Πριμ Γουλανδρή στον Παναθηναϊκό, επεστράφη λόγω «αναρμόστου συμπεριφοράς»

Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου: Πριμ στον Παναθηναϊκό από τον Νίκο Γουλανδρή του Ολυμπιακού επεστράφη λόγω «επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς»

Είναι η χρονιά που ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στο Γουέμπλει και θα ηττηθεί με 2-0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Η πορεία αυτή είχε πολλά επεισόδια. Ένα από αυτά είχε διαδραματιστεί σαν σήμερα -29 Μαρτίου- το 1971. Ο Παναθηναϊκός επέστρεφε το πριμ του Νίκου Γουλανδρή. Δεν διαβάσατε λάθος. Το πριμ που είχε ανακοινώσει ο τότε αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού.

«Το Δ.Σ. και οι ποδοσφαιρισταί του Παναθηναϊκού Α.Ο. επιστρέφουν αμφοτέρας τας επιταγάς, αίτινες εδόθησαν υπό του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού κ. Ν. Γουλανδρή, επί τη προκρίσει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, λόγω της ύπ’ αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς κατά την διάρκειαν του αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός της 28ης τρέχοντος».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου 1971, ο Παναθηναϊκός ερχόταν ισόπαλος 1-1 εκτός έδρας με την Έβερτον. Τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών είχε παρακολουθήσει και ο Νίκος Γουλανδρής. Μετά το τέλος του αγώνα ανακοίνωσε πριμ 150.000 δραχμών ενώ πλήρωσε και χίλιες λίρες Αγγλίας για το «πράσινο» γλέντι.

«Το Δ.Σ. του Παναθηναϊκού αποδεχόμενον ευγενικήν προσφοράν σας, ευχαριστεί υμάς θερμώς. Τοιυαύται χειρονομίαι, τιμούν υμάς ανά το πανελλήνιον επ’ αγαθώ ελληνικού αθλητισμού», απάντησε ο Παναθηναϊκός.

«Παναθηναϊκέ να είσαι βέβαιος ότι όλος ο Ολυμπιακός είναι μαζί σου»

Ο Γουλανδρής έστειλε με δήλωσή του τις ευχές μέσω της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»: «Παναθηναϊκέ να είσαι βέβαιος ότι όλος ο Ολυμπιακός είναι μαζί σου εις τον αγώνα Ελλάδος – Έβερτον. Η ευκαιρία να φθάσης στους “4” είναι μοναδική στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όλοι ανά την υφήλιον Έλληνες απαιτούν όπως η Έβερτον να μη βγη νικήτρια από το γήπεδό σου. Ζήτω η Ελλάδας».

Ο Παναθηναϊκός πήγαινε στη ρεβάνς με τις ευχές αλλά και το πριμ που είχε τάξει ο Νίκος Γουλανδρής. Μάλιστα στις 24 Μαρτίου, ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε την πιο γλυκιά ισοπαλία στην ιστορία του. Με το αβαντάζ του εκτός έδρας γκολ από το 1-1 με την Έβερτον στο Λίβερπουλ, ήρθαν ισόπαλοι 0-0 στη Λεωφόρο και πανηγύρισαν την τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Το γλέντι στήθηκε στα «Δειλινά» κι εκεί βρέθηκε και ο Γουλανδρής.

«…λόγω της ύπ’ αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς»

Μόνο που τα πάντα άλλαξαν στις 28 Μαρτίου. Την ημέρα διεξαγωγής του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Ήταν η 25η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τους Καραβίτη, Γιούτσο, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με τους Βλάχο και Αντωνιάδη.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και ανάμεσα στους θεατές ο Νίκος Γουλανδρής. Οπαδοί του Παναθηναϊκού τον αποδοκίμαζαν έντονα. Στο 12ο λεπτό είχε ακυρωθεί γκολ του Ολυμπιακού και ο Γουλανδρής είχε διαμαρτυρηθεί. Μόλις ο Ολυμπιακός πέτυχε το δεύτερο γκολ, γύρισε προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και άρχισε έξαλλος να πανηγυρίζει κάνοντας άσεμνη χειρονομία. Από το μένος των οπαδών τον έσωσε ο τότε γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Πηλιχός

Την επομένη του ματς αποφασίστηκε να επιστραφεί το πριμ στον Νίκο Γουλανδρή «λόγω της ύπ’ αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς». Τα χρήματα δωρίστηκαν από τον Γουλανδρή στα νοσοκομεία «Βασιλεύς Παύλος» και «Άγιος Σάββας».

Πεθαίνει ο Γιώργος Μοσχούς

2010: Πεθαίνει ο 62χρονος Γιώργος Μοσχούς, πρώτος ξάδερφος του συνονόματού του οδηγού ράλι και παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, συμπαίκτης των Κολοκυθά, Πολίτη, Παναγιωταράκου, Ιορδανίδη, Χαϊκάλη, Κυρίτση και Πέππα.

2008: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της αθλητικής εφημερίδας “Εξέδρα των Σπορ” από τον ΔΟΛ με διευθυντή τον Βασίλη Σαμπράκο.

2007: Σκοτώνεται στην Παιανία από μαχαίρι, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος, κατά την διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων σε προγραμματισμένο ραντεβού “θανάτου” για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Την επόμενη ημέρα, η πολιτεία θα αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων των ομαδικών αθλημάτων για δύο εβδομάδες.

1989: Οι πρώτοι Ρώσοι παίκτες του χόκεϊ επιτρέπεται να παίξουν στο NHL.

1988: Ο Lloyd Honeygham γίνεται ο πρώτος πυγμάχος στην κατηγορία ελαφρών βαρών μετά τον Ted “Kid” Lewis (1917) που κατακτά παγκόσμιο τίτλο κερδίζοντας με νοκ άουτ στον τρίτο γύρο τον Μεξικανό Jorge Vaca στο Γουέμπλεϊ.

1981: Διεξάγεται ο πρώτος μαραθώνιος δρόμος του Λονδίνου. Στις γυναίκες νικήτρια ανακηρύσσεται η Bρετανίδα Joyce Smith (2:29.56), ενώ στους άνδρες την πρώτη θέση μοιράζονται ο Aμερικανός Dick Beardsley και ο Νορβηγός Inge Simonsen (2:11.48).

1980: Ο Βραζιλιάνος οδηγός Nelson Piquet κερδίζει το πρώτο από τα 23 γκραν πρι στο US Grand Prix West. Θα κερδίσει ακόμα το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1981, 1983 και 1987.

Ο «ήρωας του Τάμπερε»

1979: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο, ο “ήρωας του Τάμπερε”, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου Νίκος Πεντζαρόπουλος, που είχε αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα 11 φορές ενώ είχε δοκιμαστεί από την Ίντερ το καλοκαίρι του 1952.

1971: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρής προσφέρει στους παίκτες του Παναθηναϊκού 225.000 δρχ. ως δώρο για την πρόκρισή τους επί της Έβερτον. Η προσφορά δεν θα γίνει δεκτή λόγω της “ανάρμοστης” συμπεριφοράς του ερυθρόλευκου παράγοντα στο μεταξύ των δύο ομάδων παιγνίδι δύο ημέρες πριν στο Καραϊσκάκη.

1969: Η Diane Crump ιππεύοντας τον “Easy Lime” γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει έναν αγώνα stakes όταν τερματίζει πρώτη στο Spring Fiesta Cup στο Fair Grounds.

1927: Ο ταγματάρχης Henry Seagrave ξεπερνά τα 200 μίλια την ώρα (203 μίλια) με το 1.100 ίππων Sunbeam στην Daytona Beach.

1917: Γεννιέται ο ”Man O’ War”, ένα από τα σημαντικότερα άλογα κούρσας (stallion), σε στάβλο του Λέξινγκτον. Θα κάνει το ντεμπούτο του στις 6/6/1919 και 16 μήνες αργότερα θα αποσυρθεί με 20 νίκες σε 21 κούρσες, ενώ θα πεθάνει σε ηλικία 30 χρονών στις 1/11/1947. Τα 21α γενέθλιά του θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά σε όλη την Αμερική που οφείλει στο άλογο αυτό την ανάπτυξη των ιπποδρομιών και των στάβλων αναπαραγωγής.

1896: Ο Σπύρος Λούης κερδίζει το χρυσό στον Μαραθώνιο την 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων (10/4 με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) καλύπτοντας τα 40χλμ σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Δεύτερος τερματίζει ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες, 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.

1890: Σημειώνεται το πρώτο χατ-τρικ στο Κύπελλο Αγγλίας από τον William Townley στον αγώνα Blackburn Rovers-Sheffield Wednesday (6-1).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News