Μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι. Ο Βασίλης Τσιτσάνης έλεγε: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι».
Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 2-1 και… αχ, αυτός ο άτιμος
Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Γιούναρη, ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την περίοδο 1970-71 Η ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι πανίσχυρη και επικρατεί 2-1. Ο Στάθης Χάιτας πετυχαίνει και τα δύο γκολ του Πανιώνιου (9’ και 59’) ενώ για τον Παναθηναϊκό μειώνει ο Καμάρας στο 71’.
Στην ιστοσελίδα ogdoo, διαβάζουμε: «Για να διασκεδάσουν το αποτέλεσμα, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού άλλαξαν τον στίχο του τραγουδιού «Αχ, αυτός ο άτιμος ήθελε μαχαίρωμα…» και τραγουδούσαν «Αχ, αυτός ο Χάιτας ήθελε μαχαίρωμα…»!
Η πραγματική ιστορία του «Ένα βράδυ που ‘βρεχε»
Το τραγούδι του Νίκου Γούναρη, είχε τη δική του ιστορία, την οποία μάθαμε από την Ιωάννα Καρατζαφέρη και τη στήλη της στον Ελεύθερο Τύπο. Την είχε ακούσει από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος σύχναζε στo μαγαζί του «Μολφέτα».
Πρόκειται για το εστιατόριo Molfetas, το οποίο φτιάχτηκε το 1946 από τον Σπύρο Μολφέτα στο West Side του Μανχάταν. Ο Σπύρος Μολφέτας ήταν Κεφαλλονίτης. Ο σύζυγός του Μπέτυ ήταν γεννημένη στην Αμερική, με ελληνική καταγωγή. Ένα βράδυ που έβρεχε, λοιπόν, ο Νίκος Γούναρης βρισκόταν στου «Μαλφέτα». Η Μπέτυ εγκατέλειπε τον άνδρα της, ο Σπύρος έκλαιγε «τόσο δυνατά όσο δυνατή ήταν και η βροχή και έτσι βγήκε το τραγούδι «Ένα βράδυ που έβρεχε».
Και τότε 60.000 στόματα ακούστηκαν
Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν μεγάλη. Πόσο μεγάλη, περιγράφει ο Μίμης Πλέσσας μέσω αυτού που είχε συμβεί σε μια συναυλία που δόθηκε το 1953 στο Καλλιμάρμαρο για τους σεισμόπληκτους του Βόλου: «Το ΕΙΡ είχε δώσει τη συμφωνική του ορχήστρα και τη μεικτή χορωδία του, η Λυρική μας Σκηνή τους σολίστες και τους μαέστρους της, κι εμείς είχαμε βάλει τα καλά μας, είχαμε ενορχηστρώσει τα τραγούδια μας για τη μεγάλη ορχήστρα και διευθύναμε τους τραγουδιστές μας… Στο διάλειμμά αναγγέλθηκε ένας τραγουδιστής που έλειπε χρόνια στην Αμερική. Στην άδεια, μεγάλη εξέδρα κρατώντας την κιθάρα του προχώρησε με ιδιόρρυθμο βήμα (κουτσαίνοντας) και χωρίς συνοδεία τραγούδησε: Ένα βράδυ που ‘βρεχε… ταραραράμ (η κιθάρα του), που ‘βρεχε μονότονα… ταραραράμ – επέμεινε… Δεν προλάβαμε να σκεφτούμε ότι θα πάει άπατος, χωρίς τα δικά μας “μεγαλεία”, γιατί στο μεταξύ είχε φτάσει στο ρεφρέν. Και τότε 60.000 στόματα ακούστηκαν με μια φωνή: Αχ, αυτός ο άτιμος ήθελε μαχαίρωμα».
Απάντηση με το αυτός ο άλλος είν’ ευεργέτης μου μεγάλος
Ο κόσμος πίστευε ότι το τραγούδι περιέγραφε ερωτικό δράμα του ίδιου του Γούναρη. Στον δρόμο του έδιναν κουράγιο, λάμβανε δεκάδες επιστολές καθημερινά, δεν πίστευαν ούτε οι φίλοι του ότι δεν αφορούσε την προσωπική του ζωή. Τότε συνεννοήθηκε με τον φίλο του στιχουργό Κώστα Κοφινιώτη και η απάντηση ήρθε με μια ακόμα επιτυχία, το τραγούδι «Αυτός ο άλλος που σε πήρε από μένα/ αυτός ο άλλος, αυτός ο άλλος/ είν’ ευεργέτης μου μεγάλος».
Πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ
2019: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της SuperLeague 2018-2019 με 80 βαθμούς και δεν γίνεται μόνο η δεύτερη ομάδα που κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και η μοναδική με αυτό το επίτευγμα σε όλη την Ευρώπη (54 πρωταθλήματα) τη συγκεκριμένη σεζόν.
2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί του Ουρουγουανού Πάμπλο Κουέβας με 2-0 σετ (6-3, 7-6) στον τελικό του Εστορίλ και πανηγυρίζει τον τρίτο του τίτλο σε ΑΤΡ διοργάνωση, μετά τη Στοκχόλμη (2018) και τη Μασσαλία (2019).
2014: O 27χρονος φόργουορντ του Ολυμπιακού Bryant Dunston ανακηρύσσεται “Καλύτερος Aμυντικός”στην Euroleague για την σεζόν 2013-2014, μετά από ψηφοφορία των προπονητών των ομάδων που συμμετέχουν στην διοργάνωση. Επίσης, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην Euroleague σε αυτόν τον αιώνα που σημείωσε 30 τάπες και 30 κλεψίματα σε μία σεζόν.
Στην κορυφή ο Γκέκας
2007: Ο Θεοφάνης Γκέκας σημειώνει το 20ο του γκολ με την Μπόχουμ στον αγώνα εναντίον του Αμβούργου (0-3), με το οποίο θα ανακηρρυχθεί πρώτος σκόρερ στην Bundesliga, ενώ με την λήξη του πρωταθλήματος και έχοντας αγωνιστεί σε 32 αγώνες, θα μεταγραφεί στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.
2002: Ο ΠΑΟ νικά την Κίντερ Μπολόνια 89-83 στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στη Μπολόνια και στέφεται για τρίτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης.
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών στο σπίτι του στην Φλωρεντία ο Gino Bartali, ο Ιταλός πρωταθλητής ποδηλάτης της δεκαετίας του ’40 και ’50 και 2 φορές νικητής του Tour de France.
1995: Πεθαίνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Ρώσος Mikhail Botvinnik στη Μόσχα σε ηλικία 83 ετών.
Δράμα στη Γαλλία
1992: Στον ημιτελικό του γαλλικού Κυπέλλου Μπαστιά-Μαρσέιγ καταρρέει μια από τις καινούργιες κερκίδες του σταδίου Φουριανί στην Κορσική σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 800.
1991: Διεξάγεται ο 1ος αγώνας Cross Country στο mountain bike στην Ελλάδα στην Πάρνηθα με συμμετοχές 26 αθλητών.
1990: Αρχίζει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής Γυναικών στο κατάμεστο ΣΕΦ το οποίο διαρκεί δύο ημέρες και έχει μεγάλη οργανωτική επιτυχία.
1987: Πεθαίνει ο πατέρας του Carl Lewis από καρκίνο και στην κηδεία ο παγκόσμιος πρωταθλητής βάζει στα χέρια του νεκρού το χρυσό μετάλλιο των 100μ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες.
1956: Για πρώτη φορά διεξάγεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
1955: Το μουσικό δράμα που αναφέρεται στο μπέιζμπολ “Damn Baseball” κάνει πρεμιέρα στο Broadway.
1935: Ολοκληρώνεται το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στη Γενεύη, το οποίο ξεκίνησε στις 2 του ιδίου μήνα. Συμμετέχουν 10 ομάδες και πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η Λετονία που κερδίζει στον τελικό την Ισπανία με 24-18.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα